Daniel Daianu, in dialog cu cititorii HotNews: Pentru a incerca sa previi crize foarte mari trebuie sa pui nisip in lantul de la bicicleta

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 27 iunie 2011, 13:49 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Daianu
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Care sunt scenariile privind evolutia crizei din Grecia si cum ar fi afectata economia Romaniei in ipoteza unui default elen? Care sunt scenariile pentru Romania si la ce ne putem astepta in urmatorul an? Cat de necesara este reforma administrativa si care e legatura cu gradul de absorbtie a fondurilor europene? Se va intoarce criza in lume? Care e rolul bancilor in perioada de criza si de post-criza?

Profesorul Daniel Daianu a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Daniel Daianu va raspunde la restul intrebarilor primite de la cititori in urmatoarele 2 ore.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 .Matei

  Domnule Daianu, credeti ca in acest moment este posibila o restructurare a datoriei Greciei? Dar o iesire a statului elen din zona Euro?

  Credeti ca politica BCE de a ridica rata dobanzii pentru a lupta impotriva inflatiei este o politica ce va genera dezechilibre, favorizand Germania in detrimentul statelor ce se confrunta cu dificultati economice precum Spania?

  In acest context, si privind dificultatile Greciei, Spaniei, credeti ca ar fi momentul sa reevaluam oportunitatea intrarii Romaniei in zona Euro si cedarii controlului asupra politicii monetare?

  • Daniel Daianu

   Restructurarea nu poate fi facuta in momentul de fata, ea ar trebui sa fie ordonata. Ceea ce ar insemna o preluare a obligatiunilor Greciei de catre mecanisme ale zonei monetare. Ceea ce nu se intampla asa incat restructurarea nu va avea loc. Este doar o chestiune de timp. Daca ar fi facuta o restructurare, riscul producerii de dezordine ar fi foarte mare si s-ar induce o fuga catre lichiditate si o fuga de active care ar reingheta pietele financiare. Aceasta e teama cea mai mare a liderilor BCE.

   Legat de adoptarea euro, repet pozitia mea: consider ca atat timp cat o economie nu e pregatita- si Romania e departe de a fi pregatita- si atata vreme cat zona monetara insasi are slabiciuni foarte mare, a-ti stabili o asemenea tinta e un exercitiu futil. Argumentul ca ai nevoie de o ancora pentru a face reforme e un esec in sine intr-o guvernare

 • Întrebarea nr. 2 Victor

  Am o intrebare care mi-am pus-o atunci cand am citit niste date statistice tulburatoare: Care sunt cauzele reale ale crizei economice mondiale si pe cine loveste ea cu adevarat ?

  Date statistice din SUA (tara cu economia cea mai puternica din lume) aparute in articolul intitulat "Clasa mijlocie din America sufera o contractie extrema" ("The Middle Class in America Is Radically Shrinking"), articol aparut pe "Yahoo Finance" cu date statistice preluate de pe "Business Insider", site care este deseori citat de alte mari publicatii, ca de exemplu New York Times - "Their original works are often times cited by other larger global publications such as the New York Times"

  http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Insider

  - 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
  - 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
  - 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
  - Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
  - 10% dintre americani castiga 50% din venitul total.
  - Timpul mediu necesar pentru a gasi o slujba este de 35,2 saptamani.
  - Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente (asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.

  http://www.ssa.gov/pubs/10101.html

  - Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
  - 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie (au alt sistem de pensii).
  - In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).

  • Daniel Daianu

   Cauza principala a crizei este evolutia sistemului de intermediere din ultimele decenii, care a vulnerabilizat si a dus la o mare fragilitate sistemelor bancare nationale, vulnerabilizand economiile prin cresterea riscurilor sistemice. Aceasta s-a intamplat din cauza valului de dereglementari in industria financiara si a abuzului de securitizare si nu in ultimul rand din cauza unei paradigme care a neglijat sau subestimat imperfectiunea pietelor financiare si riscurile sistemice. Tragic este ca episodul LCTM a fost uitat sau ignorat. Si bancile centrale poarta o raspundere. Atat BCE cat si FED-ul american pentru neglijarea riscurilor sistemice

 • Întrebarea nr. 3 laurentiucat

  ce parere aveti de o investitie in aur si/sau terenuri agricole acum?

  • Daniel Daianu

   Daca inflatia va creste nu e lipsit de plauzibilitate sa vedem o intoarcere catre activele reale.

 • Întrebarea nr. 4 marc

  Aminteati ieri despre un text - "Pieţele financiare nu trebuie să ne guverneze". Cu toate acestea, ele ne guverneaza. Ce se mai poate face? Care ar fi solutia?

