Testele functionarilor publici din Finante vor incepe in 11 iulie cu angajatii Garzii Financiare, ultimii programati fiind cei de la Autoritatea Vamilor. Rezultatele vor fi cunoscute la inceputul lunii septembrie, dupa ce comisia de examinare- formata din reprezentanti ai Ministerului si ai Asociatiei Nationale a Functionarilor Publici- va publica rezultatele, au declarat pentru HotNews oficiali ANAF.

Potrivit acestora, angajatii vor da o proba scrisa, urmata in doua zile de un interviu. Cei care ocupa functii de conducere vor trebui sa obtina 70 de puncte din 100, iar cei din functiile de executie avand nevoie de minim 50 de puncte pentru a trece examenul. "Daca sunt doi angajati si un singur post, fireste ca va ramane cel care obtine nota cea mai mare. Daca niciunul nu obtine punctajul minim, pleaca amandoi", au mai spus oficialii citati.

"Nu se vor da salarii compensatorii. Nu vor fi disponibilizari pe criterii sociale, ci doar pe criterii profesionale. Daca intr-o familie sunt doi angajati in institutie, iar ei nu au perfomante, ambii vor pleca acasa. ANAF si structurile sale nu pot mentine angajatii pe criterii sociale sau alte criterii . Va fi o testare profesionala, unde vom fi asistati de sindicate. Testarea va fi in limita cadrului legal", a precizat anterior si presedintele ANAF, Sorin Blejnar. Potrivit datelor prezentate de ministrul Gheorghe Ialomitianu, din cele 34.027 posturi in ANAF, 4.927 se desfiinteaza si raman 29.100. Din cele 4.927 de posturi, 2.000 sunt finantate, iar dintre acestea, 1.200 sunt ocupate. In structurile teritoriale, numarul posturilor este redus cu 2.787, dintre care 300 ocupate. La Autoritatea Nationala a Vamilor, reducerea este de 1.427 posturi, din care 600 ocupate, iar la Garda Financiara dispar 613 posturi, din care sunt ocupate 300.