Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI: Intrarea SUA in incapacitate de plata ar avea consecinte deplorabile

Intrarea Statelor Unite in incapacitate de plata ar avea "consecinte deplorabile" atat pentru tara, cat si pentru restul lumii, declara directorul general al fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde. Statele Unite se afla in impas politic dupa ce democratii si republicanii nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta majorarii plafonului de indatorare. SUA au atins, in luna mai, pragul maxim al indatorarii, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa poata angaja imprumuturi pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

O parte a economistilor considera ca guvernul ar putea sa se imprumute si dupa aceasta data, insa Lagarde pare sa sustina pozitia autoritatilor americane, care au avertizat ca in lipsa unei cresteri a limitei de indatorare, consecintele vor fi extrem de grave.

Lagarde, care a preluat recent conducerea FMI, a afirmat ca predecesorul sau, Dominique Strauss-Kahn, a facut "o treaba excelenta" ca sef al institutiei internationale.

Lagarde a fost desemnata director general dupa ce postul a devenit vacant la mijlocul lunii mai, ca urmare a demisiei lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, respinse de fostul oficial.

UE si FMI vor obtine 9 miliarde de euro profit din imprumuturile de 67,5 miliarde euro acordate Irlandei

Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) vor obtine un profit de 9 miliarde de euro din imprumuturile totale de 67,5 miliarde de eruo acordate Irlandei, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Banii au fost calculati pentru situatia in care Irlanda acceseaza intreaga suma disponibila de la UE si FMI.

Costurile finale cu dobanzile au fost dezvaluite de ministrul de Finante, Michael Noonan, aflat intr-un turneu european pentru a obtine o reducere a costurilor.

Rata excesiva a dobanzii este unul dintre deficientele sistemului si face foarte dificila finalizarea unor astfel de programe a statelor care apeleaza la imprumuturi externe, a adaugat ministrul.

Pachetul financiar pentru sprijinirea Irlandei consta din 22,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, 17,7 miliarde de euro de la statele din zona euro, 22,5 miliarde de euro de la FMI, 4,8 miliarde de euro prin imprumuturi bilaterale de la Suedia si Marea Britanie, respectiv 17,5 miliarde de euro de la fondul de pensii irlandez.

Reuniune de urgenta a liderilor UE pentru a discuta despre criza datoriilor

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a convocat pentru luni dimineata o reuniune de urgenta a oficialilor la varf din UE pentru a discuta despre pregatirea celui de-al doilea pachet de ajutor extern pentru Grecia si ingrijorarile privind presiunile pietelor financiare asupra Italiei.

La reuniune au fost invitati presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentru Economie si Afaceri Monetare, Olli Rehn, au declarat surse apropiate situiatiei pentru Reuters.

Discutiile vor viza blocajul intervenit in proiectul privind implicarea sectorului privat intr-un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar si ingrijorarea in crestere referitoare la Italia, dupa ce vineri a fost inregistrata o vanzare masiva de active italiene.

Intalnirea oficialilor europeni va incerca sa asigure un consens printre politicieni inainte de o intalnire a ministrilor de Finante din zona euro, programata tot pentru luni, la care urmeaza sa se discute situatia Greciei si rezultatele testelor de stres din sectorul bancar european.