Romania s-a conectat luni la sistemul de plati in euro TARGET2, prima tranzactie fiind efectuata la ora 9:00, iar pana la ora 11:00 fiind efectuate 264 de tranzactii, a declarat luni Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

"Astazi, la ora 8.00, a fost operationalizat sistemul TARGET2 Romania, primul sistem de plati in euro din Romania avand 23 de participanti la sistem. La ora 9:00 a fost procesata prima tranzactie prin sistem, iar pana la ora 11:00 au fost procesate 264 de tranzactii, reprezentand 246 de incasari si 18 plati in valoare totala de aproape 24 milioane de euro", a spus Mugur Isarescu.

El a mai aratat ca acest sistem de plati reprezinta un nou pas pe care Romania il face in adoptarea monedei unice europene. "Pregatirea pentru trecerea la euro inseamna nu numai indeplinirea criteriilor de convergenta, dar si unii pasi tehnici. TARGET2 este un astfel de pas", a precizat Isarescu.

Oficialul BNR a spus ca, odata cu implementarea acestui sistem, se asteapta la o crestere a concurentei pe piata serviciilor de plati in euro, la o diminuare in timp a comisioanelor percepute de banci clientilor pentru procesarea de plati in euro, in conditiile in care bancile participante vor plati un comision de maximum 0,8 euro pe tranzactie, indiferent daca plata este nationala sau transfrontaliera.

Mugur Isarescu a mai afirmat ca, desi implementarea TARGET2 este nu obligatorie pentru statele care nu fac parte din zona euro, Banca Centrala a decis implementarea acestui sistem la inceputul anului trecut datorita interesului manifestat de catre sistemul bancar autohton si a clientilor acestuia.

Pana la ora actuala, TARGET2-Romania are 23 participanti directi, respectiv Banca Nationala a Romaniei si 22 institutii de credit.

TARGET2 este sistemul de plati in moneda euro pus la dispozitie de Eurosistem, utilizat pentru decontarea operatiunilor bancilor centrale, a transferurilor inter-bancare in euro de mare valoare, precum si a altor plati in euro. Sistemul ofera procesarea platilor in timp real, decontare in conturi deschise la bancile centrale si finalitate imediata.

De la lansarea TARGET2, 24 de banci centrale (inclusiv BNR) din cele 28 care compun Sistemul Bancilor Centrale (inclusiv Banca Centrala Europeana) s-au conectat la acest sistem. Cehia, Ungaria, Suedia si Marea Britanie sunt singurele tari din UE care nu s-au conectat inca la TARGET2.