Reuters: Statele europene vor sprijini bancile care nu vor trece testele privind rezistenta financiara
Doocumentul arata ca bancile care au o rata de adecvare a capitalului de rang I de sub 5% (principalul instrument de masura a puterii financiare a unei banci) vor fi plasate sub supraveghere. Aceste institutii vor avea termen pana la sfarsitul lunii septembrie pentru a prezenta un plan de stabilizare a situatiei lor financiare si inca trei luni pentru a implementa planul.
"In cazul in care bancile in cauza nu vor reusi sa implementeze un plan credibil in perioada mentionata, guvernele sunt gata sa ia masurile necesare pentru a mentine stabilitatea financiara", se mai arata in document.
De asemenea, si bancile care au o rata de adecvare a capitalului de rang I mai mare, dar apropiata de 5% vor primi o atentie speciala.
"Bancile care au o rata de adecvare a capitalului peste, dar apropiata de nivelul de referinta de 5% vor fi supuse unor controale prudentiale consolidate astfel incat sa nu existe o deteriorare neasteptata in ceea ce priveste capitalul lor", se spune in documentul obtinut de Reuters.
Surse apropiate Autoritatii Bancare Europene au aratat la finele lunii trecute ca intre 10 si 15 banci, din cele 90 de institutii financiare supuse testelor de stres, nu au reusit sa indeplineasca normele cerute de BCE. Bancile cu probleme sunt din Grecia, Germania, Portugalia si Spania.
Autoritatile de supraveghere intentionau sa publice rezultatele la finele lunii iunie, insa dificultatile in aplicarea testelor intr-un mod uniform au fortat autoritatile sa amane publicarea acestor date. Rezultatele testelor cu privire la rezistenta financiara a bancilor europene vor fi publicate in data de 13 iulie, au declarat surse apropiate situatiei citate de Reuters.
Prin aceste teste, autoritatea de reglementare doreste sa se asigure ca bancile au suficient capital pentru a rezista la mai multe scenarii economice dificile. Scenariile pe care se vor face testarea sunt destul de dure si vor include recesiunea la nivel european si o scadere de 15% pe pietele bursiere europene.
In total, vor fi testate 65% din activele bancare din Uniunea Europeana (UE).

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Dacă trebuie să intervină, statele să creeze un fond de garantare a victimelor falimentului pentru micii deponenți, eventual pentru fondurile de pensii (nu și pentru administratorii lor). Ceilalți creditori ar fi trebuit să știe ce fac.
Cum ar veni: daca pici BAC-ul atunci statul te va primi in facultate pe locuri speciale, ptr. care nu e nevoie sa treci BAC-ul, si iti va da si niste bani ca sa-ti poti termina studiile. Iar daca nu le termini, iti va da un salariu pe viata ca sa nu fie nevoie sa muncesti.