Personalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) implicat direct in procesul de reorganizare al institutiei va efectua ore suplimentare sambata si duminica (2 si 3 iulie), pentru ca activitatea administratiilor fiscale sa nu fie perturbata, se arata intr-un comunicat al ANAF. Masura a fost luata si pentru a urgenta procesul de rearondare a contribuabililor la noile administratii competente,acestea urmand sa functioneze la standardele stabilite prin procesul de reorganizare.​ Vezi aici lista directiilor ANAF care vor fi inchise

Agentia a anuntat luni ca activitatea la ghiseele tuturor administratiilor fiscale si directiilor generale ale finantelor publice care lucreaza cu publicul va fi oprita in perioada 30 iunie, ora 12:00 - 5 iulie, ora 08:30. In aceasta perioada, la administratiile financiare din toata tara vor functiona doar centrele de asistenta telefonica a contribuabilului, iar pe portalul www.anaf.ro raman active doar paginile de informare a contribuabililor.

Activitatea de incasari si plati desfasurata prin unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului va functiona normal, potrivit programului de lucru, urmand ca in data de 4 iulie sa se deschida numai trezoreriile ramase dupa reorganizare, care vor opera pentru toti contribuabilii rearondati.

La inceputul lunii iunie Guvernul a decis reorganizarea ANAF prin desfiintarea unor directii regionale, disponibilizari si relocari de personal.

Astfel, un numar total de 4.927 posturi din ANAF vor fi desfiintate, dintre care 1.200 ocupate. Alte locuri au fost desfiintate la Autoritatea Nationala a Vamilor (1.427 posturi, dintre care 600 ocupate) si Garda Financiara (713 posturi, dintre care 300 ocupate).

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat luni pentru Mediafax ca 1.063 de angajati ai Garzii Financiare au primit luni preaviz si vor fi examinati, iar in urma testarilor vor pleca din institutie cel putin 291 de salariati, reprezentand 21% din total.

Potrivit presedintelui ANAF, in perioada urmatoare vor fi efectuate testari, urmate de disponibilizari, la Autoritatea Nationala a Vamilor, precum si la structurile teritoriale ale finantelor publice.