Intalnire online

(P) Cum poti accesa un credit ipotecar sau cum il poti refinanta? Valentin Ducu, manager de produs BCR, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de HotNews.ro     HotNews.ro
Joi, 14 iulie 2011, 14:23 Economie | Finanţe & Bănci


Valentin Ducu
Foto: BCR
Care sunt conditiile referitoare la detinerea unei locuinte pentru a putea beneficia de un credit Prima Casa 4? Daca deja beneficiez de un credit ipotecar, mai pot obtine un nou credit ipotecar? Ce alte cheltuieli mai sunt in afara celor percepute de banca? Pot refinanta un credit ipotecar? Ce costuri implica aceasta refinantare? Valentin Ducu, manager de produs BCR, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre solutiile BCR de finantare in vederea achizitiei unui imobil.
 • In cazul unui credit ipotecar se poate schimba ipoteca dupa un anumit timp pe un alt imobil?
 • Se poate inchiria imobilul cumparat printr-un credit Prima Casa?
 • De ce nu pot solicita un credit ipotecar cu dobanda fixa pentru intreaga perioada?
Despre Valentin Ducu
Valentin Ducu este manager de produs in cadrul Departamentului de Credite Garantate, Directia Managementul Produselor Retail BCR, licentiat  al Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti cu o experienta in activitatea de creditare persoane fizice de peste 7 ani.Fragmente din interviu:
 • BCR desfasoara in prezent o campanie de refinantare la costuri competitive (fara comisione de analiza sau de administrare), iar cheltuielile notariale, costul de evaluare al imobilului adus in garantie si costul cu asigurarea imobilului sunt suportate de catre BCR.
 • Programul Prima Casa ramane o optiune atractiva pentru tinerii care urmaresc un nivel al dobanzii scazut si care nu dispun de un avans ridicat in vederea contractarii unui credit.
 • Pentru familiile care se orienteaza catre locuinte cu 3-4 camere solutia optima este creditul imobiliar clasic ale carui costuri sunt foarte avantajoase in aceasta perioada.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Adrian

  Cat de mult merita sa se indatoreze cineva pentru un credit de casa? Merita sa iei un imprumut pentru un apartament vechi sau mai bine casa noua?

  • Valentin Ducu

   Intrebarea dvs, din punctul meu de vedere, poate avea 2 valente, una motivationala (vrei spatiul tau, nu mai vrei sa stai cu parintii sau in chirie) si alta orientata mai mult spre subiectele discutiei noastre de astazi.
   Eu am sa incerc sa va raspund considerand cea de-a 2 interpretare. Pentru prima, consider, ca fiecare dintre noi trebuie sa stabileasca ceea ce este important pentru el si ce este dispus sa fac pentru a realiza lucrul respectiv.
   Pentru a determina valoarea maxima a creditului si implicit a sumei lunare pe care o puteti achita, bancile determina in baza veniturilor realizate de dvs si a profilului demografic, comportamentului la plata un grad maxim de indatorare (ponderea pe care rata creditului o va avea in venitul dvs). Recomandarea mea este, ca indiferent de gradul maxim de indatorare pe care il accepta o institutie de credit, pentru a afla ponderea din venituri pe care puteti sa o alocati ratelor bancare, sa va calculati un buget personal in care sa considerati doar veniturile permanente si toate cheltuielile efectuate (ar trebui sa includeti pe langa cheltuielile lunare si cheltuielile care au caracter trimestrial, semestrial sau anual deorece si si acestea va vor afecta bugetul personal - si aici ma refer la taxe si impozite anuale, asigurari RCA, Casco etc).
   Va puteti indatora pana la nivelul in care va simtiti confortabil cu alegerea pe care urmeaza sa o faceti, nu cred ca exista o terta parte care sa determine acest lucru (in plus asa cum spuneam institutiile de credit au deja stabilite grade maxime de indatorare).

  • Valentin Ducu

   In ceea ce priveste decizia de achizitiona un apartament in bloc nou sau in bloc vechi, poate fi influentata probabil de pretul pe care sunteti dispus sa il platiti si/sau de creditul maxim pe care il puteti solicita. Se poate sa va doriti sa va mutati intr-un bloc nou, dar sa nu va permiteti sa platiti pretul respectiv, atunci automat fie va orientati spre apartamente in blocuri mai vechi (unde preturile sunt mai reduse) sau daca atributul de nou conteaza foarte mult pentru dvs., s-ar putea sa decideti ca este mai bine sa asteptati pentru a strange resurse suplimentare pentru ca la un moment dat sa va achizitionati un apartament intr-un bloc nou. Asa cum spuneam este esential sa decideti ceea ce este important pentru dvs., dupa care sa analizati resursele de care puteti dispune pentru a realiza ceea ce va doriti.

 • Întrebarea nr. 2 Alina M.

  1. Din punctul dvs. de vedere este un moment bun pentru achizitia unei locuinte sau credeti ca preturile apartamentelor vor continua sa scada in perioada urmatoare?
  2. Referitor la programul Prima Casa 4, care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite si care este valoarea maxima a creditului oferit prin acest program? Cam cat timp dureaza tot acest proces?

  Multumesc,
  Alina

  • Valentin Ducu

   1. Este o intrebare la care se pot gasi argumente care sa sustina atat faptul ca preturile vor continua scada cat si argumumente care sa sustina faptul ca pretul locuintelor va creste in perioda urmatoare. Parerea mea personala, considerand contextul economic-financiar, in ceea ce priveste evolutia preturilor locuintelor este ca odata cu lansarea celei de-a 4 etape a programului Prima Casa, pretul garsonierelor si apartamentelor cu 2 camere in orasele mari, si chiar a apartamentelor cu 3 camere in orasele mai mici (unde pretul locuintelor este la un nivel mai mic) sa creasca. Citeam un articol saptamana trecuta unde era prezentata o statistica realizata privind monitorizarea preturilor afisate pe cateve web-portal-uri imobiliare, cu evolutia preturilor pe tipuri de locuinte de la inceputul anului. Interesant era ca in luna iunie comparativ cu lunile anterioare, pretul mediu pentru garsoniere si apartamente 2 camere a crescut cu cateva procente (iunie fiind luna in care programul prima casa a fost relansat). Cresterea preturilor pentru aceste tipuri de locuinta ar putea avea in schimb ca efect scaderea preturilor pentru apartamentele cu 3-4 camere sau a caselor. In concluzie consider (si este asa cum spuneam anterior, doar o parere personala) ca in momentul de fata pe anumite segmente de locuinte preturile sa se majoreze iar pe alte segmente acestea sa scada. In ambele situatii, cel putin pana la sfarsitul anului nu cred ca vor exista fluctuatii semnificative in ceea ce priveste pretul imobilelor. Decizia de achizitiona o locuinta apartine fiecarei persoane, si de cele mai multe ori pe langa considerentele care sa priveasca pretul, poate avea si alte valente de alta natura decat materiala.

