Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania renegociaza conventia semnata cu Rusia in 1996. Vezi cum ar putea ajunge Romania sa importe de 4 ori mai mult gaz rusesc

Romania renegociaza conventia semnata cu Rusia in 1996. O analiza HotNews.ro arata cum ar putea ajunge Romania sa importe de 4 ori mai mult gaz rusesc. Renegocierea conventiei reprezinta un pas in elaborarea unei strategii nationale in domeniul gazelor naturale. Potrivit unor informatii transmise de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, cantitatile de gaze pe care Gazprom le va exporta in Romania ar putea ajunge la 10 miliarde de metri cubi, pana in 2020. Datele Gazprom arata ca anul trecut au ajuns in Romania 2,6 miliarde de metri cubi de gaze rusesti. Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei, a declarat pentru HotNews.ro ca, "la stabilirea unui pret, unul dintre criteriile pentru reducerea lui este cresterea cantitatilor". O alta modificare esentiala va fi introducerea dreptului de a revinde in alte state gazele livrate de Rusia pentru consumatorii romani. Pentru acest lucru, trebuie rezolvate insa mai intai problemele tehnice. Este vorba despre pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.

Curtea de Justitie a UE: Taxa auto este contrara dreptului Uniunii chiar si in varianta de dupa modificarea din decembrie 2009

Taxa auto este contrara dreptului Uniunii Europene chiar si in varianta existenta dupa modificarea din decembrie 2009. Decizia vine de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care a dat astfel dreptate inca unui roman care a ajuns in instanta cu taxa auto. Hotararea Curtii arata ca aceasta este ilegala in toate formele sale, iar obiectivul protectiei mediului des invocat de autoritati ar fi mai bine realizat printr-o taxa anuala. Romanul a inmatriculat un autovehicul de ocazie cumparat in Germania, inmatriculat in acea tara in anul 1997. Masina respecta norma de poluare Euro 2, iar pentru a putea sa o inmatriculeze in Romania, a platit, in februarie anul trecut, suma de 4.431 de lei ca taxa pe poluare. Apreciind ca taxa este contrara dreptului Uniunii, acesta a solicitat restituirea sumei platite. Tribunalul Gorj, sesizat cu litigiul, a adresat Curtii de Justitie mai multe intrebari cu privire la compatibilitatea legislatiei respective cu dreptul Uniunii. Curtea de Justitie a Uniunii Europene a respins si cererea Romaniei de limitare in timp a efectelor hotararii sale. Ceea ce inseamna ca taxa va trebui restituita tuturor celor ce au platit-o, indiferent de momentul la care s-a achitat.

Creditul ipotecar in valuta ar putea fi restrictionat in intreaga UE din cauza atitudinii "iresponsabile" a bancilor

Creditul ipotecar in valuta ar putea fi restrictionat in intreaga Uniune Europeana din cauza atitudinii "iresponsabile" a bancilor. Un proiect de Directiva avizat de Banca Centrala Europeana prevede acordarea cu mult mai multa atentie a acestui credit. In plus, bancile vor fi obligate sa le dea clientilor exemple care sa arate cu claritate cum pot afecta modificarile cursului de schimb cuantumul ratelor, se arata in acest proiect. Banca Centrala Europeana propune astfel ca bancile sa le arate clientilor ce se va intampla cu ratele lor daca dobanda creste cu peste 2 puncte procentuale si sa ruleze "cel mai rau" scenariu care s-ar putea materializa. Directiva se va aplica contractelor de credit garantate fie prin ipoteca, contractelor de credit destinate dobandirii sau pastrarii drepturilor de proprietate asupra terenurilor sau cladirilor si contractelor de credit in scopul renovarii proprietatii imobiliare.

Reuters: Trezoreria SUA lucreaza in secret la o alternativa pentru evitarea colapsului

Un grup de oficiali ai Trezoreriei americane discuta optiunile pe care Statele Unite ale Americii le au pentru a evita falimentul. Este vorba despre o alternativa, in cazul in care Congresul nu adopta pana pe 2 august extinderea limitei maxime de indatorare, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata oficialilor. Informatia vine in contextul in care inalti oficiali ai Trezoreriei au afirmat in repetate randuri ca nu exista un plan de rezerva pentru a salva tara de la faliment, daca legislativul nu autorizeaza guvernul sa imprumute mai multi bani. In culise, oficialii institutiei au analizat mai multe variante pentru prevenirea colapsului financiar care s-ar putea declansa daca guvernul nu va putea sa isi plateasca datoriile la timp, a mai spus sursa citata de Reuters. Presedintele american Barack Obama a avertizat ca o noua criza financiara globala ar putea izbucni, in cazul in care Congresul nu va majora nivelul maxim al datoriei publice.