Euro a fost cotat joi de catre Banca centrala la un curs aproape neschimbat fata de cotatia de miercuri, moneda europeana inregistrand o foarte usoara miscare de intarire in fata leului, de la 4,2748 la 4,2778 lei. Un dolar a fost cotat la 3,011 lei, insa francul elvetian s-a apreciat fata de leu pana la un nivel de 3,69 de lei. Mai mult, potrivit unui research al ING Bank, moneda elvetiana ar putea sa ramana puternica in fata dolarului si a euro inca o buna bucata de timp. De asemenea, Banca Nationala a Elvetiei refuza sa intre in piata pentru a opri aprecierea monedei locale.

"Activele cu randamente ridicate au beneficiat in urma discursului lui Ben Bernanke. Acesta a indicat masuri suplimentare de relaxare a politicii monetare, iar un astfel de mediu este in general favorabil activelor cu un risc mai ridicat precum leul. Pentru astazi, avand in vedere evolutia negativa a principalilor indici bursieri in urma anuntului agentiei Moody`s ca ar putea reduce rating-ul SUA, leul s-ar putea tranzactiona cu o tendinta de

Actuala politica monetara nu va putea fi mentinuta in urmatorii ani fara a pune in pericol stabilitatea pe termen lung a preturilor

Philipp Hildebrand, guvernator Banca Elvetiei

depreciere", au anticipat inca de dimineata economistii ING Bank.

  • Ce ar putea face BNS?

In anticiparea unor posibile reactii ale Bancii Centrale Elvetiene, trebuie tinut cont de faptul ca tara Cantoanelor inregistreaza un excedent de cont curent de circa 14% din PIB, iar pierderile Bancii Elvetiei in 2010 au fost de 19,2 miliarde de franci, ceea ce in conditiile unui an viitor electoral (BNS finanteaza cantoanele dupa o formula care are la baza PIB-ul) face putin probabil o miscare prin care sa corecteze cursul francului (desi in comentariile publice, reprezentantii SNB au admis ca francul elvetian este prea puternic).

Exportatorii elvetieni pierd din cauza aprecierii francului, marjele de profit scazandu-le consistent in conditiile incercarii de a-si mentine cotele de piata. Ceasornicarii (una din industriile solide de export din Elvetia) s-au plans ca tocmai acum cand vor intra pe piata din China, un franc "tare" le cam incurca jocurile. Nu doar ei se plang de obstacolele puse de moneda intarita, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a mai fost solicitata sa intervina direct in piata si de catre sindicatul UNIA, insa deocamdata SNB a preferat un status-quo.

Indicele Libor la 3 luni ramane in intervalul 0% -0,75%, fiind mentinut in jumatatea inferioara a intervalului de fluctuatie, la aproximativ 0,25%.

  • Ce ar putea face romanii imprumutati in franci elvetieni?

Teoretic, ar putea sa isi refinanteze imprumuturile in alta moneda. Preferabil in lei sau in moneda in care isi incaseaza veniturile. E bine ca inainte de refinantare sa isi faca niste calcule legate de nivelul veniturilor si mai ales de valoarea garantiilor aduse in favoarea bancii, data fiind scaderea valorii de piata a imobiliarelor.

Pentru cei care mai dispun de resurse, se pot utiliza instrumente de protectie de tip hedging (prin care sa se apere de o potentiala apreciere in continuare a francului elvetian). Sau sa discute cu banca de la care au imprumutat francii elvetieni orice alta solutie.

Refinantarea in lei ramane insa cea mai buna solutie teoretica.

  • Pe langa francul puternic, in Elvetia se supraincalzesc si imobiliarele

Elvetia se confrunta, pe langa aprecierea francului, si cu pericolul supraincalzirii sectorului imobiliar. Dobanzile joase incurajeaza apetitul pentru credite, iar imprumuturile destinate achizitiei de locuinte cunosc o crestere agresiva in ultima perioada, a mai spus guvernatorul. Numai in luna aprilie, creditul imobiliar a urcat cu aproape 5%.

"Redresarea economica continua la scara globala, desi previziunile s-au mai intunecat in ultimele saptamani. In ciuda francului elvetian puternic, economia elvetiana se bucura inca de o cerere internationala puternica. Marjele industriei de export sunt insa supuse unor presiuni crescande. Estimarile de crestere a economiei elvetiene in acest an raman mentinute la 2%, dar au aparut riscurile unei incetiniri", mai spune guvernatorul Hildebrand.

Problema datoriei tarilor de la periferia zonei euro joaca un rol special in aceasta privinta. In plus, din cauza deficitelor mari si a situatiei lor economice fragile, multe tari sunt nevoite sa ia masuri de consolidare fiscala. Cresterea preturilor materiilor prime apasa asupra cresterii economiei mondiale si mareste riscul inflationist. "In Elvetia, principalele riscuri sunt pe de o parte, impactul francului elvetian puternic asupra industriei de export si, pe de alta parte, amenintarea supraincalzirii din sectorul imobiliar", a explicat guvernatorul.

In privinta inflatiei, presupunand ca Libor la trei luni ramane constant la 0,25%, SNB se asteapta ca preturile sa creasca in medie cu 0,9% in 2011, cu 1% in 2012 si cu 1,7% in 2013, a mai spus Philipp Hildebrand, care a adaugat ca din cauza riscurilor mentionate, prognoza inflatiei este marcata de incertitudini mari.

Riscul valutar mai ridicat in cazul creditelor in franci elvetieni este generat de calculul indirect al cursului leu/franc, care se face pe baza raportului euro/franc de pe pietele internationale si a cotatiilor euro/leu de la Bucuresti.

BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,37% pe an, fata de 2,52% in sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,87% pe an, de la 3,02% in sedinta anterioara.