Banca Reglementarilor Internationale afirma ca ratele dobanzilor trebuie sa creasca la nivel international. Institutia da vina pe inflatie ca sa nu spuna pe sleau ca neincrederea investitorilor in capacitatea Guvernelor de a gestiona deficitele publice risca sa lase piata bondurilor fara cumparatori privati. Pe termen scurt-mediu, cresterea dobanzilor va scoate din piata banii speculativi dezumfland cotatiile marfurilor si actiunilor. Tineti deci degetul aproape de butonul “sell”.

N-am auzit BIS in 2008, cand petrolul era aproape 150 de dolari, sa se pronunte pentru o crestere neintarziata a dobanzilor de catre Bancile Centrale, pentru a contracara amenintarile inflationiste. Ba in acel moment, Bancile Centrale se pregateau pentru o cursa de scadere a dobanzilor de politica monetara pentru a da ocazia bancilor lovite de criza subprime sa se capitalizeze prin imprumuturi ieftine. Iar scaderi de preturi am avut chiar daca dobanzile se reduceau, odata cu retragerea speculatorilor din piete dupa falimentul Lehman Brothers. Nu teama de inflatie ar putea mana deci BIS (oricum petrolul e acum la 90 dolari, fata de maximul de 115, marfurile agricole au pierdut si ele teren, la fel metalele pretioase), ci frica disparitiei investitorilor in bonduri, fara de care SUA de pilda n-au altceva mai bun de facut decat sa puna mana pe tipar si sa isi produca banii necesari umplerii deficitelor publice.

Cresterea dobanzilor va genera o retragere masiva a speculatorilor care au fost incurajati pana acum sa ia credite cu dobanzi apropiate de zero plasand bani in pietele financiare. Deci un nou puseu deflationist pentru burse, o noua refugiere spre bonduri, cel putin temporar. Pe termen lung insa, pentru ca investitorii sa ramana “captivi” in aceste instrumente, va fi nevoie de un set credibil de politici de reducere a cheltuielilor guvernamentale care vor accentua tendinta deflationista la nivel global. Ramane de vazut cum va digera si electoratul acesta cura de ...frugalitate dupa ospatul generos din bani publici de pana acum si daca nu cumva deflatia care urmeaza nu va fi decat o etapa premergatoare hiperinflatiei ce se contureaza.

Citeste si alte texte ale lui Cristi Dogaru.