Pe ansamblul celor 42 de banci din Romania, la sfarsitul primelor trei luni ale anului 2011, valoarea totala a depozitelor a fost de 283,8 miliarde lei, in scadere cu 13,1 miliarde lei fata de inceputul acestui an, se arata intr-o cercetare a Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, remisa HotNews. In termeni reali, la nivelul anului exista, insa, o scadere a valorii depozitelor din sistemul bancar pentru ambele categorii de deponenti, respectiv cu 4,2% pentru depozitele populatiei si cu 5,1% pentru depozitele persoanelor juridice. Aceasta reducere a avut loc si pe fondul scaderii dobanzilor medii platite de banci rata reala a dobanzii ajungand la valori negative, se mai arata in document.

Iata cele mai importante constatari din Raportul FDGB(sau descarca-l din atasament)

  • Avand in vedere ca populatia a continuat sa economiseasca in scop preventiv, o alta cauza posibila a incetinirii cresterii  plasamentelor in depozite bancare o constituie reorientarea catre alte forme de plasament (fonduri de pensii, mutuale etc).
  • La data de 31 martie 2011, persoanele juridice detineau la institutiile de credit din Romania depozite in suma de 177,7 miliarde lei, reprezentand un important declin trimestrial, de 7% (-9% in termeni reali), care a constituit factorul determinant al regresului valorii totale a depozitelor din sistemul bancar.
  • In structura, au continuat sa predomine depozitele denominate in valuta (52,2%), cu toate ca si acestea au inregistrat o scadere trimestriala cu 4,8% (-6,8% in termeni reali), ajungand la valoarea de 92,7 echivalent miliarde lei. Pe parcursul primului trimestru din 2011, diminuarea valorii depozitelor denominate in lei a fost mai substantiala decat cea a depozitelor in valuta (-8,6 miliarde lei, corespunzand unei diminuari procentuale de 9,2%, respectiv de 11,1% in termeni reali) pana la valoarea de 85 miliarde lei, in ciuda aprecierii  constante a leului fata de moneda europeana.
  • Incetinirea cresterii depozitelor populatiei a fost determinata de un cumul de factori, printre care se numara si evolutia preturilor de consum din primul trimestru al anului 2011 (102,2%), la marfurile alimentare preturile crescand cu 4,12% fata de decembrie 2010.
  • O alta cauza posibila a incetinirii cresterii depozitelor populatiei in prima parte a anului 2011 o reprezinta scaderea semnificativa a sumelor trimise in tara de muncitorii romani din strainatate. Astfel, in primul trimestru al anului 2011, remiterile au fost de 758 milioane euro, cu 10% mai putin decat in aceeasi perioada a anului precedent, ajungandu-se la cel mai scazut nivel al remiterilor din ultimii sase ani.
  • In cazul agentilor economici, o posibila explicatie a scaderii valorii depozitelor acestora consta in faptul ca in cursul trimestrului I 2011 acestia au trebuit sa achite catre bugetul de stat sume importante reprezentand impozite si taxe datorate, in mare parte aferente activitatii desfasurate in anul precedent, actiune care a fost determinata si de obligatia definitivarii bilantului pentru anul 2010 si efectuarii cu aceasta ocazie a regularizarilor financiare.
  • Astfel, primele 3.000 din cele mai mari companii din Romania, in functie de cifra de afaceri, au platit catre stat 15,6 miliarde lei, mai mult cu 2,6 miliarde lei decat in trimestrul I 2010. La scaderea valorii depozitelor bancare apartinand persoanelor juridice a contribuit si reducerea volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, determinata in principal de scumpirile din ultima perioada.
  • O influenta deosebita la inregistrarea declinului afacerilor din comert a avut si escaladarea pretului la carburanti, in ciuda faptului ca aprecierea monedei nationale fata de dolarul SUA a contracarat partial impactul nefavorabil generat de cresterea pretului petrolului pe plan extern.
  • Incepand cu data de 30 decembrie 2010, plafonul de garantare este egal cu echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro. Astfel, luand in calcul plafonul de garantare, suma acoperita efectiv de Fond la data de 31 martie 2011 se ridica la 103,3 miliarde lei, cu 0,6 miliarde lei mai putin decat la 31 decembrie 2010 pe fondul diminuarii depozitelor persoanelor juridice.
  • S-a consemnat o temperare a cresterii valorii exporturilor (variatie anuala de  +35% martie/martie fata de +37% februarie/februarie)
  • In luna martie 2011, increderea in economie a revenit aproape de nivelul de dinaintea izbucnirii crizei. Martie 2011 a fost a noua luna la rand de imbunatatire a indicelui increderii pentru Romania, pe fondul asteptarilor tot mai optimiste din industrie, servicii, dar si in randul consumatorilor. Romania avea la sfarsitul primului trimestru din 2011 un indice al increderii mai bun decat Bulgaria, Cipru, Grecia, Portugalia sau Spania.
  • Primul trimestru al anului 2011 a fost caracterizat de intensificarea declinului veniturilor disponibile ale populatiei si al reticentei persistente care a caracterizat activitatea de creditare bancara (atat pe partea cererii, cat si a ofertei), diminuarea consumului final influentand evolutia volumului productiei (care desi a inregistrat cresteri in primele doua luni ale anului fata de anul  precedent, si-a temperat ritmul anual de crestere pe parcursul lunii martie 2011).
  • In primele trei luni ale anului 2011, 5.081 de companii au intrat in insolventa, cu 18% mai putin fata de trimestrul I 2010, cu toate ca si actuala perioada continua sa fie sensibila din punct de vedere economic si financiar, cu inflatie in crestere. Se remarca faptul ca cele mai multe insolvente din trimestrul I 2011 s-au inregistrat in luna martie (un numar cu 33% mai mare fata de luna precedenta), ceea ce ar putea  reprezenta un factor de influenta pentru stocul in scadere al depozitelor companiilor la sfarsitul lunii martie 2011. Pe perioada primelor trei luni ale anului 2011, firmele care au intrat in insolventa au apartinut cu precadere domeniului comertului, industriei prelucratoare si sectorului constructiilor