  • Daniel Daianu

   Concluzia este :"Imblanzirea scorpiei". Exagerez desigur. Pietele financiare trebuie vazute si din punctul de vedere al utilitatii lor. Ele fac parte din economia moderna. Dar apare si fata urata, maligna a lor. Aceste piete ot provoca mari stricaciuni. Si pentru a incerca sa previi crize foarte mari, ai nevoie de reglementari. Trebuie sa pui nicip in lantul de la bicicleta, cum se spune, pentru a nu o lua razna. Crizele nu pot fi evitate, dar una e sa ai o catastrofa si alta e o miscare ondulatorie a sistemului

 • Întrebarea nr. 5 Ioana Margaritescu

  Este pomparea de bani o solutie pt salvarea Greciei?
  Daca dupa greci vor veni portughezii, spaniolii samd?

  • Daniel Daianu

   Observatia aduce in discutie doua aspecte: riscul moral (si alte tari ar fi tentata sa fie ajutate fara conditii constrangatoare) sa mizeze pe asistent, ceea ce ar fi un drum catre pierzanie pentru zona euro. Al doilea aspect e legat de oportunitatea asistentei. Ea e necesara, dar noi ne confruntam cu o criza a integrarii financiare de adancime din multiple cauze (explozia de derivate, de riscul de contrapartida- nu mai stii catre cine esti expus). Important e ca asistenta sa fie insotita de doua seturi de masuri aparent in contradictie. Unul priveste conditionalitatea iar al doilea set de conditii priveste imbinarea restrictiilor cu stimlentele. Este logica combinarii lui steak and carriots. Daca nu stii cum sa faci ca acele economii sa se inscrie pe o traiectorie de crestere economica, risti sa fie prinse in menghina unor cercuri vicioase si sa nu mai poti sa iti managerizezi datoria publica.

  • Daniel Daianu

   Este foarte greu sa reusesti asa ceva dar am incercat sa esentializez ceea ce cred

 • Întrebarea nr. 6 daniel grecu

  D-le Daianu, ce a stat de fapt la baza crizei? Agentiile de rating? Bancile? "Democratizarea" creditului, cum spunea d. Vasilescu?

  • Daniel Daianu

   Toate aceste elemente fac parte din "salba de margaritare". Este vrba de evolutia sistemului de intermediere financiare, si de aparitia acelui sector bancar din umbra. O evolutie care a opacizat pietele (acel risc de contrapartida de care nu stim), a relativizat extraordinar valoarea activelor (nu stiam valoarea plasamentelor pe care le avem) care a permis conflicte de interese flagrante si a spart sau a rupt relatia fiduciara intre clienti si grupurile financiare (un exemplu de notorietate fiind vanzarea de active catre investitori si in paralel pariul pe deprecierea lor. Ce poate fi mai exemplificator pentru deraierea trenului? Asa am ajuns inpragul prabusirii, ceea ce a obligat Guvernule sa intervina, cu costuri uriase.
   Ceea ce Carmen Reinhart si Rogoff avertizau in legatura cu iminenta crizei datoriilor suverane, deja se produce. E o datorie publica uriasa si in SUA, dar ei au avantajul emiterii de moneda de rezerva.

 • Întrebarea nr. 7 Adriana P

  Cum calificati intentia de reformare administrativa a actualilor guvernanti? Cat de oportuna este si ce va aduce in plus economiei? Va multumesc

  • Daniel Daianu

   Romania are nevoie de o asemenea reforma dar nu intreprinsa intr-o asemenea maniera. Tragem cu pusca si nu ia foc. Nu asa se face reforma.

 • Întrebarea nr. 8 vinovatescu

  Cine continua sa cumpere obligatiuni elene, cata vreme se stie ca grecii sunt intr-o mare dificultate?
  cred ca acolo ar trebui cautati vinovatii. Cat e speculatie si cat e adevar in privinta dramei grecesti?

  • Daniel Daianu

   Drama e o tragedie greaca si o drama europeana. Obligatiunile statului sunt cumparate de banci grecesti care le folosesc drept colateral pentru a obtine finantari de la BCE. Daca nu ar obtine aceste finantari, toata economia ar intra in colaps. Asta arata ca bancile grecesti sunt de fapt sustinute de bani europeni pentru a cumpara obligatiuni elene ...e un cerc vicios acceptat in momentul de fata pentru a preveni un efect de contagiune, un moment Minsky de prebusire sau ehman Brothers. Minsky a accentuat tendinta sistemului de a produce instabilitate.

