"Bancile cu capital elen din Romania fac bine. Sunt increzator in asta. Riscul este exclusiv legat de contagiune care ar putea duce la dezastru, prin canalul deponentilor. O banca, indiferent de cat de solida este, daca e atacata de deponenti pentru a-si retrage banii, evident ca se va prabusi. In cazul - foarte putin probabil - al unui dezastru, reamintesc ca nu numai Statele ar putea prelua bancile, ci si entitati private cum ar fi alte banci. Acestea sunt insa simple supozitii, repet. Daca nimeni nu va dori sa le preia, iar atacurile continua, atunci probabil ca Statele vor interveni”, a declarat pentru HotNews Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale.

Lucian CroitoruFoto: Agerpres

Un raport al Deutsche Bank invoca posibilitatea ca guvernele din Est să preia subsidiarele băncilor elene in cazul agravarii problemelor economice ale Greciei. Ipoteza este considerata nerealista de autoritatile romane. “Cu privire la cele 7 banci care opereaza, toate au un comportament normal, isi desfasoara activitatea bine si onest si au un comportament corect pe piata romaneasca”, a explicat presedintele Basescu, invocand o discutie cu Guvernatorul Mugur Isarescu. Bancile romanesti cu capital elen detin circa 27% din piata.

E drept, in ultima perioada acestea incearca sa stranga lichiditati din piata, oferind dobanzi peste medie atat la lei cat si la valuta. Explicatia e simpla: bancile mama nu mai au resursele din trecut, iar de pe piata interbancara e mai dificil sa ia. Moody's a redus recent ratingurile a opt bănci greceşti, şase dintre acestea fiind prezente şi pe piaţa locala. Astfel, agenţia de evaluare a redus ratingurile National Bank of Greece (Banca Românească), EFG Eurobank Ergasias (Bancpost), Alpha Bank (Alpha Bank România) şi Piraeus Bank (Piraeus Bank România) de la Ba3 la B3. De asemenea, calificativele de credit ale celorlalte două bănci elene cu subsidiare în România au fost reduse de Moody's, de la B1 la B3 în cazul ATEBank şi de la Baa3 la B1 în cazul Emporiki Bank.

În primul trimestru al acestui an, patru din cele şase bănci cu capital elen care opereaza în România au înregistrat pierderi, chiar daca in 2010 unele au inregistrat profit.

Piraeus Bank România a avut, anul trecut, un profit înainte de impozitare de aproape 25 milioane de euro, nivel comparabil cu cel din anul precedent. Bancpost a raportat, anul trecut, un profit net de 15,8 milioane de euro, după ce în 2009 a avut pierderi de 8,3 milioane de euro. Alpha Bank Romania a inregistrat o diminuare a profitului din 2010 cu 3%, până la 49,2 milioane de euro, comparativ cu nivelul din 2009. De asemenea, grupul elen NBG, care controlează 89,1% din capitalul Banca Românească, a raportat, în 2010, un profit net de 12 milioane de euro, mai puţin cu 37%, faţă de anul anterior. Grupul ATEbank, controlat de statul elen, intenţionează să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România, măsură care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, potrivit Mediafax. ATEbank controlează 74,12% din acţiunile ATE Bank România.