Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Jeffrey Franks: Sunt semne ca economia Romaniei si-a incetinit cresterea in trimestrul al doilea

Avansul exporturilor si productiei industriale a incetinit in trimestrul al doilea conform datelor preliminare, ceea ce va conduce la o crestere economica plasata sub nivelul din primul trimestru, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania.

Franks a precizat ca FMI isi mentine deocamdata prognoza de crestere de 1,5% pentru intregul an, bazandu-se si pe avansul peste asteptari din primul trimestru.

Comentand pe marginea executiei bugetare pe primele cinci luni, Jeffrey Franks a spus ca reducerea cheltuielilor la nivelul bugetului consolidat este imbucuratoare, dar nu si scaderea sumelor pentru investitii, care ramane o zona problematica intrucat absorbtia fondurilor europene nu este satisfacatoare.

El a aratat ca datele privind executia bugetara sunt mai bune decat s-a prevazut in cadrul acordului de tip preventiv, astfel ca, cel mai probabil, tintele stabilite pentru urmatoarea evaluare vor fi atinse.

In ceea ce priveste ingrijorarile legate de situatia din Grecia, Franks a declarat ca aceasta a avut ca efect cresterea primei de risc pentru Romania in ultimele zile. El a aratat insa ca va trebui sa mai treaca o perioada de timp pentru a determina daca situatia este una de durata si va avea impact negativ.

Premierul chinez: China si Germania au semnat acorduri in valoare de 15 miliarde dolari

Companiile chineze si germane au semnat, marti, la Berlin, acorduri in valoare de peste 15 miliarde de dolari, potrivit premierului Wen Jiabao.

Numarul contractelor incheiate s-a ridicat la 14, dintre care patru contracte comerciale si un acord de cooperare intre grupul industrial Siemens si guvernul chinez. Restul sunt acorduri de cooperare intre guvernul chinez si german.

Producatorul european de aeronave Airbus a primit recent o comanda pentru 62 de avione din familia A320. Contractul, a carui valoare este estimata de presa germana la peste sapte miliarde de euro, a fost ratificat de seful Airbus, Thomas Enders, si de cel al Industrial and Commercial Bank of China Leasing, Li Xiaopeng.

In plus, producatorul de autovehicule Volkswagen s-a angajat sa construiasca o noua fabrica in China si a pus bazele unui parteneriat privind constructia unei masini electrice cu o companie din China. Schimburile comerciale dintre China si Germania s-au intensificat in ultimii ani, volumul acestora ajungand la 130 miliarde de euro in 2010, iar pana in 2015 ar trebui sa ajunga la 200 miliarde de euro.

Reuters: Intre 10 si 15 banci nu vor trece testele privind rezistenta financiara a sectorului bancar din UE

Una din sase banci europene nu va trece testele privind rezistenta financiara a sectorului bancar din UE, potrivit unor surse apropiate situatiei citate de Reuters. Sursele citate au aratat ca Autoritatea bancara europeana va anunta in cateva saptamani ca intre 10 si 15 banci, din cele 90 de institutii financiare supuse testelor de stres, nu au reusit sa indeplineasca normele cerute de BCE.

Bancile cu probleme sunt din Grecia, Germania, Portugalia si Spania.

Autoritatile de supraveghere intentionau sa publice rezultatele la finele lunii iunie, insa dificultatile in aplicarea testelor intr-un mod uniform au fortat autoritatile sa amane publicarea acestor date. Rezultatele testelor cu privire la rezistenta financiara a bancilor europene vor fi publicate in data de 13 iulie.

Prin aceste teste, autoritatea de reglementare doreste sa se asigure ca bancile au suficient capital pentru a rezista la mai multe scenarii economice dificile. Scenariile pe care se vor face testarea sunt destul de dure si vor include recesiunea la nivel european si o scadere de 15% pe pietele bursiere europene.

In total, vor fi testate 65% din activele bancare din Uniunea Europeana (UE).