In anul 2010, au fost descoperite pe teritoriul Romaniei 3 241 bancnote euro contrafacute (cu 21% mai putin fata de anul 2009) si 2 574 bancnote in lei false (scadere de 18% comparativ cu anul 2009), anunta BNR.

Dintre contrafacerile banilor romanesti, 1 902 au fost depistate in sistemul bancar, din care 42 la BNR, cu

ocazia procesarii numerarului depus de institutiile de credit, cu 43 la suta mai putine decat in anul 2009. Alte 672 de bancnote contrafacute au fost capturate de politie in cursul unor actiuni specifice, nefiind puse in circulatie.

Marea majoritate a contrafacerilor au fost realizate rudimentar, pe hartie cerata, ce incerca sa reproduca polimerul, uneori cu imitarea primitiva a ferestrei transparente.

Bancnota cu cel mai mare numar de falsuri inregistrate a fost cea de 100 lei, respectiv 1 694 bucati (din care 195 capturate de politie), doar 27 dintre acestea fiind realizate pe un material plastic asemanator substratului de polimer. Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 50 lei, cu un numar de 424 bucati (din care 335 capturate de politie), 31 dintre acestea fiind pe material plastic, iar locul al treilea a fost ocupat de bancnota de 200 lei, cu un numar de 275 bucati (din care 113 capturate de politie), cu 3 contrafaceri pe material plastic.

Falsificatorii au incercat sa gaseasca un material plastic care sa se apropie ca aspect de substratul autentic, dar falsurile au fost slab realizate grafic si tehnic deoarece plasticul folosit a fost diferit din punct de vedere al proprietatilor fizice. Firul de siguranta si filigranul au fost de cele mai multe ori imitate prin imprimare. La unele dintre contrafacerile la cupiura de 100 lei, fereastra transparenta a fost bine imitata, astfel ca ar fi putut induce in eroare utilizatorii neavizati. La contrafacerile de 500 lei, pe hartie cerata, s-a incercat imitarea rudimentara a microperforatiilor si a

cernelii care isi schimba culoarea, fara a atinge, insa, caracteristicile tehnice si de calitate ale unei bancnote autentice.