 • Întrebarea nr. 9 minster nou

  Domnule Daniel Daianu, de un nou minister e nevoie ca sa putem atrage bani europeni???!!! Mi se pare o noua structura birocratica a carei eficacitate o vad extrem de limitata.
  Dati va rog o nota actualului Guvern. Intre 1 si 10.
  Multumesc, Dana

  • Daniel Daianu

   Aand in vedere ca absorbtia fondurilor e o urgenta a Romaniei, ar trebui ca seful Guvernului (premierul) sa se ocupe nemijlocit de aceasta chestiune. Stiu ca exista un comitet interministerial, dar asa cum e alcatuit in momentul de fata sau cum se vad atributiile unor mari ministere cu prerogative importante in domeniul fondurilor europene, infiintarea unui asemenea minister ar conduce la inerente conflicte. Eu mai degraba as infiinta o functie de vicepremier pentru ca premierul nu se poate ocupa doar de asta. Iar daca as vrea sa aloc timp pentru o asemenea misiune, poate ca infiintarea unei functii de vicepremier insotita de mandatul de a coordona toate minsiterele. Dl Boc ar intampina o opozitie de la grei ai Guvernului. Aceasta mi s-ar parea mai usor de realizat in momentul de fata. Asta ar insemna ca "bosii" ministerelor grele sa nu cracneasca, sa inteleaga ca e necesar asa ceva. Iar dac un asemenea "personagiu" ar putea aduce si ordine pentru utilizarea banilor europeni in asa fel incat sa nu fie dati pe ochi politici, ar fi grozav

 • Întrebarea nr. 10 Octavian Capatina

  Stimate dle profesor,
  1). Ati abordat primul in spatiul public, inca din 2009 , impotrtanta cruciala a a atragerii fondurilor europene. Guvernantii nu v-au auzit, au avut probleme electorale! Si dimpotriva au politizat toate functiile si rezultatele se vad. Aveti alta opinie despre cauzele esecului atragerii fondurilor? ? ?
  2). Sa presupunem ca am fi absorbit 100% fondurile destinate. In acest caz ar trebui sa ne mai punem problema EFICIENTEI utilizarii acestor fonduri. Gasiti problema EFICIENTEI importante?
  3) in data de 9 iulie ac la Conferinta RoEnergy (Palatul Copiilor) se va expune un punct de vedere se va expune un punct de vedere asupra chestiunii si ar fi o onoare pt organizatori sa participati!

  • Daniel Daianu

   Nu s-a inteles importanta utilizarii fondurilor, nu s-a inteles importanta stratgica si faptul ca era singurul instrument contraciclic si nu au inteles nici cat de grava era situatia. Sa ne amintim care erau prognozele pentru 2009. Nu s-a inteles ca economia este in faza de aterizare fortata. Absorbtia fondurilor este un mare esec al nostru.Asa cum si Schengenul este un esec si trebuie sa ni le asumam. Este pertinenta observatia legata de eficienta fondurilor. As mai adauga ca in lipsa unei utilizari eficiente a banilor publici nu ai cum utiliza eficient bani europeni. Oare noi de asta nu am construit autostrazi, din cauza lipsei banilor europeni? Ni se strica drumuri la 6 luni de la taierea panglicii pentru ca nu am avut bani europeni?
   Chiar si atunci cand am avut bani ne-am dovedit incapabili sa ii cheltuim. De ce nu am fost capabili sa ducem la capat proiecele mari? Si acesta e un atribut al Centrului, nu al administratiei locale

 • Întrebarea nr. 11 Mazeta

  Dle Daianu, cum va explicati ca BNR a gresit sistematic prognozele de inflatie si intotdeuna in defavoarea romanilor? locul optimistilor este la Banca Nationla?

  • Daniel Daianu

   BNR a introdus regimul de tintire a inflatiei intr-o perioada nefasta, in sensul confruntarii cu socuri pe care nu avea cum sa le contracareze. Pentru un regim de TI aceasta situatie devine problematica. In al doilea rand, poate ar fi trebuit sa opereze cu intervale mai mari, dar cand ai marje foarte largi iar risti sa ai o problema. Mai este un aspect. Nici relatia intre politica monetara si cea in ansamblu nu a fost suficient de buna. Am avut si o slabiciune a combinatiei de politica macro in conditiile liberalizarii contului de capital care a si condus la o supraapreciere masiva a leului, creand iluzia victoriei in domeniul dezinflatiei, pentru ca atunci cand iesirile de capital au fost mari sa ne confruntam cu puseul inflationist. Trebuie sa avem in vedere faptul ca nu putem judeca in acesti ani prestatia BNR fara a tine cont de criza internationala. BNR nu putea face exceptie...dar e adevarat ca exista o problerma: in timpul crizei, cand se vorbea de deflatie, la noi inflatia a inceput sa creasca

  • Daniel Daianu

   si asta araata cat de asimetrici suntem noi in raport cu chiar ciclul economic. Acest lucru arata cat de nepotriiti suntem pentru a adera la zona euro in cativa ani. Avem probleme legate si de diferentiale mari de dobanzi, nu am terminat consolidarea fiscala, avem si probleme de competitivitate majore...

