Ministrul francez al Economiei Christine Lagarde a fost numita director al FMI, devenind astfel prima femeie care ocupa acest post, relateaza AFP. Lagarde (55 ani) a obtinut postul dupa ce marile state cu economii emergente, China, Brazilia si Rusia, i-au sustinut candidatura. Singurul contracandidat pentru postul de sef al FMI a fost Agustin Carstens (53 ani), guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului. Lagarde, mama a doi copii, a fost membru al echipei nationale a Frantei de inot sincron, a practicat avocatura in SUA si Franta si traieste cu omul de afaceri Xavier Giocanti. Vezi aici traiectoria profesionala a actualului sef al FMI

Christine LagardeFoto: Reuters

"Board-ul FMI a ales-o astazi pe Christine Lagarde (55 ani) ca director general al Fondului si presedinte al board-ului director pentru un mandat de cinci ani, incepand cu 5 iulie 2011", se arata intr-un comunicat al FMI, citat de Reuters.

Lagarde a obtinut postul dupa ce marile state cu economii emergente, China, Brazilia si Rusia, i-au sustinut candidatura. Statele Unite au anuntat, de asemenea, sprijinul pentru Lagarde inaintea sedintei de marti a celor 24 de membri ai board-ului director.

Singurul contracandidat pentru postul de sef al FMI a fost Agustin Carstens (53 ani), guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului.

Postul de director general al FMI este vacant de la mijlocul lunii mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol.

Presedintele Partidului Radical, Jean-Louis Borloo, a declarat marti seara ca este "fericit si mandru pentru Franta" fiindca in fruntea FMI a fost aleasa Christine Lagarde.