Bank of America va plati 8,5 miliarde de dolari pentru solutionarea unei dispute cu o serie de investitori, care au inregistrat pierderi in urma achizitionarii, inaintea colapsului sectorului imobiliar american, a unor titluri de valoare garantate ipotecar, potrivit The Wall Street Journal. Aceasta suma este cea mai mare astfel de intelegere in care a fost implicata o institutie financiara si depaseste profiturile totale ale bancii cu sediul in Charlotte, Carolina de Nord, de la declansarea crizei financiare in 2008.

Intelegerea incheie o disputa care a durat noua luni cu un grup de 22 de investitori care detin obligatiuni garantate ipotecar evaluate initial la 105 miliarde de dolari, printre care compania de management a activelor BlackRock, asiguratorul MetLife si Federal Reserve Bank din New York.

Disputa dintre Bank of America si investitori a inceput in toamna anului trecut, cand acestia au trimis o scrisoare bancii in care aratau ca promisiunile vanzatorilor in ceea ce priveste garantiile aferente titlurilor de valoare, achizitionate inainte de criza financiara de la Countrywide Financial, nu au fost respectate, supraevaluand gradul de siguranta oferit de acestea. Ratingul titlurilor cumparate a cazut de la "AAA" la "junk", provocand pierderi semnificative investitorilor.

Bank of America a achizitionat Countrywide in 2008, pentru patru miliarde de dolari.

Bank of America va plati 8,5 miliarde dolari in numerar catre Bank of New York Mellon, care a actionat ca mandatar pentru detinatorii de obligatiuni si va distribui fondurile investitorilor.