 • Daniel Daianu

  Daca lucrurile vor fi tinute sub control in cazul Greciei, ceea ce nu exclude o restructurare ordonata a datoriei publice prin preluarea la Facilitatea Europeana si apoi la Mecanism a obligatiunilor elene, prin 2012 am putea vedea un efect al pendulului care s-ar putea concretiza intr-o crestere de 3-4%. Dar nici atunci Romania nu va fi iesita pe deplin. Economia e vlaguita, crearea de locuri de munca va fi firava. Nu se infiinteaza si nu numai la noi, suficiente locuri de munca si la nivel individual, in medie, veniturile vor fi inca erodate (mai ales ca a operat si taxa de inflatie). Dincolo de aceasta analiza, ceea ce ar treui sa ne intereseze este durabilitatea. Iar aici cheia e data de formarea bruta a capitalului (in ultimii ani ea a scazut la 25% din PIB) si mai ales investitiile in sectoarele de "tradables". Romania a avut o crestere vulnerabila din cauza investitiilor in Non tradables

 • Daniel Daianu

  Structura finantarii deficitelor externe era deficitara. Si aici mai trebuie semnalat un aspect pentru a gasi un echilibru in a respecta datele in interpretarea starii economiei si cauzelor dificultatilor. Grosul deficitelor externe in perioada 2005-2008 este "datorat" sectorului neguvernamental. In cei mai multi ani, peste 3/4 din deficitul extern cade in sarcina sectorului privat. Spunand aceasta nu subestimez deficitele structurale din Romania dar asta e realitatea. Aici avem si explicatia de ce datoria publica a Romaniei nu a depasit pana in 2008- 20% din PIB. Am avut asadar o alocare defectuoasa a resurselor la care a cntributi creditul practicat de banci. Foarte putin in zona tradables...sper sa se invete din aceasta situatie. ..*.


2688 vizualizari

 • Intrebari (Luni, 27 iunie 2011, 15:27)

  .Matei [utilizator]

  Domnule Daianu, credeti ca in acest moment este posibila o restructurare a datoriei Greciei? Dar o iesire a statului elen din zona Euro?

  Credeti ca politica BCE de a ridica rata dobanzii pentru a lupta impotriva inflatiei este o politica ce va genera dezechilibre, favorizand Germania in detrimentul statelor ce se confrunta cu dificultati economice precum Spania?

  In acest context, si privind dificultatile Greciei, Spaniei, credeti ca ar fi momentul sa reevaluam oportunitatea intrarii Romaniei in zona Euro si cedarii controlului asupra politicii monetare?
  • 1 (Marţi, 28 iunie 2011, 10:28)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui .Matei

   Restructurarea nu poate fi facuta in momentul de fata, ea ar trebui sa fie ordonata. Ceea ce ar insemna o preluare a obligatiunilor Greciei de catre mecanisme ale zonei monetare. Ceea ce nu se intampla asa incat restructurarea nu va avea loc. Este doar o chestiune de timp. Daca ar fi facuta o restructurare, riscul producerii de dezordine ar fi foarte mare si s-ar induce o fuga catre lichiditate si o fuga de active care ar reingheta pietele financiare. Aceasta e teama cea mai mare a liderilor BCE.

   Legat de adoptarea euro, repet pozitia mea: consider ca atat timp cat o economie nu e pregatita- si Romania e departe de a fi pregatita- si atata vreme cat zona monetara insasi are slabiciuni foarte mare, a-ti stabili o asemenea tinta e un exercitiu futil. Argumentul ca ai nevoie de o ancora pentru a face reforme e un esec in sine intr-o guvernare
 • Este sistemul economic actual corect ? (Luni, 27 iunie 2011, 16:46)

  Victor [anonim]

  Am o intrebare care mi-am pus-o atunci cand am citit niste date statistice tulburatoare: Care sunt cauzele reale ale crizei economice mondiale si pe cine loveste ea cu adevarat ?

  Date statistice din SUA (tara cu economia cea mai puternica din lume) aparute in articolul intitulat "Clasa mijlocie din America sufera o contractie extrema" ("The Middle Class in America Is Radically Shrinking"), articol aparut pe "Yahoo Finance" cu date statistice preluate de pe "Business Insider", site care este deseori citat de alte mari publicatii, ca de exemplu New York Times - "Their original works are often times cited by other larger global publications such as the New York Times"

  http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Insider

  - 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
  - 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
  - 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
  - Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
  - 10% dintre americani castiga 50% din venitul total.
  - Timpul mediu necesar pentru a gasi o slujba este de 35,2 saptamani.
  - Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente (asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.

  http://www.ssa.gov/pubs/10101.html

  - Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
  - 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie (au alt sistem de pensii).
  - In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).
  • 2 (Marţi, 28 iunie 2011, 10:31)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Victor

   Cauza principala a crizei este evolutia sistemului de intermediere din ultimele decenii, care a vulnerabilizat si a dus la o mare fragilitate sistemelor bancare nationale, vulnerabilizand economiile prin cresterea riscurilor sistemice. Aceasta s-a intamplat din cauza valului de dereglementari in industria financiara si a abuzului de securitizare si nu in ultimul rand din cauza unei paradigme care a neglijat sau subestimat imperfectiunea pietelor financiare si riscurile sistemice. Tragic este ca episodul LCTM a fost uitat sau ignorat. Si bancile centrale poarta o raspundere. Atat BCE cat si FED-ul american pentru neglijarea riscurilor sistemice
 • aur (Luni, 27 iunie 2011, 16:57)

  laurentiucat [utilizator]

  ce parere aveti de o investitie in aur si/sau terenuri agricole acum?
  • 3 (Marţi, 28 iunie 2011, 10:32)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui laurentiucat

