La nivel mondial, in anul 2008, totalul investitiilor straine directe era de aproximativ 15 mii miliarde dolari sau 25% din PIB-ul global, in crestere cu peste 40% fata de 2005. In ce priveste investitiile in strainatate, americanii se situeaza de departe pe primul loc cu un volum al investitiilor de 3,16 mii miliarde dolari, SUA fiind urmata de Marea Britanie si Germania cu cate $1,5 mii miliarde, si de Franta cu $1,4 mii miliarde, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In acelasi timp, tot SUA a reusit sa atraga cel mai mare volum de investitii straine directe – $2,28 mii miliarde, pe locul doi situandu-se Marea Britanie cu $982 miliarde, iar pe trei Hong Kong cu $835 miliarde.

Daca discutam despre Romania, investitiile in strainatate sunt practic in “marja de eroare”, fiind egale cu 1,3% din investitiile straine directe atrase. Pentru a intelege cum stam, click pe graficul alaturat pentru detalii.

In 2008, stocul de investitii romanesti in strainatate era de 912 milioane dolari, in timp ce companiile din Bulgaria au investit in alte tari $1,25 miliarde, cele din Cehia $10 miliarde, cele din Ungaria $14,2 miliarde, iar cele din Polonia $21,8 miliarde.

Chiar daca datele sunt din 2008, in acest moment, lucrurile stau aproximativ la fel. Spre exemplu, in martie 2011, investitiile rezidentilor romani in strainatate insumau 1,1 miliarde euro sau 1,5 miliarde dolari, cifre similare Bulgariei, insa PIB-ul lor este de aproape 4 ori mai mic decat al nostru.

Intre tarile membre UE, Germania se situeaza pe primul loc din punctul de vedere al raportului “investitii in strainatate/investitii atrase”, iar Romania se situeaza pe ultimul loc.

Ce arata aceste cifre? Cu cat investitiile in strainatate sunt mai mari, cu atat companiile care activeaza in tara respectiva sunt mai puternice, mai bine capitalizate si au un management mai performant, iar in acest context, companiile romanesti nu conteaza nici macar in plan regional.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.