  • Valentin Ducu

   2. In ceea ce priveste programul Prima Casa 4 pentru a stabili daca puteti solicita un credit, va trebui sa indepliniti mai intai (sa ii spunem - primordial) criteriul de acceptare in program - acela de a nu detine in proprietate exclusiva (sau in cazul in care sunteti casatorita sa nu detineti in coproprietate cu sotul) la momentul solicitarii creditului o locuinta, sau daca detineti in proprietate aceasta sa fie mai mica de 50 m2 utili. In cazul in care va regasiti in situatia de mai sus, puteti aplica oricand pentru un credit Prima Casa.
   Celelalte conditii care trebuie indeplinite, tin de 1) evaluarea bonitatii si a capacitatii de rambursare a creditului solicitat (aici banca va analiza in baza informatiilor puse la dispozitie de dvs si va fundamenta decizia de acordare sau nu a creditului, conform procedurilor si normelor interne de creditare) si 2) evaluarea imobilului adus in garantie si nivelul avansului de care dispuneti.– de exemplu prin creditele acordate prin programul prima casa se pot achizitiona doar locuinte din clasa energetica A, B sau C. Nivelul minim al avansului de care trebuie sa dispuneti este de 5%, banca finantand maxim 95% din valoarea imobilului adus in garantie.
   Valoare maxima a creditului se stabileste in functie de destinatia creditului si a anului de constructie a imobilului care se doreste a fi achizitionat, astfel:
   - pentru achizitie locuinta construita inainte de februarie 2010, valoare maxima este de 57,000 EUR. Daca imobilul in care se doreste a se achizitiona locuinta este are autorizatia de constructie emisa dupa 22.02.2010, valoarea maxima a creditului este de 66,500 EUR.
   - Valoarea maxima a creditului care are ca destinatia constructia de locuinta este de 66,500.

  • Valentin Ducu

   Durata de aprobare de la momentul in care depuneti cererea de credit impreuna cu documentele de venit si ale imobilului pana la momentul in care semnati contractul de vanzare cumpararegarantare poate varia intre 3 si 4 saptamani.
   Pentru creditele Prima Casa, comparativ cu creditele ipotecare standard durata de aprobare este mai mare, deoarece in procesul de analiza/aprobare a solicitarii dvs. trebuie obtinuta si aprobarea FNGCIMM pentru garantia din partea statutului.

 • Întrebarea nr. 3 Cretzu

  1.Se poate finanta avansul prin garantarea avansului cu ipoteca de rangul II pe imobilul achizitionat in favoarea BCR ?
  2.Se accepta codebitor partenerul de viata ( cuplu necasatorit) ?

  • Valentin Ducu

   1. Nivelul avansului reprezinta pentru banca un indicator in ceea ce priveste gradul de implicare al solicitantului in relatia cu banca. In momentul de fata, conform normelor si reglementarilor interne BCR, avansul nu poate fi obtinut prin instituirea unei ipoteci de rang 2, asupra imobilului care este cumparat prin creditul ipotecar. In schimb, puteti solicita un credit de nevoi personale pe care puteti sa-l folositi ca avans.
   2. Da, puteti aduce pana la 3 caplatitori, neexistand conditia de a exista o relatie de rudenie intre acestia.

 • Întrebarea nr. 4 Mara V.

  Buna ziua
  Am un credit ipotecar in CHF la o alta banca, pentru o garsoniera (in nov 2007 am imprumutat 110,000 CHF echiv a 65.000 euro). Soldul actual este 100,000. Rata actuala reprezinta 34% din incasarile mele.
  -Se poate realiza o refinantare la BCR, pe persoana fizica autorizata (cu norma de venit)?
  -Se mai face reevaluare imobil?
  -Pentru ca valoarea imobilului a scazut si nu am de unde sa aduc diferenta ca si ganratie.
  -Daca am incasari in lei, e mai avantajos un credit in euro sau in lei?
  Multumesc,

  • Valentin Ducu

   Intr-adevar, in prezent principalul impediment in cazul refinantarilor de credite cu garantii acordate in perioda 2007-2008, este faptul ca valoarea imobilelor aduse in garantie a scazut. Este situatia cu care ne confruntam cel mai des in aceasta perioada, solutia cel mai des intalnita pentru care clientii nostri opteaza fiind completarea garantiei cu un alt imobil. BCR acorda credite considerand veniturile realizate pe persoana fizica autorizata in anumite conditii (ex. sa aveti cel putin un an de activitate). In ceea ce priveste evaluarea imobilelor aduse in garantie, conform regulamentelor BNR si a legislatiei in vigoare, aceasta este obligatorie a se realiza la momentul acordarii unui credit de refinantare. Recomandarea mea, pentru a va face o idee despre posibilitatea solicitarii unui credit de refinantare, sa verificati pe cateva site-uri de imobiliare sau agentii de imobiliare pentru a vedea cu aproximatie care este valoarea locuintelor din zona dvs. In functie de informatiile pe care le obtineti si considerand faptul ca banca finanteaza pana la 85% din valoarea garantiei puteti demara procesul de refinantare a creditului.
   In cadrul campaniei de refinantare SMART BCR desfasurata in aceasta perioada, veti beneficia de conditii de cost competitive (fara comisione de analiza sau de administrare), iar in plus cheltuielile notariale (onorariu notar, inregistrare ipoteca etc), costul de evaluare al imobilului adus in garantie si costul cu asigurarea imobilului sunt suportate de catre BCR.

  • Valentin Ducu

   In ceea ce priveste moneda de acordare a creditului, cel mai sigur pentru a reduce riscul de a plati mai mult decat ati planificat este ca imprumutul sa fie contractat in moneda in care sunt realizate si veniturile. Imprumutandu-va in alta valuta decat cea in care incasati veniturilor va expuneti la 2 riscuri : a) riscul de dobanda – posibilitatea ca indicile de referinta (ex EURIBOR/ROBOR) sa creasca si b) riscul de curs valutar (valuta in care realizati veniturile sa se deprecieze in raport cu cea in care aveti creditul) pe cand daca va imprumutati in moneda in care realizati venituri nu va veti expune decat riscului de dobanda.
   In teorie, sa-ti asumi un singur risc este mai bine decat sa iti asumi 2 riscuri. Bineinteles ca aceste riscuri pot sa nu se materializeze, iar fluctuatiile indicilor de referinta sau a cursului de schimb sa actioneze in favoarea dvs.. In momentul de fata avantajul creditelor acordate in EUR este acela ca dobanzile in EUR sunt la un nivel mai redus decat cel in lei, permitand astfel obtinerea unor sume mai mari sau plata unor rate lunare mai mici (fara a lua in calcul o eventuala modificare a cursului de schimb). Recomandarea mea este ca atunci cand alegeti moneda in care sa solicitati creditul, comparati valorile celor 2 rate lunare de plata, iar pentru creditul acordat in alta moneda efectuati cateva calcule simuland cresterea cursului de schimb, daca in urma simularilor valorile noilor rate va asigura un anumit confort financiar si nu va dezechilibreaza bugetul lunar puteti alege creditul si in alta moneda decat cea in care realizati veniturile.

