Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Euro, aurul şi petrolul, influenţate negativ de creşterea dobânzii cheie în China

Cotaţiile euro, aurului, petrolului, cuprului şi altor materii prime au scăzut, după ce dobânda de politică monetară din China a fost majorată pentru a treia oară în acest an, pentru temperarea inflaţiei. Banca centrală din China a mărit dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6,56%, arătând în mod clar că ţinerea sub control a inflaţiei este prioritară, chiar dacă ritmul de creştere economică a încetinit uşor.

Euro a scăzut cu 0,7%, la 1,4322 dolari pe unitate. Preţul aurului a scăzut cu 0,4%, la 1.509,49 dolari uncia, dar în această săptămână a urcat cu aproape 2%.

Preţul petrolului a scăzut cu peste 4% în trimestrul al doilea, dar este totuşi în creştere cu o treime comparativ cu începutul anului.

Cuprul a atins un minim al şedinţei de 9.449,85 dolari tona, după decizia din China privind dobânda cheie, ulterior fiind tranzacţionat în scădere cu aproape 1%, la 9.455 dolari tona.

Decizia băncii centrale a Chinei a afectat activele considerate riscante, precum acţiunile europene, euro şi dolarul australian.

Moody's a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria "junk", avertizand ca tara ar putea avea nevoie de un nou imprumut international

Agentia de rating Moody's a redus cu patru trepte ratingul Portugaliei, la "Ba2" de la "Baa1", acest calificativ fiind unul din categoria "junk", nerecomandat pentru investitii. Analistii agentiei avertizeaza ca tara ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de asistenta financiara, inainte de a putea reveni pe pietele financiare. Moody's a devenit prima mare agentie de evaluare financiara care a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria "junk". Atat Standard & Poor's cat si Fitch Ratings au acordat Portugaliei calificativul "BBB minus", celmai mic din categoria "investment grade".

Accentuarea temerilor ca Portugalia nu va fi capabila sa atinga tintele de reducere a deficitului si stabilizare a datoriei stabilite impreuna cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au influentat decizia agentiei de rating.

De asemenea, exista o probabilitate in crestere ca Portugalia sa nu se poata imprumuta la costuri sustenabile de pe pietele de capital incepand cu a doua jumatate a anului 2013, mai arata Moody's.

Agentia a mai precizeaza ca Portugalia se confrunta cu provocari formidabile in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor, cresterea disciplinei fiscale, cresterea economica si sustinerea sistemului bancar.

Importurile de petrol au scăzut cu 11,5% în primele 5 luni din 2011

România a importat în primele cinci luni din 2011 o cantitate de ţiţei de 2,28 milioane tone echivalent petrol, cu 295.900 tone (11,5%) mai puţin decât în perioada similară din 2010, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform unui studiu al British Petroleum, în 2010 România a ocupat nouă în topul producătorilor de petrol din Europa şi Eurasia, cu o producţie de petrol de 89.000 barili pe zi, ceea ce reprezintă 0,1% din producţia mondială.

Consumul de petrol în România a scăzut în 2010 cu 1,4 la sută faţă de anul anterior, situându-se la 192.000 barili pe zi (0,2 la sută din consumul mondial).

Conform statisticilor BP, rezervele dovedite de petrol ale României se ridică la 500 milioane barili, o treime din cele înregistrate la finele lui 1990, de 1,5 miliarde barili.