Pachetul de salvare ce va fi acordat Greciei, in cazul in care autoritatile adopta noul program de austeritate, va avea o valoare similara cu a primului imprumut international acordat in urma cu un an, ce s-a ridicat la 110 miliarde de euro, a declarat vineri premierul grec George Papandreou.

"Este prea devreme pentru a da o anumita suma", dar discutiile se concentreaza pe o "suma similara cu cea din primul program de salvare", a spus oficialul elen. El a mai aratat ca suma finala va depinde de participarea creditorilor privati, banci si fonduri de investitii care detin datoria publica.

Sub presiunea Germaniei, statele europene au inceput negocierile cu sectorul privat pentru a participa voluntar la rostogolirea datoriei Greciei.

Europa a promis, joi, un nou plan pentru a salva Grecia de la faliment si pentru a evita contagiunea crizei in toata zona euro, insa a mentinut presiunea asupra Atenei in schimbul adoptarii unui program nepopular de austeritate. Perspectiva acestui nou demers este similara: guvernul elen a ajuns la un acord cu creditorii sai internationali, privind programul de economii si de privatizare care trebuie sa fie adoptat pana la 30 iunie in parlamentul elen.

Aceasta este o conditie prealabila pentru plata transei de 12 miliarde de euro, parte din pachetul de ajutor financiar acordat statului elen in 2010 (110 miliarde de euro) si pentru dechiderea caii unui plan secund. Votul parlamentar trebuie sa aiba loc "in regim de urgenta, in zilele urmatoare", au insistat liderii UE, reuniti in summit la Bruxelles, intr-o declaratie comuna.

Ei s-au aratat dispusi "sa faca tot ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea financiara in zona euro" si au facut apel la instituirea, "pana la inceputul lunii iulie" a noului pachet de ajutor financiar pentru Grecia. Acesta din urma a fost solicitat in mod oficial, la Bruxelles, de catre prim-ministrul grec George Papandreou.

Statul elen are nevoie disperata de bani pentru a evita falimentul, dar liderii UE au reafirmat joi ca Grecia trebuie sa merite acest ajutor.