O miscare anticipata de piete: BCE a urcat dobanda cheie la 1,5%. Ce impact are aceasta decizie in Romania?

de DP     HotNews.ro
Joi, 7 iulie 2011, 15:13 Economie | Finanţe & Bănci


Jean-Claude Trichet
Foto: AGERPRES
BCE a marit nivelul dobanzii cheie cu 25 bp, la 1,5%, a anuntat joi un purtator de cuvant al institutiei. Cresterea era anticipata de economisti, mai ales dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet sugerase luna trecuta ca tensiunile inflationiste ar putea duce la  luarea unei asemenea decizii.
 
Este pentru a doua oara in cursul acestui an cand BCE urca nivelul dobanzii cheie si a unsprezecea crestere de la venirea in fruntea BCE a lui Trichet. Majorarea ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare ale Eurosistemului cu 25 puncte de baza, pana la 1,50% isi va produce efectele incepand cu operatiunea care urmeaza sa fie decontata la data de 13 iulie 2011.

De asemenea, BCE a mai decis  majorarea ratei dobanzii la facilitatea de creditare marginala cu 25 puncte de baza, pana la 2,25%, incepand cu data de 13 iulie 2011 si majorarea ratei dobanzii la facilitatea de depozit cu 25 puncte de baza, pana la 0,75%, incepand cu data de 13 iulie 2011.

Presedintele BCE va face comentarii asupra acestor decizii in cadrul unei conferinte de presa organizate astazi, incepand cu ora 14.30

 • Ce impact are aceasta decizie in Romania?

Cresterea dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene va scumpi creditele in euro, prin scumpirea finantarii bancilor locale in moneda straina. Nu se poate spune exact cat va insemna in plus la rata celor cu credite in valuta, transferul in pret facandu-se diferit de la banca la banca, in baza unor modele care tin cont de riscul ratei dobanzii.  Concurenta din piata limiteaza bancile sa urce dobanzile, fiecare institutie de credit urmarind atenta ce fac ceilalti jucatori.

Pe termen foarte scurt, pentru cei imprumutati in euro nu vom asista la cresteri  bruste ale costului creditului. Pe termen mediu ratele pot deveni mai mari, dar asta depinde si de evolutia cursului de schimb.

In Romania, creditele in valuta reprezinta o parte consistenta atat din portofoliul bancilor romanesti, cat si din datoriile acumulate de sectorul privat.  Indatorarea totala in valuta a companiilor si populatiei este mare si riscurile sunt importante.  O scumpire semnificativa a ratelor va creste gradul ne nerambursare si nicio banca nu cred ca vrea sa isi creasca provizioanele. Induce tensiuni si nemultumiri, basca o imagine si mai proasta pentru institutiile de credit.

 • Ce ar putea face acum bancile?

Bancile locale vor trece la calcule, potentialele noi dobanzi pe euro fiind calculate  tinand cont de riscul ratei dobanzii. Acesta depinde de o groaza de factori: strategia bancii, volumul si structura creditelor si a depozitelor, calitatea portofoliului de credite, esalonarea scadentei creditelor si scadenta fondurilor atrase,  evolutia economiei, strategia BNR, gradul de corelare a politicii monetare cu cea fiscala, evolutia pietei interbancare, si cum spuneam mai sus, concurenta.

Riscul ratei dobanzii apare in momentul in care plasamentele in euro sunt finantate de banca din resurse atrase (tot in euro)pe un termen mai scurt, iar ratele dobanzii cresc, astfel incat cheltuielile cu dobanzile aferente depozitelordepasesc veniturile din dobanzile aferente activelor. Calculele sunt complicate, se fac scenarii si prognoze asa incat sa se asigure nivelul optim de acoperire a pasivelor purtatoare de dobanzi cu activele purtatoare de dobanzi.

Orice banca are credite acordate si depozite atrase cu dobanda fixa si variabila, diferite ca scadente si ca pret. In functie de asta se determina pozitia bancii fata de riscul ratei dobanzii, ca diferenta intre activele si pasivele purtatoare de dobanzi, pozitie care poate fi: scurta, lunga sau neutra.

