Domnul Ionescu s-a pensionat anticipat. Copiii si-i “aranjase”, avea casuta lui la tara unde cultiva cateva legume si “se saturase” sa tot munceasca. Recunoaste ca a dat spaga. “Altfel nu se putea. Noroc ca-l stiam pe exact cine trebuie”, spune el mandru. Doamna Ionescu se pensionase, tot anticipat, cu un an in urma. Amandoi lucrau in invatamant, dar nu erau “din aia”. “Aia” sunt cei care isi aduc elevii din clasa la meditatii particulare, ca sa ii treaca mai usor clasa. Mai puteam sa predam cativa ani, dar de ce sa mai ramanem? Am preferat traiul linistit unei munci tot mai nesigure, spun amandoi.

Domnul si doamna Ionescu sunt doi din cei circa 130.000 de romani inregistrati ca primind pensie anticipata total

varsta reala si oficiala de pensionare-femei

varsta reala si oficiala de pensionare-femei

Foto: Hotnews

sau partial. Pentru ei, alegerea a fost buna. Pentru societate, pensia anticipata se traduce printr-o perioada de cotizatie mai redusa la buget. Pe scurt, nu mai dai bani la Stat prin cotizatii, ci-i iei prin pensie.

Statistic, domnul si doamna Ionescu se incadreaza in categoria europenilor care muncesc mai putin decat perioada legala. Sunt tari in care se munceste mai mult, spune OECD, dar de ce le-ar pasa Ionestilor de elvetieni, islandezi, suedezi sau japonezi, care ies la pensie mult dupa limita legala de pensionare? In graficul din dreapta aveti datele legate de varsta efectiva si cea legala de pensionare a femeilor, sursa fiind OECD, mai exact un studiu aparut luni.

Cei care muncesc cel mai mult peste pragul legal al varstei de pensionare sunt mexicanii, urmati de coreeni si

varsta oficiala si reala de pensionare-barbati

varsta oficiala si reala de pensionare-barbati

Foto: Hotnews

islandezi. Ei sunt “campionii” muncii. Cehii sunt cei mai cinstiti. 62 zice la lege, la 62 ies la pensie. Germanii “taie” cateva luni astfel ca fata de varsta legala de pensionare (65 de ani), cea efectiva este de 61,8 in cazul barbatilor. In stanga aveti (sursa fiind tot OECD) graficul legat de varsta reala si cea legala de pensionare la barbati.

Reformele recente din Franţa a crescut treptat stagiul de cotizatie obligatorie pentru a te putea pensiona, iar tendinta de crestere e prezenta in toata Europa. In Franta, „Ionestii” locali trebuie sa cotizeze 41 de ani acum, fata de 37,5 ani cat era in 2008. Lucrurile stau insa diferit in Turcia, unde inca din 1969 fusese desfiintata limita de varsta pentru a te putea pensiona, mentinandu-se numai stagiul de cotizatie- 25 de ani. Asta inseamna ca un domn Ionescu turc care intra in campul muncii la 20 de ani, se va putea pensiona in ziua in care isi pune pe tort 45 de lumanari.

Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia şi Polonia au înăsprit conditiile de calificare pentru a te

pensionari

pensionari

Foto: Hotnews

pensiona anticipat (prin modificari fie ale stagiului de cotizarie obligatoriu, fie ale varstei eligibile fie ambele criterii). Olanda a a eliminat stimulentele fiscale acordate si a redus schemele de pensionare anticipată.

Daca revenim in Romania, constatam ca domnul Ionescu este o cantitate infinitezimala fata de ceilalti pensionari romani. El reprezinta insa modul practic prin care romanul "se descurca". Stie cui trebuie sa dea spaga, iar functionarul de stat care ii aproba dosarul prefera sa faca si el un ciubuc pe baza bugetului, ca nu da de la el.

Daca ne uitam la seriile temporale, observam ca, fata de 1949, varsta legala de pensionare a crescut in medie cu 5 ani, crestere diferentiata pe tari. Ungaria avea in 19549 baremul de pensionare la 55 de ani. In 2010 era de 59 de ani iar in 2020 intentioneaza sa o faca de 64,5 ani. Grecii, de la 55 de ani in 1949 vor ajunge la 60 de ani in 2020. Marea Britanie va "impinge" varsta la 65 de ani in 2020, de la 60 de ani, nivelul din 1949.

Asta daca toata criza din Europa si SUA nu va da peste cap calculele familiei Ionesci si mai ales, ale OECD.

Citeste aici despre cum au reformat unele state sistemele de pensii