In luna mai, totalul depozitelor constituite la banci de catre populatie si companii a crescut atat fata de luna anterioara, cat si fata de luna corespunzatoare a anului trecut, aceeasi evolutie fiind inregistrata si in cazul soldului de credite. Datele au fost publicate astazi de BNR, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

  • Depozitele la banci

Au insumat 173 miliarde lei la sfarsitul lunii mai, in crestere cu 1,2% fata de aprilie, si cu 2,7% fata de mai 2010. Pe segmente, in ultimul an, depozitele populatiei s-au majorat cu 3,8% si au ajuns la 105 miliarde lei, iar depozitele companiilor s-au majorat cu 1,1% si au ajuns la 68 miliarde lei, click pe graficul alaturat pentru detalii.

Din totalul depozitelor, 34,8% sunt in valuta, procent in scadere fata de mai 2010, cand ponderea depozitelor in valuta era de 36,9%.

  • Creditele bancare

Soldul creditelor acordate de banci a totalizat 207,7 miliarde lei, in crestere cu 1,5% fata de aprilie, si cu 2,2% in ultimele 12 luni. Din totalul soldului de credite, 62,2% sunt in valuta, procent in crestre comparativ cu mai 2010, cand ponderea era de 61,6%.

In cazul populatiei, soldul a ajuns la 99,8 miliarde lei, suma din care 64,4 miliarde lei reprezinta creditele in valuta. In ultimul an, soldul creditelor in lei a scazut cu 6,5%, insa soldul creditelor in valuta s-a majorat cu 2,8%, majorare generata probabil de programul Prima Casa.

In ce priveste companiile, soldul creditelor a crescut cu 5,1% in ultimul an, procentul fiind mai mare pe segmentul creditelor in lei (+6,9%), si mai mic pe segmentul creditelor in valuta (+4%).

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.