Scurta e atunci cand are mai multe pasive cu dobanzi fixe decat active cu dobanzi fixe, situatie favorabila pentru profitul bancii cand pe piata ratele dobanzilor sunt in crestere. Cand o banca se afla in pozitie scurta se poate confrunta cu riscul de variatie adversa a ratei dobanzii, care apare daca ratele dobanzii inregistreaza o scadere sub nivelul anticipat de banca.

In situatia in care volumul creditelor cu dobanda fixa sunt mai mari decat cel al depozitelor cu dobanda fixa banca se afla in pozitie lunga favorabila din punct de vedere al profitabilitatii in perioadele de scadere ale ratelor dobanzii. Banca se poate confrunta cu riscul de variatie adversa in situatia in care  ratele dobanzii cresc.

Pozitia neutra - cea mai buna dintre toate- se caracterizeaza prin egalitatea dintre activele si pasivele cu dobanda fixa/variabila detinuta de banci, dar o impiedica sa speculeze variatia ratei dobanzii in favoarea ei.

E complicat sa zici de pe acum ca de maine bancile vor urca dobanzile cu fix 0,25 pp, cu cat a crescut BCE dobanda cheie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4388 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  ???? (Joi, 7 iulie 2011, 15:34)

  Alex [anonim]

  Ce importanta mai are situatia finantarilor din fiecare banca? Nu a luat statul anul trecut prin OUG 50, ulterior legiferata, puterea de pricing din mainile bancilor? Si asta s-a intamplat in aplauzele generale ale societatii. Acum era un moment cand majoritatea bancilor ar fi intervenit pentru a-si proteja clientii (cu exceptii notabile). Banca avea finantare pe termen mai lung, etc, dobanzile clientilor ar fi rezistat mai mult. Acum dobanzile sunt stabilite de piata libera INTERBANCARA: Euribor xluni + marja, repricing la x luni. Punct. 40 de banci care tranzactioneaza la Paris si Londra hotarasc rata dobanzii in Romania. Funny, nu? Intrebarea este daca aceasta crestere a dobanzii de catre BCE a fost deja incorporata in Euribor. Probabil ca da pentru ca numai un soc nu e. Pe de alta parte, majoritatea clientilor nu are inca dobanda actualizata si avand in vedere ca euribor a crescut deja semnificativ chiar si fata de acum trei luni se pot astepta, in functie de momentul in care sunt, la o crestere a dobanzii de aproximativ 0.2 - 0.5.
  • 0 (0 voturi)    
   si de ce esti trist? (Joi, 7 iulie 2011, 16:42)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui Alex

   funny pt ca e mai convenabil pt client?
   • +2 (2 voturi)    
    poate imi explici si mie... (Joi, 7 iulie 2011, 19:40)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    E mai convenabil pentru client ca, ramanandu-i aceeasi dobanda sau scazand foarte putin, a fost legat de un indice care se afla la minimul istoric? Wow! Mie mi se pare ca, daca mai creste euriborul cu vreo doua procente (ceea ce nu ar reprezenta decat o medie a ultimilor zece ani) multi oameni vor avea dificultati. Probabil, de abia atunci vor intelege ce deserviciu li s-a facut prin OUG 50. De fapt, intreaga situatie va fi insuportabila pentru populatie asa incat imi permit o profetie: in maxim cinci ani Guvernul (care o fi atunci) va fi nevoit (la presiunile populatiei nu ale bancilor) sa de o noua ordonanta care sa anuleze OUG 50 si sa puna puterea de repricing inapoi in mainile bancilor. Apoi, aceasta putere poate fi reglementata si controlata astfel incat sa nu existe abuzuri. Asa cum trebuia sa fie de la inceput.
    • +1 (1 vot)    
     vorbesti prostii... (Vineri, 8 iulie 2011, 8:11)

