Moneda nationala se tranzactiona marti pe piata interbancara la un curs de 4,2910 lei pentru un euro, din cauza ingrijorarilor generate de criza elena si italiana. "Se cumpara foarte agresiv. Banci locale, straine, fara deosebire. Dar asta se petrece pe toate pietele din jurul Romaniei. Nu e cazul sa ne panicam", au declarat pentru HotNews dealeri din piata. "Inca din deschiderea sedintei moneda europeana se tranzactiona la 4,25 lei, pragul de 4,29 atingandu-se dupa cateva ore de tranzactii", au mai spus sursele citate.

"Exista o stare de nervozitate in piata care vulnerabilizeaza monedele. Cauzele sunt legate de evolutia crizei din Europa, in special de cea din Grecia si Italia. De cate ori se instaleaza nesiguranta cu privire la modul in care un

curs euro

curs euro

Foto: Hotnews

anumit stat isi va rezolva problemele, pietele reactioneaza. Probabil ca asa cum a inceput la fel se va stinge aceasta furtuna", au spus si alti dealeri de valuta ai bancilor comerciale, contactati de HotNews.

Vezi in graficul alaturat evolutia leului in fata euro de la inceputul anului pana astazi

"Trendul usor descrescator pe care s-a plasat cursul de schimb leu/euro s-a accentuat incepand cu ultima decada a lunii februarie. Miscarea a reflectat in principal ameliorarea sentimentului investitorilor straini fata de economia romaneasca, in conditiile scaderii riscurilor legate de perspectiva consolidarii fiscale si a implementarii reformelor structurale precum si ale imbunatatirii asteptarilor privind activitatea economica si echilibrul extern. Aceasta conjunctura a izolat intr-o anumita masura cursul de schimb de influenta unui context international marcat de alternanta unor evenimente care au generat schimbari frecvente/ample ale apetitului global pentru risc.

Volatilitatea cursului de schimb a sporit insa, atingand in luna martie maximul ultimelor opt luni, dar valoarea ei a continuat sa fie inferioara parametrilor similari ai cursurilor majoritatii monedelor din regiune. In consecinta, in primul trimestru, leul s-a apreciat fata de euro cu 3,1 la suta in termeni nominali si cu 5,3 la suta in termeni reali (comparativ cu o depreciere de 0,7 la suta in termeni nominali si o apreciere de 1,0 la suta in termeni reali in trimestrul IV); aprecierea leului a fost sensibil mai ampla in raport cu dolarul - 9,1 la suta in termeni nominali si 11,4 la suta in termeni reali - in conditiile in care valoarea monedei americane a scazut semnificativ fata de euro pe pietele internationale.

Din perspectiva variatiei anuale medii a cursului de schimb consemnate in trimestrul I, leul si-a sporit deprecierea nominala fata de euro (2,6 la suta), dar si-a diminuat-o fata de dolarul SUA (3,9 la suta)", au transmis pentru HotNews oficiali ai Bancii Nationale. "Nici nu o bag în seamă. S-ar putea să vină un vânzător sau un cumpărător şi să schimbe situaţia zilei", a fost reactia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu legata de miscarea de marti a leului. BNR se uita la tendintele pe termen lung, nu la ceea ce se petrece intr-un sfert de zi in piata, a mai precizat Vasilescu.

Atunci cand leul se depreciaza, cei care au cel mai mult de pierdut sunt cei indatorati in euro si importatorii din UE, acestia din urma fiind nevoiti sa achite marurile importate in moneda europeana. In schimb, cei care exporta sau cei care au salariul stabilit in euro sunt castigatori de pe urma deprecierii monedei romanesti.

Deprecierea lenta a leului incepand din luna mai incoace era previzibila.

Euro la cel mai scazut nivel in patru luni fata de dolar

Moneda euro s-a depreciat din nou marti, ajungand la cel mai mic nivel in ultimele patru luni fata de dolar, in timp ce pe piata valutara s-a pus la indoiala capacitatea liderilor europeni de a opri criza datoriilor, potrivit AFP.

Moneda unica europeana a fost in valoare de 1.4001 dolari, fata de cursul de 1.4029 dolari din ziua precedenta. Euro a ajuns la 1.3837 dolari, cel mai scazut nivel de pe 11 martie.

Eeuro a scazut, de asemenea, fata de moneda japoneza la 109.58 yeni, un nivel nemaiintalnit din 17 martie. Si Dolarul a pierdut teren in fata yenului. El a coborat la 79.17 yeni, cel mai scazut nivel de pe 18 martie. (de I.B.)