Agentia Fitch a anuntat miercuri ca a degradat cu trei trepte ratingul suveran al Greciei, la CCC, fata de B+ inainte, in absenta unui nou plan de sprijin "credibil si finantat" de UE si FMI, anunta AFP.

Grecia a reactionat imediat, afirmand ca decizia Fitch este "de neinteles" in conditiile in care calendarul UE este clar.

Agentia trimite astfel Grecia la trei trepte de ratingul DDD, rezervat emitentilor de obligatiuni in incetare de plata.

Pentru a-si sustine decizia, agentia subliniaza "absenta unui nou plan de ajutor, integral finantat si credibil". La aceasta se adauga "puternicele incertitudini legate de rolul creantierilor privati" in acest plan si perspectivele macroeconomice ale tarii.

Fitch noteaza ca Grecia are nevoie de bani pentru a evita falimentul in 2012 si ca aceasta urgenta ar fi justificat UE si FMI, precum si creantierii privati, sa ajunga rapid la un acord asupra noului plan la inceputul lunii iulie.

Fitch redusese deja ratingul Greciei cu trei trepte in 20 mai, o sanctiune pe care Atena a respins-o ca netinand cont de angajamentele sale de a intensifica eforturile de redresare economica a tarii.