Agentiile de rating "agraveaza criza" producand "profetii" care se "auto-realizeaza", a acuzat joi secretarul general adjunct si economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan, pentru cotidianul italian La Stampa, preluat de AFP.

"In cele din urma, agentiile de rating au confirmat ca sunt puternic 'pro-ciclice'. Ele produc profetii care se auto-realizeaza", a afirmat oficialul Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.

"Nu este adevarat ca ele transmit informatii: ele exprima judecati, antrenand o accelerare a tentintelor care exista deja. Este ca si cum ai impinge pe cineva care se afla pe marginea prapastiei. Ele agraveaza criza", considera el.

Agentiile de rating au devenit din nou un subiect aprig de critici miercuri, in Europa, dupa ce Moody's a degradat in mod spectaculos ratingul Portugaliei, la categoria junk, ceea ce risca sa agraveze criza datoriilor in Zona Euro.

Agentia de rating considera ca Portugalia, la fel ca si Grecia, ar putea avea nevoie de un al doilea plan de sustinere inainte de a reveni pe pietele financiare internationale, determinand astfel o majorare puternica a randamentelor la obligatiunile Portugaliei, care au depasit pentru prima oara 12%.

Intrebat despre eventualitatea unui al doilea plan de ajutor pentru Portugalia, Pier Carlo Padoan a raspuns ca este "prea devreme pentru a putea spune".

"Tarile au nevoie de timp pentru ca planurile de asanare (a finantelor publice) sa-si produca efectele, pentru ca economiile sa reinceapa sa creasca, pentru ca dobanzile sa scada. Pietele reactioneaza in schimb de la zi la zi, au un orizont apropiat si nu par sa creada in aceste politici", a explicat el.

"Euro nu este in pericol", a subliniat Padoan, care s-a declarat "convins ca aceasta criza se va rezolva cu o intarire a institutiilor europene".