 • Întrebarea nr. 5 andrei

  Am intrat in filiala BCR in februarie, am trecut prin prima casa 3 si prima casa 4 si probabil peste doua saptamani semnez.
  La evaluarea actelor in centrala BCR am asteptat in total 2 luni distribuit pe toata perioada, timp in care CF a expirat adeverinta venit a expirat si astfel totul s-a prelungit actele trebuind sa fie refacute.
  Angajatul din filiala nu poate da niciodata informatii pentru ca nu are voie sa sune in cnetrala sa intrebe care e stadiul actelor.
  Nu am renuntat pentru ca oferta BCR este pentru noi comparativ cea mai buna.
  Cum se impaca aceasta realitate cu reclamele BCR difuzate in prezent, unde se accentueaza rapiditatea procesului?

  • Valentin Ducu

   Din pacate intre finalizarea celei de-a treia etape a Programului si lansarea Prima Casa 4 a existat o intrerupere a Programului si de aceea au existat situatii in care am fost obligati sa solicitam clientilor refacerea anumitor documente.
   Totodata va pot spune ca din experienta ultimelor luni am invatat foarte multe lucruri si ca permanent suntem intr-un proces continuu de dezvoltare si invatare prin care tintim sa asiguram clientilor nostri un grad de satisfactie sporit si o experienta bancara cat mai confortabila.
   Obiectivul nostru este acela de a duce la bun sfarsit promisiunile pe care le facem clientilor.

 • Întrebarea nr. 6 Mihaela Dumitru

  Buna ziua,

  Am rugamintea sa-mi spuneti cat timp dureaza verificarea si aprobarea unui dosar pt credit -Prima Casa 4 la BCR.
  As dori sa mentionez ca dosarul pe care l-am depus a fost preabrobat financiar iar in momentul de fata se afla la dvs la verificare de luni 11 iulie si inca nu am primit nici un feedback.
  M-ar interesa sa stiu cand as putea conta pe un raspuns privind dosarul meu de credit.

  Cu multumiri,
  Mihaela

  • Valentin Ducu

   In mod normal, analiza completa a unui dosar de credit Prima Casa (considerand aprobarea financiara a creditului de catre banca si obtinerea acordului de garantare al FNGCIMM) in situatia in care documentele depuse nu necesita completari ulterioare dureaza intre 3 si 4 saptamani.
   Daca la inceputul acestei saptamani ati depus actele locuintei pe care doriti sa o achizitionati, banca va analiza documentele depuse, va solicita evaluarea imobilului iar dupa primirea acesteia va analiza si stabili valoare finala a creditului considerand valoarea garantiei, urmand ca ulterior sa transmita solicitarea de garantare catre FNGCIMM urmand ca dansii in termen de aproximativ o saptamana sa transmita contractul de garantare.
   Daca aceasta este situatia, consider ca veti mai avea de asteptat cel mult 2 saptamani. Recomandarea mea este sa discutati si cu reprezentatul BCR care a preluat cererea dumneavoastra pentru a va transmite care sunt urmatoarele etape si care este stadiul actual al cererii dvs.

 • Întrebarea nr. 7 daniel

  Am un credit ipotecar de nevoi personale la BCR, si am solicitat o ajustare de costuri, respectiv schimbarea dobanzii la nivelul actual ( de la 10 la6%), dar nu ma incadrez pentru aceasta. Oare sunt probleme in activitatea BCR ?

  • Valentin Ducu

   La solicitarea expresa a clientilor, costurile creditelor in derulare pot fi ajustate pana la nivelul ofertei curente in conditiile in care imprumutatul indeplineste criteriilor de acordare aplicabile in prezent, conform reglementarilor interne de creditarea stabilite de catre banca si avizate catre BNR.

 • Întrebarea nr. 8 HP

  Se accepta venituri obtinute de catre cetatenii romani rezidenti in alte state EU ? In ce conditii ?

  • Valentin Ducu

   Da. In momentul de fata BCR accepta venitul realizate de catre cetatenii romani rezidenti in alte state. Tipurile de venituri acceptate sunt veniturile din salarii si pensiile, ponderea acestora fiind stabilita prin normele interne de creditare. Pentru a considera veniturile din salarii, contractul de munca trebuie sa fie incheiat pe perioada nedeterminata. Pentru a solicita mai multe detalii si a efectua o simulare considerand veniturile mai sus mentionate, va recomand sa trimiteti un e-mail la contact.center@bcr.ro.

 • Întrebarea nr. 9 gabi

  Am hotarat sa refinantez un credit de investitii imobiliare la BCR. Am depus toate actele, iar dupa o saptamana am fost anuntat ca s-a modificat adeverinta de venit si trebuie refacuta.

  Am primit noul format de adeverinta de venit de la BCR si din curiozitate l-am comparat cu formatul primit de la banca prima data si am observat ca s-a modificat un singur cuvant... din "salar brut" in "salar de incadrare" (sau invers...nu mai retin)

  Intrebarea mea este: vi se pare normala aceasta situatie?
  Mie mi se pare o bataie de joc la adresa clientului.

  • Valentin Ducu

   Intr-adevar modelul de adeverinta a fost schimbat, sunt la curent cu situatia creata. Va pot spune ca am incercat sa reducem impactul generat de modificarea respectivului document iar saptamana aceasta am decis sa acceptam formatul vechi de adeverinta pentru toti clientii care au efectuat o simulare inainte de 30 iunie.
   Incercam intotdeauna sa reducem probabilitatea aparitiei unor asemenea evenimente, dar din pacate aceasta nu poate fi adusa la 0. Ca in orice institutie/companie pentru a asigura o functionare coerenta si o uniformitatea fluxului de lucru exista reguli, proceduri si termene stabilite pentru realizarea anumitor lucruri. Intotdeauna vor exista exceptii pe care incercam sa le tratam individual.
   Va multumesc pentru faptul ca ne semnalati aceste situatii.

