Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

JPMorgan: Retragerea bancilor grecesti din Romania nu ar fi o mare problema pentru sectorul bancar

Potentiala retragere a bancilor grecesti din Romania nu ar fi o mare problema pentru sectorul bancar local, deoarece autoritatile dispun de resursele necesare pentru a prelua aceste subsidiare si a le vinde mai tarziu altor grupuri financiare, iar BNR poate absorbi socurile, se arata intr-un raport la JPMorgan Chase Bank.

"Nu consideram ca o posibila iesire a bancilor grecesti din Romania ar fi o problema majora pentru sectorul bancar al tarii, tinand cont de faptul ca finantarea de la bancile-mama din Grecia se ridica la numai 3,5% din PIB...", se spune in raport.

Analistii noteaza ca Banca Nationala a Romaniei poate gestiona riscurile legate de bancile grecesti, iar subsidiarele respective nu au expunere proprie pe datoria de stat a Greciei si, in plus, sunt bine capitalizate. Problemele din Grecia au lovit intr-adevar leul in ultima perioada, insa moneda a fost afectata si de cresterea aversiunii investitorilor fata de risc la nivel global, noteaza JPMorgan.

Banca anticipeaza ca leul va reveni in viitorul apropiat la cursul de 4,1 lei/euro atins inainte de actuala perioada de depreciere. Moneda nationala a avut cele mai slabe performante din regiune, dar a scazut exagerat de mult, considera analistii institutiei financiare.

In privinta perspectivelor economice, JPMorgan estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2% in acest an si cu 4% in 2012, cel mai mare risc pentru economia romaneasca fiind incetinirea recenta a activitatii economice globale.

AIE a decis sa scoata 60 milioane barili petrol din rezerve, pentru a tine preturile sub control

Agentia Internationala a Energiei a anuntat scoaterea a 60 milioane de barili de petrol din rezerve in incercarea de a impinge in jos preturile. Anuntul vine dupa esecul ministrilor petrolului din OPEC de a ajunge la un acord privind cresterea productiei. Statele OPEC s-au reunit pe 8 iunie la Viena, insa nu au reusit sa se inteleaga asupra cresterii cotei de productie, care ar urma sa ramana neschimbata pana la urmatoarea reuniune a cartelului, prevazuta pentru luna decembrie 2011. Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol, nu a reusit sa-i convinga pe ceilalti participanti la reuniune sa creasca plafonul de productie.

AIE a anuntat ca va elibera pe piata mondiala 2 milioane de barili pe zi, timp de 30 de zile, pentru a umple golul lasat in livrari dupa o intrerupere a productiei de catre Libia. Acest stat a exportat aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi.

Fed a redus prognoza de creştere economică a SUA pentru acest an şi pentru 2012

Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, a redus prognoza de creştere economică pentru acest an şi pentru 2012, dar a arătat că anticipează accelerarea activităţii economice în curând şi, în acelaşi timp, nu a oferit vreun semnal că ar continua programul de stimulare.

Fed a revizuit estimările privind creşterea PIB la 2,7-2,9% pentru acest an, de la estimările de 3,1-3,3% înaintate în aprilie, iar pentru 2012 banca anticipează o creştere economică de 3,3-3,7% în SUA, uşor mai atenuată faţă de cifrele de 3,5-4,2% prezentate anterior.

Instituţia dă vina pe "factori tranzitorii" pentru încetinirea creşterii economice şi accelerarea inflaţiei. Preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat că unele probleme s-ar putea dovedi obstacole persistente pentru creşterea economică.

Banca centrală apreciază, într-un comunicat, că majorarea preţurilor mărfurilor şi perturbarea lanţurilor comerciale ca urmare a cutremurului din Japonia din luna martie au tras în jos creşterea şi au accentuat inflaţia, însă aceste probleme se vor disipa cu timpul. Conform aşteptărilor pieţei, Fed a anunţat că va menţine dobânzile la niveluri foarte reduse pentru o perioadă îndelungată, confirmând totodată că va pune capăt la finele acestei luni programului de achiziţii de obligaţiuni de 600 miliarde euro. Instituţia a reiterat de asemenea că va continua să reinvestească plăţile principalului aferente creanţelor pe care le deţine.