





Cum numara INS salariatii din economie
Cum se imparte aceasta diferenta se poate observa in grafic.
Astfel, numarul salariatilor cuprinsi in companiile cu 1-3 angajati a fost in luna martie de aproape 400.000, iar INS estimeaza acest numar “pe baza rezultatelor aceleiasi cercetari statistice selective asupra castigurilor salariale (cercetare care a stat la baza raportarii celor 4,1 milioane de angajati in martie – nota imi apartine), completat cu informatiile existente in Registrul Statistic al Intreprinderilor (REGIS), pentru unitatile cu 1-3 salariati”.
Am cerut INS sa specifice cati dintre cei 400.000 de salariati sunt declarati de angajatori, insa nu am primit inca un raspuns.
Mai departe, conform anchetei AMIGO, numarul salariatilor din sectorul “Administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public” a fost de 457,7 mii in T1.11, iar daca ii extragem pe cei 200.000 de salariati din Administratie si asigurari sociale declarati in ancheta lunara rezulta ca, in Armata lucreaza circa 257.000 de persoane.
Prin urmare, avem 4,1 milioane salariati declarati de companiile cu cel putin 4 salariati, la care se adauga cele aproape 400.000 de persoane din companiile cu 1-3 salariati – in total 4,5 milioane salariati.
Apoi, daca ii mai adaugam si pe cei 257.000 de salariati din armata ajungem la 4,75 milioane salariati, diferenta pana la 6,15 milioane fiind data de cei care lucreaza fara forme legale.
Dupa cum se poate observa in graficul de mai sus, numarul celor care lucreaza fara forme legale s-a dublat intre primul trimestru din 2009, si primul trimestru din 2011. De asemenea, tot in aceasta perioada, numarul angajatilor pe segmentul companiilor cu cel putin 4 salariati a scazut cu 14,7%, iar pe segmentul 1-3 salariati, scaderea a fost de 13,3%.
Per total, numarul salariatilor din economie – inclusiv cei care lucreaza fara forme legale – a scazut cu doar 2,7% in ultimii doi ani, respectiv de la 6,26 milioane in T1.09, la 6,16 milioane in T1.11, evolutie care ridica semne de intrebare in ce priveste nivelul real al crizei pe piata muncii.
Este adevarat ca in unele cazuri au scazut salariile si/sau ca angajatii au lucrat mai mult pentru acelasi salariu, insa numarul real al locurilor de munca pierdute in ultimii doi ani nu a fost de 7-800.000 cat indica raportarile lunare ale INS, ci de doar 100-200.000, cel putin 500.000 de locuri de munca fiind desfiintate oficial, insa pastrate neoficial.
Probabil ca acesta este si unul dintre motivele pentru care Romania nu s-a confruntat cu miscari sociale de amploare pe timpul crizei – daca un milion de oameni ar fi ramas in mod real fara un loc de munca, probabil ca lucrurile ar fi stat altfel.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon