Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BB+" la "BBB-", agentia de evaluare financiara anuntand ca imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea efectelor crizei financiare. Calificativul pentru creditele pe termen lung in lei a fost revizuit in sens pozitiv, de la "BBB-" la "BBB", iar ratingul pentru credite pe termen scurt de la "B" la "F3".

Perspectiva asociata ratingurilor pe termen lung este stabila.

In urma acestei actiuni, ratingul Romaniei a revenit in categoria "investment grade", recomandata pentru investitii.

"Imbunatatirea reflecta progresele realizate de Romania in ceea ce priveste recuperarea dupa efectele crizei financiare, evidenta intr-o reluarea a cresterii Produsului Intern Brut, performanta buna a exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar. Pe ansamblu, s-a inregistrat o imbunatatire reala a situatiei de risc din Romania, corespunzatoare unei reveniri in categoria recomandata pentru investitii", a declarat Ed Parker, seful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Fitch arata ca redresarea economiei a avut loc la inceputul lui 2011, cu un avans la PIB in primul trimestru de 1,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa una din cele mai lungi recesiuni din UE. Redresarea a fost sustinuta de cresterea puternica a exporturilor, in vreme ce contractia cererii interne a contribuit la reducerea deficitului de cont curent, de la 11,6% in 2008 la 4,2% in 2010.

Dupa imbunatatirea ratingului de catre Fitch, Standard & Poor's ramane singura mare agentie de evaluare financiara care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+". Romania a primit calificativul "Baa3" din partea Moody's, care se numara printre cele recomandate pentru investitii.