Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Fitch a revizuit in sens pozitiv ratingul Romaniei, la "BBB-"

Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BB+" la "BBB-", agentia de evaluare financiara anuntand ca imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea efectelor crizei financiare. Calificativul pentru creditele pe termen lung in lei a fost revizuit in sens pozitiv, de la "BBB-" la "BBB", iar ratingul pentru credite pe termen scurt de la "B" la "F3".

Perspectiva asociata acestor ratingurilor pe termen lung este stabila. In urma acestei actiuni, ratingul Romaniei a revenit in categoria "investment grade", recomandata pentru investitii.

Fitch arata ca redresarea economiei a avut loc la inceputul lui 2011, cu un avans la PIB in primul trimestru de 1,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa una din cele mai lungi recesiuni din UE. Redresarea a fost sustinuta de cresterea puternica a exporturilor, in vreme ce contractia cererii interne a contribuit la reducerea deficitului de cont curent, de la 11,6% in 2008 la 4,2% in 2010.

BNR a avut anul trecut un profit net de trei ori mai mic decât în 2009

Banca Naţională a României a obţinut anul trecut un profit net de 1,41 miliarde de lei, de peste trei ori mai mic faţă de rezultatul raportat în anul anterior, în special din cauza unor încasări mai mici din dobânzi, reiese din raportul anual al băncii centrale. Pentru 2009, BNR a raportat un profit net de 4,6 miliarde de lei.

Pe partea operaţiunilor financiare, cheltuielile cu emisiunea monetară au scăzut cu mai mult de jumătate, de la 102,8 milioane de lei în 2009 la 45,8 milioane de lei anul trecut.

Câştigurile nete realizate din operaţiuni valutare au scăzut cu 46% anul trecut, la 2,04 miliarde de lei, de la 3,8 miliarde de lei în anul anterior.

Potrivit raportului, diminuarea profitului se datorează, în mare măsură, situării băncii centrale în poziţia de debitor net al sistemului bancar în cea mai mare parte a anului 2010.

INS: Veniturile medii ale românilor au fost de 804 lei/persoană, în primul trimestru din 2011

Veniturile totale medii lunare ale românilor au reprezentat, în primul trimestru din 2011, în termeni nominali, 2.318 lei pe gospodărie şi 804 lei pe persoană, iar cheltuielile s-au cifrat la 2.098 lei lunar pe gospodărie (728 lei pe persoană).

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 1.867 lei lunar pe gospodărie (648 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 450 lei lunar pe gospodărie (156 lei pe persoană), informează Institutul Naţional de Statistică.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (47,6% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, în trimestrul I 2011, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale în proporţie de 24,9%, veniturile din agricultură cu 1,9%, veniturile din activităţi neagricole independente cu 2,6% şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei cu 1,7%. O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (19,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (17,5%).

În primele trei luni din 2011, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 25,9% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural.

În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 60,6% din salarii, de 24,0% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 9,2% din total.

În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 39% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (34,7% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând numai 4,3% din veniturile gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor din prestaţii sociale (26,3%) şi celor salariale (26,3%).

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul I 2011, în medie, de 2.098 lei lunar pe gospodărie (728 lei pe persoană) şi au reprezentat 90,5% din nivelul veniturilor totale.