Guvernul premierului George Papandreou se confrunta cu al doilea test de supravietuire in decurs de doar o saptamana, in conditiile in care Parlamentul va vota planul de austeritate pe cinci ani, care trebuie sa fie aprobat pentru ca Grecia sa primeasca un nou ajutor financiar international, potrivit Bloomberg. Analistii spun insa ca e greu de spus daca aceste masuri vor primi votul favorabil al legislativului, avand in vedere ca majoritatea parlamentara a guvernului este una destul de fragila, 155 din cele 300 locuri din Parlament.

Premierul trebuie sa ii motiveze pe parlamentarii puterii pentru a putea trece atat pachetul de austeritate, care ar aduce bugetului o reducere a cheltuielilor cu 78 de miliarde de euro, pentru ca Grecia sa poata primi cea de-a cincea transa din imprumutul de salvare acordat anul trecut, cu o valoare totala de 110 miliarde de euro.

Unul din parlamentarii puterii, Thomas Robopoulos, a declarat in data de 24 iunie ca ar putea vota impotriva guvernului, alaturandu-se unui alt parlamentar, Alexandros Athanasiadis, care se opune planului de a vinde Compania Publica de Electricitate, fostul monopol in domeniul energiei electrice.

Publicatia elena Kathimerini arata chiar ca exista patru parlamentari ai partidului de guvernare care ar putea sa nu voteze masurilor de austeritate, ceea ce inseamna ca Guvernul se va baza pe 151 de voturi.

In cazul in care planul guvernului Papandreou nu va primi votul favorabil al parlamentarilor, Grecia ar putea deveni prima tara din zona euro care va intra in incapacitate de plata, in conditiile in care autoritatile trebuie sa acopere obligatiuni de 6,6 miliarde de euro scadente in luna august.

Gikas Hardouvelis, economist sef la EFG Eurobank Ergasias, a doua mare banca elena, este de parere ca "exista o constientizare a gravitatii situatiei". "Programul va trece pentru ca membrii partidului de guvernamant din parlament sunt aliniati in spatele primului ministru. Incertitudinea politica nu exista", a spus el.

Guvernul grec a obtinut in noaptea de marti spre miercuri votul de incredere al Parlamentului, dupa ce premierul George Papandreou a remaniat executivul.