"Basescu ar fi vrut sa elimine judetele acum, UDMR zice ca se mai gandeste pana la toamna, iar USL pana in 2016; ce vrea cu adevarat PDL nu se stie. Cu aceasta balbaiala ratam ocazia de a discuta un pachet de

reforma unitar, pe patru directii. Acestea sunt subiecte intens dezbatute azi in Europa: Regiuni versus unitati mai mici de tip departament (judetele), Fuziunea comunelor rurale, acolo unde sunt prea mici si neeconomice, Crearea de zone metropolitane in jurul aglomerarilor urbane, Statutul special al capitalei si districtelor sale", se arata intr-un Raport al Societatii Academice Romane.

"Sectoarele Bucurestiului ar fi bine sa fie reorganizate iar orasul un pic centralizat pe anumite dimensiuni, dar

nu pentru ca ar exista "mari discrepante intre forta economica a acestora", cum s-a spus, aca ar fi doar asta, avem deja mecanisme de echilibrare financiara ce pot fi intarite; iar daca facem sectoare mai mici si mai multe, discrepantele de baza de venituri n-au cum sa scada. Ideea de a avea 8-10 regiuni in loc de actualele judete este buna, dar nu pentru a "reduce costurile cu birocratia"; avantajele ar fi cu totul altele, pe partea de coordonare a politicilor de dezvoltare; reducerea neta a birocratiei (adica a functionarilor) ar fi insesizabila in totalul bugetelor, deoarece multe sarcini indeplinite acum de judete ar trebui preluate oricum de primarii", mai arata documentul.

raport-primarii