Ministerul de Finante a imprumutat luni 900 milioane lei de la banci printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenta la un an, la un randament de 6,19% pe an. La licitatia precedenta cu astfel de titluri, randamentul platit de stat a fost de 6,37% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Potrivit documentului, bancile au depus cereri de cumparare de 3,19 miliarde lei. La licitatia anterioara (cea din 4 iulie 2011), care avusese scadenta la 12 luni, Funanteleau vandut certificate de trezorerie cu discont in valoare de 850 milioane lei, la un randament mediu de 6,37% pe an.

In aceasta luna, MFP intentioneaza sa atraga 4 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice. Ministerul va mai organiza o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discont tot in aceasta luna, valoarea programata fiind tot de 0.9 miliarde de lei.

De asemenea, Finantele vor mai redeschide in iulie doua emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani si la 10 ani. Obligatiunile la 5 ani au o valoare programata de 500 milioane lei, iar cea la 10 ani de 350 milioane lei.

MFP a anuntat ca pentru trimestrul al treilea din 2011 vrea sa atraga intre 13 si 15 miliarde de lei de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat.