Banii obtinuti din vanzarea pachetului de 9,84% din actiunile detinute de stat la Petrom vor fi utilizati pentru plata datoriei publice, a declarat marti premierul Emil Boc. Astfel, vor ramane mai multi bani pentru investitii, a continuat Boc incercand sa demonstreze ca, indirect, banii din privatizari se duc in investitii. Contrar declaratiilor premierului, Ministerul Economiei a informat, la o solicitare a HotNews.ro, ca "destinatia sumelor obtinute din privatizare este cea stabilita de OUG nr. 113/2006 privind infiintarea Fondului national de dezvoltare, cu modificarile si completarile ulterioare".

"Potrivit procedurilor legale inseamna ca acei bani se utilizeaza pentru ceea ce insemna plata datoriei publice, prin excelenta, si avand mai putin bani de la bugetul de stat pentru plata datoriei publice ne raman mai multe resurse pentru investitii. Cu alte cuvinte, orice ban care vine din privatizare indirect se duce in investitii", a explicat Boc.

In urma cu doua luni, Ministerul Economiei a informat ca banii care vor fi obtinuti in urma vanzarii unor pachete minoritare si majoritare de actiuni la companiile de stat convenite cu FMI vor fi bagati in celebrul Fond National de Dezvoltare care a fost creat in 2006. "Destinatia sumelor obtinute din privatizare este cea stabilita de OUG nr. 113/2006 privind infiintarea Fondului national de dezvoltare, cu modificarile si completarile ulterioare", a raspuns Ministerul Economiei la o solicitare a HotNews.ro.

De aici, sumele ar trebui utilizate, conform legii, pentru investitii. Insa, exista un precedent care dovedeste ca banii pot avea cu totul alta destinatie decat cea a investitiilor. HotNews.ro a aratat in urma cu un ancum a fost golit fondul de catre autoritati de cei 11 miliarde de lei care proveneau din privatizarea BCR si a unor distributii din sectorul energetic.

Niciun reprezentant al Guvernului nu a putut sa explice foarte clar pe ce s-au cheltuit acesti bani in perioada 2007-2008 (n.red.perioada electorala). Cert este ca nu au ajuns in investitii. Si Curtea de Conturi a constatat ca repartizarea sumelor din acest fond nu si-a atins scopul pentru care a fost facut.​​

  • In afara de cele de la Petrom, vor fi scoase la veere si alte pachete minoritare de actiuni la companiile de stat din sectorul energetic si transporturi: Transelectrica - 15%, Transgaz - 15%, Romgaz - 15%, Nuclearelectrica - 10%, Hidroelectrica - 10%, Tarom-20%, CFR Marfa-20%. De asemenea, ar putea fi privatizate Oltchim, complexele energetice Turceni, Rovinari, Craiova, active viabile de la Termoelectrica si companiile de distributie Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia si Electrica Serv. Lista cu aceste companii poate suferi modificari avand in vedere ca nu s-au luat inca decizii clare. Cert este ca FMI a impus Romaniei ca pana la sfarsitul anului sa vanda cat mai multe pachete de actiuni.

Luni a demarat procesul prin care Statul vinde 9,84% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la Petrom, oferta fiind intermediata de un consortiul de banci in centrul caruia se afla Renaissance Capital Limited.