 • Întrebarea nr. 10 Dan

  Buna ziua,
  Chiar in decursul acestor zile am fost pe la sucursala BCR unde am un credit ipotecar cu o rata de 186 Euro/luna.
  Am cerut o refinantare a imprumutului pentru a putea achiztiona un apartament cu 3 camere. Cei de la BCR mi-au spus ca nu pot sa imi spuna suma maxima pe care pot sa o ofere conform veniturilor familiei pentru ca softul de calculare ia in calcul rata pe care o am in prezent. Repet am solicitat un credit de refinantare cu indatorare aproape de maxim.
  Va rog sa ma indrumati catre o sucursala cu oamenii care stiu sa foloseasca acest soft.

  • Valentin Ducu

   Inteleg ca a fost o problema cu aplicatia folosita de catre reprezentantii nostri. Va recomand sa reveniti cu un telefon la unitatea BCR, daca a existat o problema tehnica aceasta a fost cu siguranta rezolvata. De asemenea pentru a obtine informatiile solicitate puteti apela TelVerde InfoBCR: 0800.801.BCR (0800.801.227) din orice retea nationala, zilnic, intre 8.00 – 22.00 sau sa transmiteti un email la contact.center@bcr.ro si va vom transmite informatiile solicitate.

 • Întrebarea nr. 11 Andreea V

  Sotul meu are incheiat cu parintii sai un contract de intretinere prin care dupa moartea acestora va intra in posesia apartamentului lor. Parintii sunt inca in viata dar pe baza acestui contract el apare la Fisc ca platitor de impozit pentru acest apartament. Putem participa la programul prima casa in conditiile in care acest contract exista? Pe baza acestui contract el nici macar nu are dreptul sa locuiasca acum in acest apartament si nici nu il poate vinde. Mentionez ca acest contract a fost incheiat inainte de casatoria noastra iar eu nu posed si nu am posedat niciodata un apartament sau o casa.

  • Valentin Ducu

   Conform conditiilor programului Prima Casa, in situatia descrisa de dvs, sotul nu poate solicita un credit Prima Casa. Totusi daca contractul de intretinere (sau orice alt contract prin care sotul devine proprietar) a fost incheiat inainte de casatorie, iar dvs nu detineti in acest moment in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul nicio locuinta (sau detineti dar suprafata este mai mica de 50 m2 utili) dvs puteti solicita un credit prima casa in calitate de beneficiar al Programului, iar sotul poate fi garant si/sau codebitor la cererea facuta de dvs.

 • Întrebarea nr. 12 Stefan

  am luat in 2008 un credit ipotecar in franci echivalent a 50000 E , acum as avea de platit 70000E .
  in ce conditii se poate refinanta ? e indicat acum sa se faca refinantare sau exista sperante sa scada in viitor cursul ?

  • Valentin Ducu

   Va rog sa revedeti raspunsul postat la „refinantare credit in franci la alta banca”.
   In completarea raspunsului postat anterior, nu am informatii (altele decat cele vehiculate in presa) in ceea ce priveste evolutia cursului de schimb. Este decizia dvs, daca considerati oportun sau nu acest moment. Ce va spot spune este ca in momentul de fata BCR are in desfasurare o campania de unde beneficiati de conditii de cost competitive (fara comisione de analiza sau de administrare), iar in plus cheltuielile notariale (onorariu notar, inregistrare ipoteca etc), costul de evaluare al imobilului adus in garantie si costul cu asigurarea imobilului sunt suportate de catre BCR.

 • Întrebarea nr. 13 FlorinDuban

  Care este formula pentru "dobanda de referinta variabila, afisata la sediile BCR". Ce indici compun aceasta dobanda?

  • Valentin Ducu

   Dobanda de referinta variabila a fost o formula utilizata de multe institutii bancare inainte sa se treaca la formula compusa simplu din indice independent (EURIBOR/LIBOR/ROBOR + marja). Aceasta dobanda de referinta interna includea costuri de tipul: costul de finantare, costul de lichiditate, costul de risc, marja comerciala, etc... Desi aceasta formula era proprie fiecarei banci (in functie de structura interna a costurilor) clientii puteau compara indicele DAE si sub presiunea competitiei dobanzile oferite de catre cele 40 de banci active la nivel local costurile erau comparabile.
   OUG 50 a eliminat acest mod de calcul al dobanzii rezultand un castig de transparenta in beneficiul tuturor. S-a creat insa un mit pe care doresc sa il dezmint. O banca poate opera majorari de dobanda (doar in conditii contractuale!) dar atentie, o banca poate suferi pagube serioase daca ridica dobanda dincolo de nivelul pe care si-l pot permite clientii sai. OUG 50/2010 a eliminat barierele care impiedicau mobilitate creditelor. Cine doreste sa faca o refinantare si se incadreaza conform normelor aprobate de catre BNR are optiuni foarte avantajoase in acest moment.

 • Întrebarea nr. 14 Stefan

  daca am deja o garsoniera luata prin credit de nevoi personale dar nu e pusa ipoteca pe ea pot aplica pentru prog prima casa 4 ?

  • Valentin Ducu

   Va rog sa revedeti raspunsul postat la „creditare”. Daca garsoniera are mai putin de 50m2 utili puteti aplica pentru un credit Prima Casa prin care sa achizitionati o alta locuinta decat cea pe care o detineti in acest moment.

 • Întrebarea nr. 15 ictin

  In cazul achizitionarii unui imobil prin programul prima casa, cum poate fi vandut acest imobil dupa perioada de restrictie de 5 ani? Trebuie luat acordul de la banca (care da creditul), de la fondul de garantare (in favoarea caruia este ipoteca) sau de la ambele? Intreb deoarece un astfel de credit de deruleaza pe minim 20 de ani, iar in 20 de ani omul poate vrea sa se mute si ar fi trist daca cei care cumpara prin prima casa ar fi blocati in aceeasi casa pana achita creditul. Cred ca aceeasi situatie ar fi si in cazul unei refinantari.

  • Valentin Ducu

   Locuintele achizitionate prin programul Prima Casa au interdictie de vanzare pentru 5 ani. Chiar si in cazul rambursarii anticipate a creditului in primii 5 ani, interdictia de vanzare se pastreaza pana la aniversarea celor 5 ani.
   Vanzarea imobilelor achizitionate prin program (in cazul in care creditul este inca in derulare) dupa expirarea celor 5 ani, se poate face doar cu acordul Bancii.

