Consiliile de administraţie a celor mai mari 100 de companii din Romania cuprind 560 de persoane (o medie de 5,6 membri/board), insa defalcand rezultatele pe tipul de actionariat, situatia este diferita. La stat, consiliul de administratie e format din 10 membri in medie, in vreme ce mediul privat se descurca cu doar 5 membri /CA, se arata in rezultatele preliminare ale unui studiu finantat de elvetieni. Cercetarea este coordonata la nivel local de Liviu Voinea. “Este vorba despre o cercetare pe perioada 2009-2012, finantata de Swiss National Science Foundation, cu parteneri Universitatea St. Gallen - Elvetia, Fundatia Noua Europa, Agenda 21 si IPP -Moldova”, a declarat pentru Hotnews, Liviu Voinea.Vezi la finalul articolului, rezultatele preliminare complete

Foto:

Studiul coordonat de Voinea mai arata ca desi in medie consiliile de administraţie a celor mai mari 100 de companii din Romania cuprind 560 de persoane (o medie de 5,6 membri/board), defalcand rezultatele pe tipul de actionariat, situatia este diferita. La firmele de stat, consiliul de administratie media e de 10 membri in vreme ce la firmele private sunt in medie 5 membri /CA, se mai arata in rezultatele preliminare ale studiului.

Vezi la finalul articolului, rezultatele preliminare complete

Din pacate, modul in care companiile locale coopereaza la realizarea acestui studiu lasa de dorit. “Mi-as dori ca firmele private sa se comporte in conformitate cu principiile bunei guvernante corporative si sa sprijine acest demers prin facilitarea accesului la informatii, iar la firmele de stat sa respecte Legea liberului acces la informatii de interes public”, a mai adaugat Voinea.

Potrivit documentului preliminar, ponderea femeilor din consiliile de administratie ale companilor de stat este de 35%, iar in mediul privat aceeasi pondere este de 15%. Cei mai multi manageri au intre 41-50 de ani, iar unul din 10 are peste 60 de ani, se mai arata in studiul citat.

Cercetarea are ca scop identificarea managerilor care fac parte din elita de business a României şi care ia în considerare top 100 companii locale în funcţie de cifra de afaceri la data de 31 decembrie 2009.