Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat miercuri un curs de referinta de 4,2157 lei pentru un euro, nivel cu 0,42 bani mai mare decat cel din ziua anterioara.

Pe piata valutara, leul s-a apreciat usor in sedinta de marti, inchizand ziua la 4,21 unitati/euro, un nivel cu 100 de puncte mai apreciat. Economistii ING Bank sunt de parere ca tendinta curenta de apreciere usoara a monedei nationale s-ar putea mentine, sustinuta de dinamica recenta a pietelor financiare internationale.

Reprezentantii bancii au comentat si declaratiile de marti ale sefului misiunii FMI pentru Romania, care a declarat ca exista semne care sa sugereaze ca avansul activitatii economice a incetinit in al doilea trimestru al anului, insa a mentionat ca FMI isi mentine deocamdata prognoza de 1,5% pentru intregul an multumita evolutiei bune din primul trimestru.

"Aceste comentarii ale oficialului FMI ar putea influenta participantii la piata insa nu pare probabil ca increderea acestora in revenirea economica sa fie zdruncinata", se arata intr-o nota a bancii.

In ceea ce priveste sedinta de miercuri a Consiliului de administratie BNR pe probleme de politica monetara, economistii bancii cred ca banca centrala va decide din nou mentinerea ratelei de dobanda cheie la 6,25%, evaluand sansele unei reduceri a nivelurilor ratelor rezervelor obligatorii aplicabile pasivelor in lei sau valuta drept foarte scazute.

"Punctele de interes ale comunicatului de presa ar putea fi posibile comentarii despre impactul situatiei din Grecia si despre dinamica recenta a cursului de schimb. Credem ca este posibil ca tonul comunicatului sa aibe nuante de relaxare a politicii monetare avand in vedere surprizele pozitive oferite recent de inflatie cat si de faptul ca presiunea indusa de bunurile alimentare pare ca incepe sa se tempereze. Asemenea nuante ar putea impulsiona reducerea ratelor de dobanda din piata monetara insa acestea au inregistrat deja scaderi semnificative", se mai arata in nota ING.

Leul a castigat teren in fata dolarului american, cursul BNR fiind de 2,9274 lei pentru un dolar, fata de 2,9491 lei/dolar cat a fost marti.

Comparativ cu sedinta anterioara, leul a castigat 1,46 bani in fata francului elvetian, ajungand la 3,5185 lei/franc. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,6061 lei, dupa ce marti cursul bancii centrale a fost de 3,6487 lei pentru 100 de yeni.