 • Întrebarea nr. 16 Cristi

  Buna ziua,

  Exista posibilitatea de a refinanta un credit ipotecar prin programul prima casa 4 ?
  Mentionez ca este un credit facut pentru "prima casa" doar ca e contractat inainte de a incepe criza.

  • Valentin Ducu

   Creditele acordate prin programul prima au ca destinatie achizitionarea sau constructia de locuinte, obiectivul programului fiind acela a stimula vanzarea de locuinte. Din pacate creditele acordate in cadrul programului nu au ca destinatie refinantarea creditelor ipotecare deja acordate.
   Totusi va recomand sa solicitati informatii despre cum si in ce conditii puteti refinanta creditul printr-un credit de refinantare standard. In acest moment BCR are o oferta speciala de refinantare, unde costurile asociate cu refinantarea creditului (cheltuieli notariale, cost evaluare etc) sunt suportate de catre banca. Pentru a obtine mai multe detalii puteti merge intr-una din agentiile BCR sau puteti apela TelVerde InfoBCR: 0800.801.BCR (0800.801.227) din orice rtţea nationala, zilnic, intre 8.00 – 22.00 sau sa transmiteti un email la contact.center@bcr.ro

 • Întrebarea nr. 17 Stefan

  revin cu completarea intrebarii anterioare .
  Chiar daca am deja un credit la banca de nevoi personale cu rata de 540 franci ,prin care am achiziotionat o garsoniere pot aplica la programul prima casa ?
  Multumesc frumos pt primul raspuns

  • Valentin Ducu

   La momentul analizei financiare, banca va tine cont de rata pe care o deja o aveti, si va stabili care este valoarea maxima a creditului pe care il puteti solicita in conditiile date. Daca venitul dvs. permite, este posibil sa puteti obtineintreaga suma necesara achizitionarii unui nou imobil.

 • Întrebarea nr. 18 nicu

  daca am credit in franci elvetieni pot s ail refinantez? ce sa fac daca creste cursul in continuare...

  • Valentin Ducu

   Va rog sa revedeti raspunsurile postate mai sus in legatura cu aceasta tema.

 • Valentin Ducu

  Daca doriti sa mai adresati si alte intrebari, va asteptam pe pagina de Facebook a BCR www.facebook.com/bcrromania

 • Întrebarea nr. 20 Cristi

  Anul trecut mi-au murit parintii , dupa 3 luni de boala grava.In acest timp nu am reusit sa platesc ratele la un credit imobiliar BCR si mi-a fost transferat creditul si ipoteca, fara sa fiu anuntat catre Suport Colect SRL.
  De atunci am recuperat si am ajuns la zi cu creditul sar cei de la Suport Colect refuza sa discute cu mine pentru a imi muta inapot creditul la BCR , ca sa beneficiez de o refinantare.Cum sa procedez?
  Multumesc pentru raspuns.

  • Valentin Ducu

   Consider ca situatia semnalata de dvs.reprezinta un caz izolat, nu ar trebui sa existe un refuz la dialog din partea dansilor. Recomandarea mea este sa stabiliti o intalnire cu cei de la Suport Colect si sa aflati care sunt motivele si conditiile in care creditul dvs. poate fi transferat catre BCR. In urma discutiilor purtate cu acestia va rugam sa ne contactati la 0800.801.BCR (0800.801.227) din orice retea nationala, zilnic, intre 8.00 – 22.00 sau sa transmiteti un email la contact.center@bcr.ro

 • Întrebarea nr. 21 ana jurcut

  am citit in ultima vreme despre faptul ca BNR ar vrea sa impuna restrictii creditului in valuta. eu doresc sa imi iau casa si sa fac un imprumut in euro dar nu stiu daca sa mai astept. ma gandesc ca preturile ar mai putea scadea, dar daca apoi nu voi ma mai incadrez? ce ma sfatuiti?

  • Valentin Ducu

   Va rog sa revedeti primele 2 raspunsuri postate. In ceea ce priveste informatiile aparute in presa referitoare la eventuale restrictii impuse de BNR pentru credite in valuta, interpretarea mea este ca aceste restrictii se refera la creditele de nevoi personale fara garantie.

 • Întrebarea nr. 22 caty

  am achizitionat in 2009 un apartament cu 2 camere prin Prima Casa in Constanta (acolo avand domiciliul) - cand s-a demarat proiectul.
  De 6 luni ne-am mutat cu serviciul la Bucuresti ( atat eu, cat si sotul).
  Exista posibilitatea ca prin acest program sa achizionam un apartament in Bucuresti?

  Multumesc anticipat!
  Caty

  • Valentin Ducu

   Din pacate, daca sunteti deja beneficiarul unui credit acordat prin programul prima casa (iar la momentul achizitionarii locuintei erati deja casatorita), nu mai puteti solicita un nou credit in cadrul aceluiasi program. Va recomand totusi sa incercati sa obtineti un credit ipotecar standard.

10865 vizualizari

 • rata lunara (Joi, 14 iulie 2011, 14:47)

  Adrian [anonim]

  Cat de mult merita sa se indatoreze cineva pentru un credit de casa? Merita sa iei un imprumut pentru un apartament vechi sau mai bine casa noua?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:02)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Intrebarea dvs, din punctul meu de vedere, poate avea 2 valente, una motivationala (vrei spatiul tau, nu mai vrei sa stai cu parintii sau in chirie) si alta orientata mai mult spre subiectele discutiei noastre de astazi.
   Eu am sa incerc sa va raspund considerand cea de-a 2 interpretare. Pentru prima, consider, ca fiecare dintre noi trebuie sa stabileasca ceea ce este important pentru el si ce este dispus sa fac pentru a realiza lucrul respectiv.
   Pentru a determina valoarea maxima a creditului si implicit a sumei lunare pe care o puteti achita, bancile determina in baza veniturilor realizate de dvs si a profilului demografic, comportamentului la plata un grad maxim de indatorare (ponderea pe care rata creditului o va avea in venitul dvs). Recomandarea mea este, ca indiferent de gradul maxim de indatorare pe care il accepta o institutie de credit, pentru a afla ponderea din venituri pe care puteti sa o alocati ratelor bancare, sa va calculati un buget personal in care sa considerati doar veniturile permanente si toate cheltuielile efectuate (ar trebui sa includeti pe langa cheltuielile lunare si cheltuielile care au caracter trimestrial, semestrial sau anual deorece si si acestea va vor afecta bugetul personal - si aici ma refer la taxe si impozite anuale, asigurari RCA, Casco etc).
   Va puteti indatora pana la nivelul in care va simtiti confortabil cu alegerea pe care urmeaza sa o faceti, nu cred ca exista o terta parte care sa determine acest lucru (in plus asa cum spuneam institutiile de credit au deja stabilite grade maxime de indatorare).
  • Continuare (Vineri, 15 iulie 2011, 9:04)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   In ceea ce priveste decizia de achizitiona un apartament in bloc nou sau in bloc vechi, poate fi influentata probabil de pretul pe care sunteti dispus sa il platiti si/sau de creditul maxim pe care il puteti solicita. Se poate sa va doriti sa va mutati intr-un bloc nou, dar sa nu va permiteti sa platiti pretul respectiv, atunci automat fie va orientati spre apartamente in blocuri mai vechi (unde preturile sunt mai reduse) sau daca atributul de nou conteaza foarte mult pentru dvs., s-ar putea sa decideti ca este mai bine sa asteptati pentru a strange resurse suplimentare pentru ca la un moment dat sa va achizitionati un apartament intr-un bloc nou. Asa cum spuneam este esential sa decideti ceea ce este important pentru dvs., dupa care sa analizati resursele de care puteti dispune pentru a realiza ceea ce va doriti.
 • creditare (Joi, 14 iulie 2011, 15:04)

