Tarile din zona euro alaturi de FMI trebuie sa demonstreze ca pot oferi un plan de salvare pentru Grecia, inclusiv o rascumparare a datoriei in zilele urmatoare pentru a evita panica pietelor financiare ", au avertizat reprezentantii unui grup de lobby bancar din cadrul Institute of International Finance, organizatie care conduce negocierile in numele bancilor, citat de Reuters.

Avertismentul vine la nimai cateva zile dupa ce directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, a declarat ca industria financiara va oferi politicienilor europeni o solutie pentru Grecia, deoarece o eventuala intrare in incapacitate de plata a Greciei ar fi mult mai dramatica decat criza provocata de prabusirea Lehman Brothers. "Garantez ca le vom oferi politicienilor o solutie, dar aceasta trebuie sa previna criza", a spus la Berlin seful Deutsche Bank.

Potrivit acestuia, solutia pentru Grecia trebuie sa evite colapsul intregului sistem, iar propunerea Germaniei pentru o rostogolire voluntara a datoriei Greciei va duce la deprecieri de active de 45% din intregul portofoliu al bancilor.

In Europa se negociaza detaliile finale ale acordului, cum ar fi nivelul potentialei rostogoliri a datoriei Greciei si dobanzile pentru noile obligatiuni inca trebuie finalizate. Germania detine mai multe obligatiuni guvernamentale elene decat Franta, dar aceasta este mai expusa deoarece banca franceza Credit Agricole detine Emporiki Bank din Grecia.

Zona euro vrea ca detinatorii privati de obligatiuni elene sa rostogoleasca pana la 30 miliarde de euro din datoria suverana a Greciei, ca parte a noului pachet de asistenta financiara care, conform surselor, s-ar putea ridica la 120 miliarde de euro.

Creditorii germani sunt cei mai mari detinatori straini de obligatiuni guvernamentale elene, cu 22,7 miliarde de dolari, facandu-le un posibil partener de negocieri in problema datoriei Greciei, conform datelor publicate de Banca pentru Reglementari Internationale (BIS). Bancile franceze, care conduc grupul creditorilor greci cu creante ce totalizeaza 56,7 miliarde de dolari, le urmeaza pe cele germane in privinta datoriei suverane, din care detin 15 miliarde de dolari, conform raportului din iunie al BIS, datele preliminare fiind publicate in aprilie