Romania si Bulgaria au avut in 2010 cel mai mic PIB/locuitor din UE, acestea fiind cu aproximativ 55% mai mic decat media din Uniunea Europeana, potrivit unei estimari preliminare a Eurostat. Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) in Romania s-a situat in 2010 la 45% din media Uniunii, un nivel mai mic fiind inregistrat doar in Bulgaria, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de 43% din media UE.

In 2009, Romania a avut un PIB/locuitor de 46% din media UE, iar Bulgaria de 44% din media UE.

Conform datelor Eurostat, cel mai mare indicator a fost inregistrat in Luxemburg, PIB/locuitor fiind de 2,8 ori mai mare decat media Uniunii, urmat de Olanda, cu 34% peste media UE. In Danemarca, Irlanda, Austria si Suedia, indicatorul este cu circa 25% mai mare decat media, Germania, Belgia, Finlanda si Marea Britanie au avut un PIB/locuitor cu 10% - 20% peste media UE, iar in Franta PIB/locuitor a fost cu 5% mai mare decat media.

In Spania, Italia si Cipru indicatorul a fost in jurul mediei europene.

Grecia, Slovenia, Malta, Portugalia si Cehia au avut in 2010 un PIB/locuitor cu 10% - 20% sub media UE, iar Slovacia cu circa 25% sub nivelul mediu. Indicatorul din Estonia, Ungaria, Polonia, Lituania si Letonia a fost cu 35% - 50% sub medie, iar in Romania si Bulgaria acesta a fost mai mic cu 55% sub media celor 27 de state membre.

Eurostat nu a prezentat date cu privire la valoarea PIB sau PIB/locuitor al UE sau al statelor membre.