  Alina M. [anonim]

  1. Din punctul dvs. de vedere este un moment bun pentru achizitia unei locuinte sau credeti ca preturile apartamentelor vor continua sa scada in perioada urmatoare?
  2. Referitor la programul Prima Casa 4, care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite si care este valoarea maxima a creditului oferit prin acest program? Cam cat timp dureaza tot acest proces?

  Multumesc,
  Alina
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:06)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina M.

   1. Este o intrebare la care se pot gasi argumente care sa sustina atat faptul ca preturile vor continua scada cat si argumumente care sa sustina faptul ca pretul locuintelor va creste in perioda urmatoare. Parerea mea personala, considerand contextul economic-financiar, in ceea ce priveste evolutia preturilor locuintelor este ca odata cu lansarea celei de-a 4 etape a programului Prima Casa, pretul garsonierelor si apartamentelor cu 2 camere in orasele mari, si chiar a apartamentelor cu 3 camere in orasele mai mici (unde pretul locuintelor este la un nivel mai mic) sa creasca. Citeam un articol saptamana trecuta unde era prezentata o statistica realizata privind monitorizarea preturilor afisate pe cateve web-portal-uri imobiliare, cu evolutia preturilor pe tipuri de locuinte de la inceputul anului. Interesant era ca in luna iunie comparativ cu lunile anterioare, pretul mediu pentru garsoniere si apartamente 2 camere a crescut cu cateva procente (iunie fiind luna in care programul prima casa a fost relansat). Cresterea preturilor pentru aceste tipuri de locuinta ar putea avea in schimb ca efect scaderea preturilor pentru apartamentele cu 3-4 camere sau a caselor. In concluzie consider (si este asa cum spuneam anterior, doar o parere personala) ca in momentul de fata pe anumite segmente de locuinte preturile sa se majoreze iar pe alte segmente acestea sa scada. In ambele situatii, cel putin pana la sfarsitul anului nu cred ca vor exista fluctuatii semnificative in ceea ce priveste pretul imobilelor. Decizia de achizitiona o locuinta apartine fiecarei persoane, si de cele mai multe ori pe langa considerentele care sa priveasca pretul, poate avea si alte valente de alta natura decat materiala.
  • Continuare (Vineri, 15 iulie 2011, 9:09)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina M.

   2. In ceea ce priveste programul Prima Casa 4 pentru a stabili daca puteti solicita un credit, va trebui sa indepliniti mai intai (sa ii spunem - primordial) criteriul de acceptare in program - acela de a nu detine in proprietate exclusiva (sau in cazul in care sunteti casatorita sa nu detineti in coproprietate cu sotul) la momentul solicitarii creditului o locuinta, sau daca detineti in proprietate aceasta sa fie mai mica de 50 m2 utili. In cazul in care va regasiti in situatia de mai sus, puteti aplica oricand pentru un credit Prima Casa.
   Celelalte conditii care trebuie indeplinite, tin de 1) evaluarea bonitatii si a capacitatii de rambursare a creditului solicitat (aici banca va analiza in baza informatiilor puse la dispozitie de dvs si va fundamenta decizia de acordare sau nu a creditului, conform procedurilor si normelor interne de creditare) si 2) evaluarea imobilului adus in garantie si nivelul avansului de care dispuneti.– de exemplu prin creditele acordate prin programul prima casa se pot achizitiona doar locuinte din clasa energetica A, B sau C. Nivelul minim al avansului de care trebuie sa dispuneti este de 5%, banca finantand maxim 95% din valoarea imobilului adus in garantie.
   Valoare maxima a creditului se stabileste in functie de destinatia creditului si a anului de constructie a imobilului care se doreste a fi achizitionat, astfel:
   - pentru achizitie locuinta construita inainte de februarie 2010, valoare maxima este de 57,000 EUR. Daca imobilul in care se doreste a se achizitiona locuinta este are autorizatia de constructie emisa dupa 22.02.2010, valoarea maxima a creditului este de 66,500 EUR.
   - Valoarea maxima a creditului care are ca destinatia constructia de locuinta este de 66,500.
  • Continuare (Vineri, 15 iulie 2011, 9:09)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina M.

   Durata de aprobare de la momentul in care depuneti cererea de credit impreuna cu documentele de venit si ale imobilului pana la momentul in care semnati contractul de vanzare cumpararegarantare poate varia intre 3 si 4 saptamani.
   Pentru creditele Prima Casa, comparativ cu creditele ipotecare standard durata de aprobare este mai mare, deoarece in procesul de analiza/aprobare a solicitarii dvs. trebuie obtinuta si aprobarea FNGCIMM pentru garantia din partea statutului.
 • Prima casa BCR (Joi, 14 iulie 2011, 15:18)

  Cretzu [anonim]

  1.Se poate finanta avansul prin garantarea avansului cu ipoteca de rangul II pe imobilul achizitionat in favoarea BCR ?
  2.Se accepta codebitor partenerul de viata ( cuplu necasatorit) ?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:10)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cretzu

   1. Nivelul avansului reprezinta pentru banca un indicator in ceea ce priveste gradul de implicare al solicitantului in relatia cu banca. In momentul de fata, conform normelor si reglementarilor interne BCR, avansul nu poate fi obtinut prin instituirea unei ipoteci de rang 2, asupra imobilului care este cumparat prin creditul ipotecar. In schimb, puteti solicita un credit de nevoi personale pe care puteti sa-l folositi ca avans.
   2. Da, puteti aduce pana la 3 caplatitori, neexistand conditia de a exista o relatie de rudenie intre acestia.
 • refinantare credit in franci la alta banca (Joi, 14 iulie 2011, 15:19)

  Mara V. [anonim]

  Buna ziua
  Am un credit ipotecar in CHF la o alta banca, pentru o garsoniera (in nov 2007 am imprumutat 110,000 CHF echiv a 65.000 euro). Soldul actual este 100,000. Rata actuala reprezinta 34% din incasarile mele.
  -Se poate realiza o refinantare la BCR, pe persoana fizica autorizata (cu norma de venit)?
  -Se mai face reevaluare imobil?
  -Pentru ca valoarea imobilului a scazut si nu am de unde sa aduc diferenta ca si ganratie.
  -Daca am incasari in lei, e mai avantajos un credit in euro sau in lei?
  Multumesc,
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:12)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mara V.

