Proiect legislativ: ANAF va calcula gradul de risc fiscal al contribuabililor, masurand diferenta dintre banii din conturi si cheltuielile facute
Bazele de date folosite vor fi, potrivit proiectului de lege, datele pe care le detine ANAF, dar si cele ale "autoritatilor publice si altor entitati, necesare determinarii riscului de nedeclarare a veniturilor impozabile", noteaza autorii proiectului. Pentru a avea acces la bazele de date detinute de alte autoritati vor fi incheiate protocoale sau acorduri de colaborare si schimb. "Formalizarea datelor in structura necesara analizei se efectueaza asupra grupurilor masive de date, existente in bazele de date proprii ale organelor fiscale sau descarcate din bazele de date ale altor autoritati publice, interne si externe, la care Agentia Nationala de Administrare Fiscala are acces", se mai arata in proiectul legislativ.
Activitatea de gestionare a riscurilor pe care persoanele fizice le prezinta pentru administratia fiscala se realizeaza prin procesarea si elaborarea listei persoanelor care depasesc riscul minim.
Daca din informatiile detinute, organul fiscal identifica existenta in lista a unor persoane carea au calitatea de sot/sotie, rude sau afini pana la gradul al III-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se face concomitent pentru toate aceste persoane..
Institutia condusa de Sorin Blejnar anuntase inca in urma cu cateva luni ca verificarile contribuabililor vor fi facute in baza unor analize de risc, prioritari fiind contribuabilii din domeniile cu risc fiscal ridicat (dezvoltatori imobiliari-persoane fizice, domeniile care au inregistrat pierderi in anii de crestere economica, societatile care, desi au dreptul, nu solicita rambursari de TVA, deplasarea in regim suspensiv a produselor accizabile, comertul cu cereale, legume fructe, zahar, carne, comercializarea energiei electrice, jocuri de noroc si pariuri etc).

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Nu sunt de acord ca fisc-ul, in special statul sa aiba acces la informatiile mele financiare detaliate, pentru niciun motiv.
Daca am incalcat legea, sunt liberi sa ma verifice dar nu sunt de acord cu analize recurente pe datele mele financiare.
Practic, in felul asta, statul stie cand si daca economisesti, cand ai facut o achizitie importanta, cine ti-a transferat bani si cui i-ai transferat.
Stie ce servicii folosesti si cat de des (plati porno cu cardul de credit, de exemplu).
Statul nu ar trebui sa aiba dreptul la informatiile astea de la orice "institutie de intere publics" fara niciun fel de supervizare parlamentara sau civila.
E muuult prea multa putere pentru stat si un risc extrem de mare pentru libertatile personale.
Asemenea puteri aduc un potential de abuz atat de mare incat eventualele beneficii nu sunt justificate.
Eu nu cred ca aceasta lege ar putea sa supravietuiasca unei eventuale evaluari in fata unei curti de justitie europene deoarece ea incalca dreptul la viata privata.
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety"
Acum doar se formalizeaza niste proceduri, adica se "consolideaza".
Poate ar fi cazul sa ne decidem ce vrem.
Nu as vrea nici eu abuzuri, cred ca se poate face in asa fel incat masura sa nu-i afecteze pe cei cinstiti.
s-au facut masochisti.
toate masurile astea ...........sunt altii care sfideaza orice bun simt .........
ma deranjeaza lejeritatea cu care statul isi aroga dreptul sa intre cu bocancii in viata personala
ma deranjeaza sa fim priviti cu totii ca niste potentiali infractori
ma deranjeaza ca statul poate soma, in afara unei anchete, o entitate sa divulge informatii confidentiale
.......si ma deranjeaza Art.8 lit. b