Avansul exporturilor si productiei industriale a incetinit in trimestrul al doilea conform datelor preliminare, ceea ce va conduce la o crestere economica plasata sub nivelul din primul trimestru, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, intr-un interviu acordat Mediafax.

"Exista anumiti indicatori care arata o incetinire a cresterii economice in trimestrul doi. Trebuie sa vedem, cand vom avea datele finale, cat de mult a incetinit cresterea. Ne asteptam, totusi, la o evolutie pozitiva a PIB", a adaugat oficialul FMI.

Franks a precizat ca FMI isi mentine deocamdata prognoza de crestere de 1,5% pentru intregul an, bazandu-se si pe avansul peste asteptari din primul trimestru.

Comentand pe marginea executiei bugetare pe primele cinci luni, Jeffrey Franks a spus ca reducerea cheltuielilor la nivelul bugetului consolidat este imbucuratoare, dar nu si scaderea sumelor pentru investitii, care ramane o zona problematica intrucat absorbtia fondurilor europene nu este satisfacatoare.

"In timp ce scaderea cheltuielilor curente este o veste buna, reducerea celor de capital nu mai este o veste atat de buna. Vrem mai multe cheltuieli de capital corelate cu fondurile UE. (...) Inca este nevoie de imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene. Nu este nicio indoiala. Continuam sa expunem aceasta chestiune autoritatilor romane si sunt sigur ca ei sunt constienti de problema", a afirmat Franks.

El a aratat ca datele privind executia bugetara sunt mai bune decat s-a prevazut in cadrul acordului de tip preventiv, astfel ca, cel mai probabil, tintele stabilite pentru urmatoarea evaluare vor fi atinse.

In ceea ce priveste ingrijorarile legate de situatia din Grecia, Franks a declarat ca aceasta a avut ca efect cresterea primei de risc pentru Romania in ultimele zile. El a aratat insa ca va trebui sa mai treaca o perioada de timp pentru a determina daca situatia este una de durata si va avea impact negativ.

"Au existat cu siguranta anumite efecte negative temporare in ceea ce priveste prima de risc a Romaniei pe pietele internationale, determinate in mod cert de situatia din Grecia. Aceste efecte s-au manifestat doar in ultimele zile, astfel ca va trebui sa mai asteptam", a spus Franks.

Potrivit dealerilor din piata bancara citati de Mediafax, CDS-ul aferent Romaniei (costul de asigurare la restructurare/default) a crescut incepand cu 7 iunie de la 225 de puncte si a atins un maxim de 283 de puncte joi, 23 iunie.