Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Cursul de echilibru este o "cutie neagra". Efectul de turma este dominant in sistemul bancar

Cursul de echilibru pe care toata lumea il viseaza este o "cutie neagra" si poate sa difere in functie de perioade, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, miscarile care duc la supraevaluarea sau subevaluarea monedei sunt determinate si de un efect de turma care domina in sistemul bancar, potrivit.

El a aratat ca efectul de turma din sistemul bancar conduce uneori la un "overshooting" al cursului, in sensul ca acesta tinde sa fie ori supraevaluat, ori subevaluat.

Guvernatorul BNR a mai aratat ca politica bancii centrale de a nu modifica rata dobanzii de politica monetara va duce inflatia catre tinta in perioada urmatoare. El a facut o analogie, explicand ca exista situatii cand, daca o persoana se duce la doctor, iar acesta nu ii da "un pumn de medicamente", considera ca medicul nu este bun.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Rata şomajului în Germania a scăzut pentru a 24-a lună consecutiv, în iunie

Rata şomajului în Germania a scăzut pentru a 24-a lună consecutiv în iunie, subliniind mobilitatea celei mai mari economii europene în faţa crizei datoriilor din zona euro. Numărul şomerilor a scăzut cu 8.000, la 2,97 milioane, a anunţat Agenţia Federală a Muncii. Economiştii estimau un declin de 17.000. Rata şomajului a fost în iunie de 7%, cel mai scăzut nivel de când a început reunificarea Germaniei, în 1991.

Companiile germane au majorat producţia şi au sporit numărul de angajaţi, spre deosebire de Grecia, unde protestatarii violenţi nu au reuşit să impiedice Parlamentul să adopte noi măsuri de austeritate.

Creşterea economiei Germaniei s-a accelerat în primul trimestru din 2011, la 1,5%, comparativ cu precedentele trei luni, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică. Cifra anunţată de autorităţile de la Berlin este mai mult decât triplă faţă de avansul de 0,4% înregistrat în trimestrul patru din 2010. Comparativ cu primul trimestru din 2010, Produsul Intern Brut a crescut cu 4,9%.

Cea mai mare economie din UE şi-a revenit mult mai rapid decât se estima din cea mai gravă recesiune de după cel de al doilea război mondial. Recent, guvernul german şi-a îmbunătăţit estimările privind ritmul de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, la 2,6% faţă de 2,3% cât estima în luna ianuarie.

În plus, autorităţile de la Berlin se aşteaptă ca numărul şomerilor să scadă în acest an sub pragul de trei milioane, pentru a ajunge la nivelul record de 2,7 milioane şomeri în 2012.

Parlamentul Greciei a aprobat legislaţia de implementare a programului de austeritate

Parlamentul Greciei a aprobat legislaţia necesară implementării programului de austeritate, care presupune reducerea cheltuielilor cu peste 28 miliarde de euro, pe cinci ani, după ce miercuri a votat în favoarea liniilor generale ale planului.

Euro şi pieţele globale de capital au crescut la maximul ultimelor trei săptămâni în anticiparea votului, investitorii fiind mulţumiţi de evitarea intrării statului elen în incapacitate de plată.

Ministrul belgian de Finanţe, Didier Reynders, a declarat că şefii Finanţelor din zona euro vor conveni, probabil, să elibereze următoarea tranşă a programului de îmrumuturi pentru Grecia la reuniunea de duminică. Fondul Monetar Internaţional va lua o decizie marţi.

Statele din zona euro şi Fondul au convenit cu Grecia un program de împrumuturi de 110 miliarde de euro anul trecut. Statul elen are nevoie de următoarea tranşă, de 12 miliarde de euro, pentru a evita intrarea în colaps financiar.