   Intr-adevar, in prezent principalul impediment in cazul refinantarilor de credite cu garantii acordate in perioda 2007-2008, este faptul ca valoarea imobilelor aduse in garantie a scazut. Este situatia cu care ne confruntam cel mai des in aceasta perioada, solutia cel mai des intalnita pentru care clientii nostri opteaza fiind completarea garantiei cu un alt imobil. BCR acorda credite considerand veniturile realizate pe persoana fizica autorizata in anumite conditii (ex. sa aveti cel putin un an de activitate). In ceea ce priveste evaluarea imobilelor aduse in garantie, conform regulamentelor BNR si a legislatiei in vigoare, aceasta este obligatorie a se realiza la momentul acordarii unui credit de refinantare. Recomandarea mea, pentru a va face o idee despre posibilitatea solicitarii unui credit de refinantare, sa verificati pe cateva site-uri de imobiliare sau agentii de imobiliare pentru a vedea cu aproximatie care este valoarea locuintelor din zona dvs. In functie de informatiile pe care le obtineti si considerand faptul ca banca finanteaza pana la 85% din valoarea garantiei puteti demara procesul de refinantare a creditului.
   In cadrul campaniei de refinantare SMART BCR desfasurata in aceasta perioada, veti beneficia de conditii de cost competitive (fara comisione de analiza sau de administrare), iar in plus cheltuielile notariale (onorariu notar, inregistrare ipoteca etc), costul de evaluare al imobilului adus in garantie si costul cu asigurarea imobilului sunt suportate de catre BCR.
  • Continuare (Vineri, 15 iulie 2011, 9:23)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mara V.

   In ceea ce priveste moneda de acordare a creditului, cel mai sigur pentru a reduce riscul de a plati mai mult decat ati planificat este ca imprumutul sa fie contractat in moneda in care sunt realizate si veniturile. Imprumutandu-va in alta valuta decat cea in care incasati veniturilor va expuneti la 2 riscuri : a) riscul de dobanda – posibilitatea ca indicile de referinta (ex EURIBOR/ROBOR) sa creasca si b) riscul de curs valutar (valuta in care realizati veniturile sa se deprecieze in raport cu cea in care aveti creditul) pe cand daca va imprumutati in moneda in care realizati venituri nu va veti expune decat riscului de dobanda.
   In teorie, sa-ti asumi un singur risc este mai bine decat sa iti asumi 2 riscuri. Bineinteles ca aceste riscuri pot sa nu se materializeze, iar fluctuatiile indicilor de referinta sau a cursului de schimb sa actioneze in favoarea dvs.. In momentul de fata avantajul creditelor acordate in EUR este acela ca dobanzile in EUR sunt la un nivel mai redus decat cel in lei, permitand astfel obtinerea unor sume mai mari sau plata unor rate lunare mai mici (fara a lua in calcul o eventuala modificare a cursului de schimb). Recomandarea mea este ca atunci cand alegeti moneda in care sa solicitati creditul, comparati valorile celor 2 rate lunare de plata, iar pentru creditul acordat in alta moneda efectuati cateva calcule simuland cresterea cursului de schimb, daca in urma simularilor valorile noilor rate va asigura un anumit confort financiar si nu va dezechilibreaza bugetul lunar puteti alege creditul si in alta moneda decat cea in care realizati veniturile.
 • durata proces creditare (Joi, 14 iulie 2011, 15:24)

  andrei [anonim]

  Am intrat in filiala BCR in februarie, am trecut prin prima casa 3 si prima casa 4 si probabil peste doua saptamani semnez.
  La evaluarea actelor in centrala BCR am asteptat in total 2 luni distribuit pe toata perioada, timp in care CF a expirat adeverinta venit a expirat si astfel totul s-a prelungit actele trebuind sa fie refacute.
  Angajatul din filiala nu poate da niciodata informatii pentru ca nu are voie sa sune in cnetrala sa intrebe care e stadiul actelor.
  Nu am renuntat pentru ca oferta BCR este pentru noi comparativ cea mai buna.
  Cum se impaca aceasta realitate cu reclamele BCR difuzate in prezent, unde se accentueaza rapiditatea procesului?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:16)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Din pacate intre finalizarea celei de-a treia etape a Programului si lansarea Prima Casa 4 a existat o intrerupere a Programului si de aceea au existat situatii in care am fost obligati sa solicitam clientilor refacerea anumitor documente.
   Totodata va pot spune ca din experienta ultimelor luni am invatat foarte multe lucruri si ca permanent suntem intr-un proces continuu de dezvoltare si invatare prin care tintim sa asiguram clientilor nostri un grad de satisfactie sporit si o experienta bancara cat mai confortabila.
   Obiectivul nostru este acela de a duce la bun sfarsit promisiunile pe care le facem clientilor.
 • Aprobare Dosar (Joi, 14 iulie 2011, 15:27)

  Mihaela Dumitru [anonim]

  Buna ziua,

  Am rugamintea sa-mi spuneti cat timp dureaza verificarea si aprobarea unui dosar pt credit -Prima Casa 4 la BCR.
  As dori sa mentionez ca dosarul pe care l-am depus a fost preabrobat financiar iar in momentul de fata se afla la dvs la verificare de luni 11 iulie si inca nu am primit nici un feedback.
  M-ar interesa sa stiu cand as putea conta pe un raspuns privind dosarul meu de credit.