   Daca inflatia va creste nu e lipsit de plauzibilitate sa vedem o intoarcere catre activele reale.
 • intrebare (Luni, 27 iunie 2011, 17:53)

  marc [anonim]

  Aminteati ieri despre un text - "Pieţele financiare nu trebuie să ne guverneze". Cu toate acestea, ele ne guverneaza. Ce se mai poate face? Care ar fi solutia?
  • 4 (Marţi, 28 iunie 2011, 10:34)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marc

   Concluzia este :"Imblanzirea scorpiei". Exagerez desigur. Pietele financiare trebuie vazute si din punctul de vedere al utilitatii lor. Ele fac parte din economia moderna. Dar apare si fata urata, maligna a lor. Aceste piete ot provoca mari stricaciuni. Si pentru a incerca sa previi crize foarte mari, ai nevoie de reglementari. Trebuie sa pui nicip in lantul de la bicicleta, cum se spune, pentru a nu o lua razna. Crizele nu pot fi evitate, dar una e sa ai o catastrofa si alta e o miscare ondulatorie a sistemului
 • petnru dl. Daianu (Luni, 27 iunie 2011, 17:55)

  Ioana Margaritescu [anonim]

  Este pomparea de bani o solutie pt salvarea Greciei?
  Daca dupa greci vor veni portughezii, spaniolii samd?
  • 5 (Marţi, 28 iunie 2011, 10:39)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Margaritescu

   Observatia aduce in discutie doua aspecte: riscul moral (si alte tari ar fi tentata sa fie ajutate fara conditii constrangatoare) sa mizeze pe asistent, ceea ce ar fi un drum catre pierzanie pentru zona euro. Al doilea aspect e legat de oportunitatea asistentei. Ea e necesara, dar noi ne confruntam cu o criza a integrarii financiare de adancime din multiple cauze (explozia de derivate, de riscul de contrapartida- nu mai stii catre cine esti expus). Important e ca asistenta sa fie insotita de doua seturi de masuri aparent in contradictie. Unul priveste conditionalitatea iar al doilea set de conditii priveste imbinarea restrictiilor cu stimlentele. Este logica combinarii lui steak and carriots. Daca nu stii cum sa faci ca acele economii sa se inscrie pe o traiectorie de crestere economica, risti sa fie prinse in menghina unor cercuri vicioase si sa nu mai poti sa iti managerizezi datoria publica.
  • cont (Marţi, 28 iunie 2011, 10:39)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Margaritescu

   Este foarte greu sa reusesti asa ceva dar am incercat sa esentializez ceea ce cred
 • intrebare (Luni, 27 iunie 2011, 17:56)

  daniel grecu [anonim]

  D-le Daianu, ce a stat de fapt la baza crizei? Agentiile de rating? Bancile? "Democratizarea" creditului, cum spunea d. Vasilescu?
  • i (Marţi, 28 iunie 2011, 10:43)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel grecu

   Toate aceste elemente fac parte din "salba de margaritare". Este vrba de evolutia sistemului de intermediere financiare, si de aparitia acelui sector bancar din umbra. O evolutie care a opacizat pietele (acel risc de contrapartida de care nu stim), a relativizat extraordinar valoarea activelor (nu stiam valoarea plasamentelor pe care le avem) care a permis conflicte de interese flagrante si a spart sau a rupt relatia fiduciara intre clienti si grupurile financiare (un exemplu de notorietate fiind vanzarea de active catre investitori si in paralel pariul pe deprecierea lor. Ce poate fi mai exemplificator pentru deraierea trenului? Asa am ajuns inpragul prabusirii, ceea ce a obligat Guvernule sa intervina, cu costuri uriase.
   Ceea ce Carmen Reinhart si Rogoff avertizau in legatura cu iminenta crizei datoriilor suverane, deja se produce. E o datorie publica uriasa si in SUA, dar ei au avantajul emiterii de moneda de rezerva.
 • reforma (Luni, 27 iunie 2011, 17:58)

  Adriana P [anonim]

  Cum calificati intentia de reformare administrativa a actualilor guvernanti? Cat de oportuna este si ce va aduce in plus economiei? Va multumesc
  • 5 (Marţi, 28 iunie 2011, 10:44)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana P

   Romania are nevoie de o asemenea reforma dar nu intreprinsa intr-o asemenea maniera. Tragem cu pusca si nu ia foc. Nu asa se face reforma.
 • oare... (Luni, 27 iunie 2011, 18:01)

  www [anonim]

