China va permite companiilor straine sa utilizeze yuani pentru a face investitii in tara, majorari de capital sau imprumuturi catre actionari, scrie presa straina, citand un raport al Bancii Populare a Chinei. Pana recent, investitiile straine in China se faceau in valuta, valoarea acestora fiind in 2010 de 104.74 miliarde dolari. "Aceasta politica de utilizare a investitiilor straine in yuani este un mare pas spre o internationalizare a monedei nationale", a declarat economistul Ma Jun, de la Deutsche Bank.

Reglementarile vor duce la o accelerare a emiterii de obligatiuni denominate in yuani si alte forme de finantare in yuani la Hong Kong, a adaugat analistul citat.

China, a carei moneda este inca strans legata de dolar incurajeaza utilizarea yuanului in schimburile comerciale cu tarile vecine, in special cu cele din Asia de Sud. Mai multe companii internationale, inclusiv Coca-Cola au emis obligatiuni in yuani pe piata din Hong Kong.

In 2010, 5,7% din comertul exterior al Chinei, sau 506.3 miliarde yuani (54,5 miliarde euro) au fost in yuani, conform cifrelor bancii centrale, citata de agentia Dow Jones.

Aproape doua treimi (65%) din companiile straine spun ca sunt interesate in utilizarea de yuani in locul valutei pentru a investi in China, potrivit unui studiu realizat de Deutsche Bank.