Noul director general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, si-a preluat atributiile marti, urmand sa primeasca un salariu anual de 551.700 de dolari, a anuntat Fondul, citat de AFP.

Christine LagardeFoto: Reuters

Fostul ministru francez de Finante a sosit in jurul orei 09,00 (13,00 GMT) la sediul FMI din Washington.

Ea a fost primita de de primul sau adjunct, americanul John Lipsky, si de decanul consiliului de administratie, egipteanul Abdel Shakour Shaalan.

FMI a publicat cu aceasta ocazie si contractul sau de munca, care prevede un salariu de baza de 467.940 dolari pe an si o alocatie pentru cheltuieli de reprezentare (fara justificare) de 83.760 dolari anual, respectiv un total de 551.700 dolari.

La rata actuala de schimb, venitul sau corespunde unui salariu lunar de 31.700 euro. Aceasta suma nu este supusa niciunui impozit, gratie statutului de functionari internationali al salariatilor Fondului.

Precedentul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, care si-a dat demisia dupa ce a fost acuzat de agresiune sexuala, a avut un salariu anual de 521.100 dolari in al treilea an de mandat.

In rest, termenii contractului de munca sunt identici cu cei ai lui Strauss-Kahn, cu exceptia unui paragraf legat de etica, mult mai detaliat.

"Se asteapta de la dumneavoastra, in calitate de directoare generala, sa urmati cele mai inalte norme de conduita etica, conforme valorilor de integritate, impartialitate si discretie. Va veti stradui sa evitati chiar si aparenta unui inconvenient in comportamentul dvs", se arata in contract.

"In conduita activitatilor de directoare generala, aveti o datorie de loialitate exclusiva catre Fond si de a evita orice conflict de interese sau aparenta unui astfel de conflict", potrivit sursei citate.

Nicio precizare nu este oferita asupra conditiilor unei eventuale concedieri, care poate fi decisa de consiliul de administratie de o maniera ce nu este detaliata.

Arestarea si inchiderea lui Strauss-Kahn, la jumatatea lui mai, in contextul unui scandal sexual, a pus FMI intr-o situatie inedita, directorul sau fiind incapabil sa-si exercite functia. Acesta a demisionat din inchisoarea new-yorkeza Rikers Island, dupa patru zile.