  Sunt proprietarul unei afaceri in zona IT. Din pacate, tot optimismul afisat de liderii politici nu se confirma in zona mea de business. Imi incasez banii cu tot mai mare greutate, comenzile se obtin cu interventii...as dori sa va intreb daca Dvs ca fost ministru de Finante si europarlamentar credeti in revenirea economica a Romaniei in acest an. Va consider unul dintre cei mai lucizi si pragmatici economisti pe care ii are Romania. Multumesc
  • 7 (Marţi, 28 iunie 2011, 10:48)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui www

   Daca lucrurile vor fi tinute sub control in cazul Greciei, ceea ce nu exclude o restructurare ordonata a datoriei publice prin preluarea la Facilitatea Europeana si apoi la Mecanism a obligatiunilor elene, prin 2012 am putea vedea un efect al pendulului care s-ar putea concretiza intr-o crestere de 3-4%. Dar nici atunci Romania nu va fi iesita pe deplin. Economia e vlaguita, crearea de locuri de munca va fi firava. Nu se infiinteaza si nu numai la noi, suficiente locuri de munca si la nivel individual, in medie, veniturile vor fi inca erodate (mai ales ca a operat si taxa de inflatie). Dincolo de aceasta analiza, ceea ce ar treui sa ne intereseze este durabilitatea. Iar aici cheia e data de formarea bruta a capitalului (in ultimii ani ea a scazut la 25% din PIB) si mai ales investitiile in sectoarele de "tradables". Romania a avut o crestere vulnerabila din cauza investitiilor in Non tradables
  • con (Marţi, 28 iunie 2011, 10:52)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui www

   Structura finantarii deficitelor externe era deficitara. Si aici mai trebuie semnalat un aspect pentru a gasi un echilibru in a respecta datele in interpretarea starii economiei si cauzelor dificultatilor. Grosul deficitelor externe in perioada 2005-2008 este "datorat" sectorului neguvernamental. In cei mai multi ani, peste 3/4 din deficitul extern cade in sarcina sectorului privat. Spunand aceasta nu subestimez deficitele structurale din Romania dar asta e realitatea. Aici avem si explicatia de ce datoria publica a Romaniei nu a depasit pana in 2008- 20% din PIB. Am avut asadar o alocare defectuoasa a resurselor la care a cntributi creditul practicat de banci. Foarte putin in zona tradables...sper sa se invete din aceasta situatie. .
 • intrebare (Luni, 27 iunie 2011, 18:02)

  vinovatescu [anonim]

  Cine continua sa cumpere obligatiuni elene, cata vreme se stie ca grecii sunt intr-o mare dificultate?
  cred ca acolo ar trebui cautati vinovatii. Cat e speculatie si cat e adevar in privinta dramei grecesti?
  • 7 (Marţi, 28 iunie 2011, 10:55)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vinovatescu

   Drama e o tragedie greaca si o drama europeana. Obligatiunile statului sunt cumparate de banci grecesti care le folosesc drept colateral pentru a obtine finantari de la BCE. Daca nu ar obtine aceste finantari, toata economia ar intra in colaps. Asta arata ca bancile grecesti sunt de fapt sustinute de bani europeni pentru a cumpara obligatiuni elene ...e un cerc vicios acceptat in momentul de fata pentru a preveni un efect de contagiune, un moment Minsky de prebusire sau ehman Brothers. Minsky a accentuat tendinta sistemului de a produce instabilitate.
 • de asta e nevoie? (Luni, 27 iunie 2011, 18:46)

  minster nou [anonim]

  Domnule Daniel Daianu, de un nou minister e nevoie ca sa putem atrage bani europeni???!!! Mi se pare o noua structura birocratica a carei eficacitate o vad extrem de limitata.
  Dati va rog o nota actualului Guvern. Intre 1 si 10.
  Multumesc, Dana
  • 8 (Marţi, 28 iunie 2011, 11:00)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui minster nou

   Aand in vedere ca absorbtia fondurilor e o urgenta a Romaniei, ar trebui ca seful Guvernului (premierul) sa se ocupe nemijlocit de aceasta chestiune. Stiu ca exista un comitet interministerial, dar asa cum e alcatuit in momentul de fata sau cum se vad atributiile unor mari ministere cu prerogative importante in domeniul fondurilor europene, infiintarea unui asemenea minister ar conduce la inerente conflicte. Eu mai degraba as infiinta o functie de vicepremier pentru ca premierul nu se poate ocupa doar de asta. Iar daca as vrea sa aloc timp pentru o asemenea misiune, poate ca infiintarea unei functii de vicepremier insotita de mandatul de a coordona toate minsiterele. Dl Boc ar intampina o opozitie de la grei ai Guvernului. Aceasta mi s-ar parea mai usor de realizat in momentul de fata. Asta ar insemna ca "bosii" ministerelor grele sa nu cracneasca, sa inteleaga ca e necesar asa ceva. Iar dac un asemenea "personagiu" ar putea aduce si ordine pentru utilizarea banilor europeni in asa fel incat sa nu fie dati pe ochi politici, ar fi grozav
 • Daniel Daianu (Luni, 27 iunie 2011, 19:05)

