Grecia va fi considerata in incapacitate de plata daca aplica planurile de rostogolire a datoriilor propuse de Franta, a avertizat luni agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, transmite Reuters. Agentia de rating arata ca rostogolirea datoriilor conform propunerilor bancilor franceze va duce la pierderi pentru creditori, iar Grecia va primi, cel mai probabil, un rating din categoria "default selectiv".

"In cazul in care va fi implementata oricare dintre cele doua propuneri ale bancilor franceze, vom considera ca aceasta constituie intrare in incapacitate de plata, potrivit criteriilor noastre", se arata intr-un comunicat al Standard & Poor's.

S&P a redus luna trecuta ratingul Greciei de la "B" la "CCC", cel mai slab calificativ atribuit unei tari, precizand ca orice restructurare a datoriilor statului elen va constitui o incapacitate de plata.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat in urma cu o saptamana ca autoritatile de la Paris au ajuns la un acord cu bancile din Franta in ceea ce priveste rostogolirea datoriilor Greciei. Intrebat la o conferinta de presa daca s-a ajuns la un acord cu privire la rostogolirea datoriilor Greciei fata de institutiile de credit din Franta in obligatiuni pe 30 de ani, Sarkozy a raspuns afirmativ si a precizat ca spera ca si alte tari europene sa faca acelasi lucru.

Totodata, ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a anuntat joi ca institutiile financiare din Germania vor contribui cu 3,2 miliarde de euro la planul de salvare al Greciei, detaliile urmand a fi stabilite ulterior.

"Intelegerea priveste datoriile scadente in 2014, in valoare de circa doua miliarde de euro. Adaugati la aceasta institutiile ce detin active toxice (bad banks) din Germania, (...) care detin obligatiuni in valoare de 1,2 miliarde de dolari, astfel incat valoarea totala a acestora se ridica la 3,2 miliarde de euro", a declarat Schaeuble in cadrul unei conferinte de presa.​