"Pastrarea stabilitatii la nivelul fiecarei banci comerciale nu inseamna sa ai si stabilitate la nivel macroeconomic. Cand fiecare e strans la punga, la nivel macroeconomic poate sa iasa altceva. Keynes spunea ca atunci cand se declanseaza criza si companiile strang cureaua acest lucru nu face bine la nivel macroeconomic. Economia este o stiinta, o arta care este predispusa mult la sofisme. Exemplele care sunt bune la nivelul intreprinderilor, prin agregare nu mai sunt bune la nivel macroeconomic", a declarat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o conferinta organizata miercuri la sediul bancii de emisiune.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Potrivit Guvernatorului, in perioada 2006-2008 cureaua economiei a fost intinsa prea mult. "De ce nu ne intrebam de ce a crescut asa mult consumul in anii dinaintea crizei? Au fost cresteri de 80%, partea de cheltuieli bugetare salariale in 2006 - 2008 a crescut cu peste 100%, precum si numarul de angajati. Ajunsesem mult prea departe", a explicat Isarescu.

Cazurile de succes in afaceri din Romania au aparut din particularitatile tranzitiei, nu din strategie, iar repetarea obsesiva a faptului ca multe firme au fost inchise reprezinta o capcana, a mai precizat numarul 1 al BNR.

"Capcane sunt politizarea si repetarea obsedanta a faptului ca firmele au fost inchise oculteaza un adevar clar. Aceasta este economia de piata. Exista teroarea cifrelor - cand spui ca 140.000 de firme s-au inchis, omul se sperie, dar nu se spune ca multe erau firme de apartament, altele din domenii care au explodat nesustenabil, cum este cel imobiliar", mai sustine Mugur Isarescu