Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) va avea luni, la ora 11.30 a.m. (18.30 ora Romaniei), prima sedinta de evaluare a noului acord stand-by incheiat cu Romania, potrivit programului publicat pe pagina de Internet a institutiei, informeaza Agerpres.

Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.

Fiind vorba despre un Acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale, declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile. In aceste conditii, toata suma, de circa 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale a Romaniei.

La inceputul lunii mai, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks, a anuntat ca va propune Board-ului FMI punerea la dispozitia Romaniei a primei transe din imprumutul total de 3,6 miliarde de euro, transa in valoare de 475 de milioane de euro.