     Dodo [anonim] i-a raspuns lui Alex

     at casa. Pana acum Euriborul a scazut enorm de mult. NICIO BANCA nu a scazut dobanda la credite. Intotdeauna au gasit justificare pentru asta.
     Daca mai creste euriborul 2 procente si bancile o sa-si pastreze aceleasi marje nici dracu nu o sa mai ia credite de la ei. Si ce o sa faca? O sa plateasca sute de sucursale ca sa ce? Sa le tina deschise?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu va mai impacientati atat (Vineri, 8 iulie 2011, 14:07)

   enter [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   In urma cu ceva vreme am facut un contract de leasing in euro, cu dobanda 'variabila'. La vremea respectiva, dobanda era 'euribor 3m' + 'marja'. Cum euribor era la aproximativ 3,7, marja era de aprox. 3,5, rezultand astfel o dobanda anuala de 7,2%.
   contractele noi nu au dobanda mai mica, asta pentru ca actualele contracte sunt facute cu o marja foarte ridicata.
   Faptul ca acum creste euribor nu poate avea efecte negative decat pentru contractele recente, care au fost facute cu marje de peste 5%.
   Acum, poate ma lamuriti si pe mine, de ce a variat marja de la 3,5 pana peste 5%, in conditiile in care mai multe banci au operat restructurari de personal si au eficientizat activitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  OUG 50 (Joi, 7 iulie 2011, 16:08)

  donache [anonim]

  Prin OUG 50 statul roman s-a asigurat ca bancile pot cresti dobanda la maxim Euribor X luni + marja + alte comisioane prevazute in contract, din X in X luni. Dar nu sunt obligate sa o creasca. In mod normal concurenta + ratingul de tara imbunatatit ar trebui sa "participe" la stabilirea dobanzilor.
  • +1 (1 vot)    
   of, of (Joi, 7 iulie 2011, 19:51)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui donache

   Bancile pot sa nu creasca dobanda doar in doua situatii: 1) aleg un indice cu o valoare mai redusa in acel moment, i.e. trece de la Euribor 1Y la Euribor 3M; 2) Isi reduc marja. A se observa ca bancile nu au voie nici sa isi creasca marja nici sa aleaga un indice cu o valoare mai mare. Astfel, pe banca o poate costa foarte mult pe termen lung sa nu creasca dobanda, o banca deja speriata (da, chiar asa e) de faptul ca daca ii cresc costurile de finantare nu le poate transmite niciodata clientilor. Poate vor exista banci care vor decide sa isi asume o asemenea pierdere pentru cota de piata dar, sincer, cred ca ar fi destul de inconstiente si, dupa criza asta, ma intreb cine si-ar permite sa se joace asa.
   • +1 (1 vot)    
    Alex (Vineri, 8 iulie 2011, 10:27)

    nenea [anonim] i-a raspuns lui Alex

    sincer, mie imi pari speriat ca banca ar putea sa nu mai aiba aceeasi profit anual ca pana acum. stai linistit, banca nu puierde niciodata. nu in "r"omania (in alte state s-a mai vazut). s-ar putea ca banca sa mai reduca din personal? e...asta este, o sa gasesti si tu un job cinstit
 • 0 (0 voturi)    
  Eu nu inteleg! (Vineri, 8 iulie 2011, 9:07)

  Diazepam [anonim]

  Inteleg ca ieri pe la ora 16 fara ceva euro a facut un salt de 150 de pipsi fata de dolar ca urmare a cresterii dobanzii. Am pierdut enorm la miscarea asta in conditiile in care spre sfarsitul conferintei euro parea sa cada mai departe pe fondul crizelor din Grecia, Portugalia si alte amenintari. Asa am gandit eu. Ce mai putea spune Trichet?!
  Ce nu inteleg eu.... cum de leul se mentine atat de slab fata de euro chiar si cand aceste pierde teren considerabil. De exemplu anul trecut. Cand euro e in cadere libera fata de tot, fata de leu isi pastreaza taria
  This is odd!
 • 0 (0 voturi)    
  cand aceasta dobanda a scazut (Vineri, 8 iulie 2011, 10:22)

  nenea [anonim]

  impactul a fost zero. sa inteleg ca la crestere, impactul va fi unul "simtitor".
  • 0 (0 voturi)    
   da (Vineri, 8 iulie 2011, 14:32)

   mr [anonim] i-a raspuns lui nenea

   ... nu tin minte sa fi fost altfel , cel putin de la aparitia euro pana acum! si pe vremea dolarului tot asa se petreceau lucrurile.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by