Economia Turciei a crescut in primul trimestru al anului cu 11% comparativ cu perioada similara a anului trecut, depasind avansul inregistrat de China si India, potrivit MarketWatch. Economistii estimau ca economia turca va creste cu 9,6% in primele trei luni din 2011, dupa ce in trimestrul anterior Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 9,2%.

Datele cu privire la schimburile comerciale din luna mai, publicate de institutul national de statistica, arata insa ca acest boom este marcat de dezechilibre pe partea schimburilor comerciale, sustin economistii. Cifrele arata ca deficitul comercial a ajuns la suma record de 10,1 miliarde de dolari, in conditiile in care importurile au crescut cu 43%, in vreme ce exporturile au urcat cu 11,7%.

Cifrele cu privire la importuri indica faptul ca cresterea economica este sustinut de avansul consumului intern, insotit de o crestere a creditarii, a declarat Antero Atilla, analist la Danske Bank din Copenhaga.

Aceste evolutii sunt "semne clare de supraincalzire", a mai spus Atilla.

Banca centrala a Turciei nu pare insa de acord cu aceste concluzii. In comunicatul publicat dupa sedinta Comitetului de politica monetara din data de 23 iunie reprezentantii bancii centrale arata ca economia nu se supraincalzeste.