Bruxelles vrea sa interzica ratingurile pentru tarile care beneficiaza de planuri de ajutor
"Intentionez sa cer presedintiei poloneze a UE sa puna acest subiect pe ordinea de zi a urmatoarea Ecofin (reuniunea ministrilor europeni ai Finantelor)", a spus el, intr-un discurs sustinut la Paris.
Europa a reactionat dur saptamana trecuta dupa decizia agentiei Moody's de a degrada puternic ratingul Portugaliei, tara care face obiectul unui plan de ajutor international din partea UE si a FMI.
Moody's a retrogradat ratingul Portugaliei la categoria 'junk', contribuind la relansarea temerilor de o contagiune a crizei datoriilor suverane in Zona Euro. Mai mult oficiali europeni au denuntat "oligopolul" celor trei mari agentii de rating anglo-saxone.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Daca este vorba de Comisia Europeana, e cu totul altceva.
Absolut nimeni nu este obligat sau impiedicat sa tina cont de ce spune agentia X sau Y.
Eu, Moody's imi dau cu parerea despre consecintele lenei si prostiei grecilor din administratia statului grec. Poti sa nu citesti ce scriu, bancile nu sunt obligate de nimeni sa citeasca ce scriu eu.
Doar ca eu, ca agentie de rating, am o echipa de analisti performanta, cu sute de experti, care analizeaza in detaliu ce se intampla cu finantele Greciei sau Portugaliei si fac simulari cu scenariile cele mai probabile.
Dupa asta, eu imi sfatuiesc clientii (adica cei care au incredere in ce spun eu si-mi platesc bani grei pt asta) sa fie atenti cu investitiile in Grecia pt ca acolo va fi in mod cert un faliment.
Clientii mei pot sa tina sau nu cont de ce le spun eu, ei vor face sau nu investitii in Grecia, ba chiar pot cumpara obligatiuni grecesti (doar ca vor cere un pret mai mic pt ei, dat fiind riscul evident).
Grecia a fost deja incapabila sa plateasca si a trebuit imprumutata cu 130 miliarde.
Acum, dupa 2 ani, Grecia dovedeste inca o data ca nu poate plati si are nevoie de alte 110 miliarde !
Pai cum sa mai am incredere, nici nu e nevoie de Moody's ca sa stiu ca a da bani la greci e ca si cum le-as plati eu chefurile gratis, nu mai vad nimic inapoi.
Din cauza comportamentul iresponsabil al grecilor (vedeti ca in Schengen nu intram tot pt ca Grecia e plina de migranti clandestini intrati prin gauri de la gardul cu Turcia), a scazut increderea si in alte tari care au probleme similare cu ale Greciei (frauda fiscala, bugetari prea numerosi, pomeni electorale si asistenta sociala masiva, clasa politica incompetenta).
Portugalia, Italia, Irlanda, chiar Belgia, sunt pe lista.
In loc de interdictii stupide, UE sa faca bine si sa ia masuri dure, de tip Boc, altfel va fi cumparata de chinezi cu 2 bidoane de petrol rusesc luate cu credit USA !
Aceste rezultate vin exclusiv "cand trebuie", ceea ce pe mine ma duce la gandul ca multi sobolani de acolo, daca nu direct atunci indirect, transmit informatii catre cei care joaca pe bursa financiara.
Un mic zvon, dat atunci cand trebuie si in directia care trebuie inseamna manipulare de miliarde de euro!
Si sunt unii, gen Soros, care nu se joaca cu 2-3 lei ci cu banii unei tari intregi.
Departe de a fi corect.