Bancherii sunt circumspecti, economistii de prim rang sunt chiar iritati, reprezentantii UDMR amana raspunsul, dar toti au un punct comun de vedere. Nu se impunea de niciun fel propunerea de reorganizare teritoriala. “Asta ne trebuia noua acum? Nu inteleg de ce a fost deschis un nou front de lupta. Cu asta rezolvam noi atragerea de fonduri europene? Sa fim seriosi! Asa ceva nu se face prin decret prezidential!”, a declarat un fost ministru de Finante apropiat al BNR. Nici presedintii de banci nu sunt mai “economi” in a acuza Presedintia de false tinte. “Ne putem astepta ca de maine, Consiliul local X sa nu mai restituie imprumuturile contractate, pe simplul motiv ca nu mai exista ca entitate juridica. Nu poti sa pui in practica un asemenea proiect fara sa il supui discutiei cu toti cei implicati. E un gest iresponsabil”, a explicat pentru HotNews.ro seful unei banci locale.

HarCovFoto: Hotnews

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Institutiei Prefectului din Covasna au refuzat sa comenteze “informatii la nivel de propuneri sau speculatii”, iar presedintele UDMR Kelemen Hunor a promis ca va formula un raspuns pana vineri la ora pranzului, programul domniei sale fiind extrem de incarcat in aceste zile.

“Ideea este sa trecem cat mai lin prin aceasta criza, nu insotiti de scandaluri care nu fac bine nimanui. A vazut cineva vreo analiza de impact a propunerilor prezidentiale? Cat vom cheltui ca sa obtinem acea ipotetica economie de 100 de milioane la buget. Stie cineva aceste date?”, se intreba retoric un fost membru al Guvernului.

Teoretic, noua reorganizare ar putea creste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene. Practic insa, acest lucru e pus sub semnul intrebarii de reprezentantii bancilor. “Ce le-a impiedicat pana acum pe autoritati sa depuna proiecte finantabile? Am vazut cateva proiecte depuse si vreau sa va spun ca nu vad cum ar putea fi modificat gradul de bancarizare de noua reforma administrativa? Un proiect prost este prost indiferent de cum e ambalat. Iar bancile se uita si la istoricul clientului, ca sa nu spun mai mult. Pentru moment, proiectul- atat cat l-am intuit noi- este nerealizabil. Este o furtuna intr-un pahar cu apa. Este o guvernare in genul: va ofer o noua criza si caile de a scapa de ea. Nu se face asa ceva intr-o tara care se doreste europeana”, a mai declarat seful unei banci din top 10, chestionat de HotNews.ro.