Preturile de consum au crescut in luna iunie cu 0,2%, in timp ce rata anuala a inflatiei a fost de 8,5%, conform mediei opiniilor exprimate de membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR). Opiniile analistilor cu privire la inflatia lunara au variat intre 0,2% si 0,4%, iar estimarile privind rata anuala s-au plasat intre 8,4% si 8,6%.

Pentru finele anului 2011, membrii AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 5,4% (estimările variază între 5,1% şi 6,7%). Aşteptările privind rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2011 sunt în creştere uşoară faţă de cele de acum o lună şi cele de acum două luni (5,3%).

Totodata, membrii AAFBR estimeaza ca la finele anului 2012 rata anuală a inflaţiei va fi de 4,6% (estimările variază între 4,0% şi 5,0%). Astfel, aşteptările privind rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2012 s-au stabilizat la un nivel relativ ridicat, de circa 4,5% faţă de 3,5% la începutul anului. Nivelul rămâne insa cu mult peste ţinta de inflaţie a BNR de 3% pentru anul 2012.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale circa 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Institutul National de Statistica va prezenta datele oficiale cu privire la indicele preturilor de consum (IPC) pe luna mai in data de 10 iunie. ​