  Scridon Radu-Lucian [anonim]

  Este dificil de prognozat subiectul Grecia,are nevoie de ajutor,nu de imprumuturi inrobitoare.Romania nu
  va fi afectata daca sustinem un export ascendent,
  investitii in industria usoara exportatoare,agricultura.
  Reforma administrativa este dificil de comentat,poate
  o formula cu o provincie pilot.Bancile probabil isi vor
  schimba strategia creditarii cu recuperari cota parte
  din beneficii la investitiile sprijinite.
  Cu stima,
  Ing.Scridon Radu-Lucian.
 • Cealalta fata a F.U.E. (Luni, 27 iunie 2011, 21:03)

  Octavian Capatina [anonim]

  Stimate dle profesor,
  1). Ati abordat primul in spatiul public, inca din 2009 , impotrtanta cruciala a a atragerii fondurilor europene. Guvernantii nu v-au auzit, au avut probleme electorale! Si dimpotriva au politizat toate functiile si rezultatele se vad. Aveti alta opinie despre cauzele esecului atragerii fondurilor? ? ?
  2). Sa presupunem ca am fi absorbit 100% fondurile destinate. In acest caz ar trebui sa ne mai punem problema EFICIENTEI utilizarii acestor fonduri. Gasiti problema EFICIENTEI importante?
  3) in data de 9 iulie ac la Conferinta RoEnergy (Palatul Copiilor) se va expune un punct de vedere se va expune un punct de vedere asupra chestiunii si ar fi o onoare pt organizatori sa participati!
  • 4 (Marţi, 28 iunie 2011, 11:05)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octavian Capatina

   Nu s-a inteles importanta utilizarii fondurilor, nu s-a inteles importanta stratgica si faptul ca era singurul instrument contraciclic si nu au inteles nici cat de grava era situatia. Sa ne amintim care erau prognozele pentru 2009. Nu s-a inteles ca economia este in faza de aterizare fortata. Absorbtia fondurilor este un mare esec al nostru.Asa cum si Schengenul este un esec si trebuie sa ni le asumam. Este pertinenta observatia legata de eficienta fondurilor. As mai adauga ca in lipsa unei utilizari eficiente a banilor publici nu ai cum utiliza eficient bani europeni. Oare noi de asta nu am construit autostrazi, din cauza lipsei banilor europeni? Ni se strica drumuri la 6 luni de la taierea panglicii pentru ca nu am avut bani europeni?
   Chiar si atunci cand am avut bani ne-am dovedit incapabili sa ii cheltuim. De ce nu am fost capabili sa ducem la capat proiecele mari? Si acesta e un atribut al Centrului, nu al administratiei locale
 • inflatie (Luni, 27 iunie 2011, 21:10)

  Mazeta [utilizator]

  Dle Daianu, cum va explicati ca BNR a gresit sistematic prognozele de inflatie si intotdeuna in defavoarea romanilor? locul optimistilor este la Banca Nationla?
  • y (Marţi, 28 iunie 2011, 11:10)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mazeta

   BNR a introdus regimul de tintire a inflatiei intr-o perioada nefasta, in sensul confruntarii cu socuri pe care nu avea cum sa le contracareze. Pentru un regim de TI aceasta situatie devine problematica. In al doilea rand, poate ar fi trebuit sa opereze cu intervale mai mari, dar cand ai marje foarte largi iar risti sa ai o problema. Mai este un aspect. Nici relatia intre politica monetara si cea in ansamblu nu a fost suficient de buna. Am avut si o slabiciune a combinatiei de politica macro in conditiile liberalizarii contului de capital care a si condus la o supraapreciere masiva a leului, creand iluzia victoriei in domeniul dezinflatiei, pentru ca atunci cand iesirile de capital au fost mari sa ne confruntam cu puseul inflationist. Trebuie sa avem in vedere faptul ca nu putem judeca in acesti ani prestatia BNR fara a tine cont de criza internationala. BNR nu putea face exceptie...dar e adevarat ca exista o problerma: in timpul crizei, cand se vorbea de deflatie, la noi inflatia a inceput sa creasca
  • 5 (Marţi, 28 iunie 2011, 11:11)

   Daniel Daianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mazeta

   si asta araata cat de asimetrici suntem noi in raport cu chiar ciclul economic. Acest lucru arata cat de nepotriiti suntem pentru a adera la zona euro in cativa ani. Avem probleme legate si de diferentiale mari de dobanzi, nu am terminat consolidarea fiscala, avem si probleme de competitivitate majore...
 • adoptarea euro prin renuntarea la leu (Luni, 27 iunie 2011, 21:14)

  Tavi [anonim]

  Buna ziua domnule Ministru,

  Domnul Presedinte Basescu a reiterat recent tinta de a adera la zona euro in 2015. Dupa "peripetiile" prin care a trecut moneda unica in ultimii 2-3 ani, premierul britanic David Cameron a desfiintat comisia guvernamentala ce analiza oportunitatea renuntarii la lira sterlina si inlocuirea ei cu euro. Tot mai multi economisti spun ca cea mai buna solutia pentru iesirea Greciei din criza prin care trece ar fi renuntarea la euro si convertirea datoriilor statului elen in drahme, moneda care poate fi ulterior "manipulata" de catre Banca Nationala a Greciei.

