Prima pozitie, primarul cu cel mai ridicat salariu, este Gheorghe Nichita, edilul Iasiului. El incaseaza 8.422 de lei pe luna.
Repetam, este vorba despre primarii din cele 42 (41 + Bucuresti) orase care sunt resedinte ale judetelor Romaniei. Iar Nichita de la Iasi este campion absolut, cu 8.422 lei (circa 2.000 de euro), potrivit declaratiei sale de avere.
A doua pozitie este ocupata de primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, care castiga anul trecut 8.161 lei pe luna. Daca Iasi si Timisoara sunt doua orase dezvoltate, nu acelasi lucru se poate spune despre pozitia a treia din clasamentul nostru.
Care este ocupata de catre Dorin Florea, primarul Muresului. Iar Muresul este pe locul 16 in ierarhia judetelor in functie de valoarea lor economica (Clasamentul privind valoarea economica a fiecarui judet din Romania poate fi consultat aici). Iar dupa salarii (salariul mediu net din judet, nu salariul primarului), Mures este pe locul 26 (Harta judetelor Romaniei in functie de salariu poate fi vizualizata aici)Citeste restul articolului pe Econtext.ro
Ma intreb care e in alte tari raportul dintre salariul primarului si buget.
Primarul, alaturi de consilierii locali (si poate alti cativa functionari importanti) stabilesc inceperea de lucrari publice, atribuie contracte, in general ei stabilesc cum va fi cheltuit acel buget.
Echivalentul in mediul privat ar fi mai degraba echipa de management a unei firme. Ori nu cred ca managerul general al unei firme cu cifra de afaceri de 200.000.000 de Euro are salariu lunar de 2.000 de Euro.
Dar cand am vazut steluta de la Hunedoara m-am lamurit. Autorul (ii dau numele in clar, Bogdan Asaftei - poate il stie cineva si-i atrage atentia sa se documenteze mai bine). Ca sa nu-i lungesc chinul, Deva este resedinta judetului Hunedoara, nu orasul Hunedoara.
In conformitate cu dispozitiile art. 12 alin 3) din Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice „in anul 2010 salariile, soldele si indemnizatiile lunare de incadrare se stabiliesc potrivit art. 30 alin 5”.
In conditiile acestui articol indemnizatia pentru primarii de municipii categoria I este de 5.704 lei.
Indemnizatia respectiva se diminueaza cu 25% incepand cu 1 iulie 2010, potrivit dispozitiilor legale in materie, indemnizatie care devine 4.278 lei / luna.
Potrivit fisei fiscale pe anul 2010, Primarul Municipiului Braila, domnul Aurel Gabriel Simionescu, a obtinut o indemnizatie totala de 50.010 lei, valoare ce se diminueaza cu 8.004 lei, reprezentand impozitul aferent sumei respective.
Efectuand diferenta dintre indemnizatia bruta de 50.010 si impozitul aferent de 8.004 lei, rezulta o indemnizatie neta pe total an de 42.006, care impartita la 12 (lunile anului) genereaza o indemnizatie medie lunara de 3.500 lei si nu 5.550 lei, asa cum apare in articolul dvs.
Dovada acestor calcule poate fi facuta cu fisa fiscala pe anul 2010 a domnului Primar Aurel Gabriel Simionescu, daca apreciati necesar.
Biroul de presa al Primarie Municipiului Braila
pmb@primariabr.ro