  Dumneavostra credeti ca intrarea Romaniei in zona euro si renuntarea la leu comporta mai multe avantaje decat dezavantaje?

  Va multumesc,

  Tavi
 • Datoria de 20 miliarde Euro a Germaniei (Luni, 27 iunie 2011, 23:59)

  Toma Marin [anonim]

  Cum comentati faptul ca autoritatile romanesti nu fac nici un fel de demers pentru a recupera datoria Germaniei, in suma de aproape 20 miliarde Euro, catre Romania, survenita in urma descoperirilor efctuate de un specialist elvetian de origine romana ?
 • Dolar colaps sau ? (Marţi, 28 iunie 2011, 0:07)

  Ade [anonim]

  Ce credeti despre dolar ? Se preconizeaza un colaps al acestuia? In ce monenda recomandati sa pastram sume mari de bani in banca?
 • pentro dl. Daianu (Marţi, 28 iunie 2011, 4:56)

  Nicolae [anonim]

  Potrivit Ernst&Young, Bulgaria va înregistra în următorii trei ani rate stabile de creştere, dar această evoluţie ar putea fi zădărnicită de efectele unei potenţiale restructurări a datoriei Greciei.
  Cum ar afecta Romania o asemenea restructurare a datoriilor Greciei? Multumesc
 • intrebare (Marţi, 28 iunie 2011, 8:47)

  Adrian [anonim]

  Credeti ca Romania are vreun avantaj competititv intr-un domeniu?
  Credeti ca neadoptarea EURO pana in prezent constituie un avantaj major pentru Romania, si anume o parghie (evident, nu prea intens folosita) pentru stimularea comertului exterior?
  Oare stimularea muncii este cea mai buna metoda anti-criza?
 • Criza fiscala sau de lichiditate (Marţi, 28 iunie 2011, 8:56)

  Liviu Varvara [anonim]

  De ce criza din Grecia este tratata ca o criza de lichiditate si se tot pompeaza acolo bani cu dobanda. Am citit undeva ca Greciei i-ar trebui un surplus primar de 5,9% mentinut pe 20 de ani pentru ca actuala datorie sa fie sustenabile. Atunci de ce se marseaza pe aceasta solutie care este evident o fundatura?
 • - (Marţi, 28 iunie 2011, 10:19)

  ddr [anonim]

  Romania are o povara fiscala ridicata in ceea ce priveste impozitarea muncii, o cota a TVA aproape de maximul UE (25%) si un nivel al accizelor apropiat de media UE. De asemenea statele vecine au cote de impozitare mai reduse in ceea ce priveste impozitul pe profit.
  1. Avand in vedere aceste aspecte, putem spune ca Romania si-a diminuat considerabil capacitatea de a raspunde unor socuri folosind instrumente de politica fiscala?
  2. De asemenea, avand in vedere presiunile inflationiste (limitand posibilitatea de a diminua rata dobanzii de politica monetara), putem spune ca singura modalitate de ajustare a socurilor ramane cursul de schimb?
  3. Grecia intra in default, finantarea externa devina costisitoare, putem vorbi de un nou soc pt economia Romaniei? Daca da, cum il ajustam avand in vedere constrangerile de mai sus?
 • Efecte asupra creditului ipotecar? (Marţi, 28 iunie 2011, 10:35)

  secarad [anonim]

  Ce efect ar putea avea criza aceasta asupra creditelor mele, ambele ipotecare luate in euro? Unul este pe 5 ani cu dobanda revizuibila anual iar celalat pe 20 de ani, cu dobanda fixa.
  Multumesc.
 • INFLATIE? (Marţi, 28 iunie 2011, 11:18)

  Dorel [anonim]

  Vom avea o acelerare a inflatiei la nivel global? Cum vedeti lupta deflatie inflatie.... distrugerea creditelor va duce la deflatie.. sau tiparirea de bani .. a bancilor centrale va invinge.... si deci inflatie?
 • Preluarea bancilor grecesti de catre guverne (Marţi, 28 iunie 2011, 11:23)

  Matilda [anonim]

  Cum interpretati stirea privind posibilitatea ca guvernele din Est sa preia subsidiarele băncilor elene (opinie Deutsche Bank)?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by