  Cu multumiri,
  Mihaela
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:18)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela Dumitru

   In mod normal, analiza completa a unui dosar de credit Prima Casa (considerand aprobarea financiara a creditului de catre banca si obtinerea acordului de garantare al FNGCIMM) in situatia in care documentele depuse nu necesita completari ulterioare dureaza intre 3 si 4 saptamani.
   Daca la inceputul acestei saptamani ati depus actele locuintei pe care doriti sa o achizitionati, banca va analiza documentele depuse, va solicita evaluarea imobilului iar dupa primirea acesteia va analiza si stabili valoare finala a creditului considerand valoarea garantiei, urmand ca ulterior sa transmita solicitarea de garantare catre FNGCIMM urmand ca dansii in termen de aproximativ o saptamana sa transmita contractul de garantare.
   Daca aceasta este situatia, consider ca veti mai avea de asteptat cel mult 2 saptamani. Recomandarea mea este sa discutati si cu reprezentatul BCR care a preluat cererea dumneavoastra pentru a va transmite care sunt urmatoarele etape si care este stadiul actual al cererii dvs.
 • ajustare costuri (Joi, 14 iulie 2011, 15:50)

  daniel [anonim]

  Am un credit ipotecar de nevoi personale la BCR, si am solicitat o ajustare de costuri, respectiv schimbarea dobanzii la nivelul actual ( de la 10 la6%), dar nu ma incadrez pentru aceasta. Oare sunt probleme in activitatea BCR ?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:23)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   La solicitarea expresa a clientilor, costurile creditelor in derulare pot fi ajustate pana la nivelul ofertei curente in conditiile in care imprumutatul indeplineste criteriilor de acordare aplicabile in prezent, conform reglementarilor interne de creditarea stabilite de catre banca si avizate catre BNR.
 • Muncitori in strainatate (Joi, 14 iulie 2011, 17:59)

  HP [utilizator]

  Se accepta venituri obtinute de catre cetatenii romani rezidenti in alte state EU ? In ce conditii ?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:29)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui HP

   Da. In momentul de fata BCR accepta venitul realizate de catre cetatenii romani rezidenti in alte state. Tipurile de venituri acceptate sunt veniturile din salarii si pensiile, ponderea acestora fiind stabilita prin normele interne de creditare. Pentru a considera veniturile din salarii, contractul de munca trebuie sa fie incheiat pe perioada nedeterminata. Pentru a solicita mai multe detalii si a efectua o simulare considerand veniturile mai sus mentionate, va recomand sa trimiteti un e-mail la contact.center@bcr.ro.
 • adeverinta venit (Joi, 14 iulie 2011, 18:19)

  gabi [anonim]

  Am hotarat sa refinantez un credit de investitii imobiliare la BCR. Am depus toate actele, iar dupa o saptamana am fost anuntat ca s-a modificat adeverinta de venit si trebuie refacuta.

  Am primit noul format de adeverinta de venit de la BCR si din curiozitate l-am comparat cu formatul primit de la banca prima data si am observat ca s-a modificat un singur cuvant... din "salar brut" in "salar de incadrare" (sau invers...nu mai retin)

  Intrebarea mea este: vi se pare normala aceasta situatie?
  Mie mi se pare o bataie de joc la adresa clientului.
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:31)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabi

   Intr-adevar modelul de adeverinta a fost schimbat, sunt la curent cu situatia creata. Va pot spune ca am incercat sa reducem impactul generat de modificarea respectivului document iar saptamana aceasta am decis sa acceptam formatul vechi de adeverinta pentru toti clientii care au efectuat o simulare inainte de 30 iunie.
   Incercam intotdeauna sa reducem probabilitatea aparitiei unor asemenea evenimente, dar din pacate aceasta nu poate fi adusa la 0. Ca in orice institutie/companie pentru a asigura o functionare coerenta si o uniformitatea fluxului de lucru exista reguli, proceduri si termene stabilite pentru realizarea anumitor lucruri. Intotdeauna vor exista exceptii pe care incercam sa le tratam individual.
   Va multumesc pentru faptul ca ne semnalati aceste situatii.
 • Credit refinantare BCR (Joi, 14 iulie 2011, 19:29)

  Dan [anonim]

  Buna ziua,
  Chiar in decursul acestor zile am fost pe la sucursala BCR unde am un credit ipotecar cu o rata de 186 Euro/luna.
  Am cerut o refinantare a imprumutului pentru a putea achiztiona un apartament cu 3 camere. Cei de la BCR mi-au spus ca nu pot sa imi spuna suma maxima pe care pot sa o ofere conform veniturilor familiei pentru ca softul de calculare ia in calcul rata pe care o am in prezent. Repet am solicitat un credit de refinantare cu indatorare aproape de maxim.
  Va rog sa ma indrumati catre o sucursala cu oamenii care stiu sa foloseasca acest soft.
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:35)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Inteleg ca a fost o problema cu aplicatia folosita de catre reprezentantii nostri. Va recomand sa reveniti cu un telefon la unitatea BCR, daca a existat o problema tehnica aceasta a fost cu siguranta rezolvata. De asemenea pentru a obtine informatiile solicitate puteti apela TelVerde InfoBCR: 0800.801.BCR (0800.801.227) din orice retea nationala, zilnic, intre 8.00 – 22.00 sau sa transmiteti un email la contact.center@bcr.ro si va vom transmite informatiile solicitate.
 • refinantare (Vineri, 15 iulie 2011, 7:00)

  Maria [anonim]

  In 2007 am luat un credit de nevoie personale cu ipoteca in valoare de 140.000 franci (echivalentul a 90.000 euro atunci). Acum creditul a ajuns la echivalentul a 120.000 Euro iar rata a ajuns de la aproximativ 2300 Lei la 3500 lei. Vrem sa facem o refinantare in euro a acestui credit. In ceea ce priveste venitul lunar, ne incadram pentru un credit dar din pacate nu avem o garantie in plus pe care sa o ipotecam. Cea care este deja ipotecata in nici un caz nu poate fi evaluata la cel putin 120.000 euro cat ne-ar trebui noua. Deci intrebarea mea este daca exista o portita pentru a face refinantarea pe ipoteca veche, iar a doua intrebare este: se mai intrevede vreo speranta pentru cei ca mine imprumutati in franci pentru sume foarte mari?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:43)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Va rog sa revedeti raspunsul postat la „refinantare credit in franci la alta banca”
   In completarea raspunsului as mai adauga ca in momentul de fata nu exista un tratament diferentiat in ceea ce priveste refinantarea creditelor acordate in franci elvetieni, aplicandu-se aceleasi conditii (din punct de vedere al analizei sau garantiilor) ca la creditele acordate in euro sau ron.
 • contract de intretinere. se mai poate prima casa? (Vineri, 15 iulie 2011, 7:14)

  Andreea V [anonim]

  Sotul meu are incheiat cu parintii sai un contract de intretinere prin care dupa moartea acestora va intra in posesia apartamentului lor. Parintii sunt inca in viata dar pe baza acestui contract el apare la Fisc ca platitor de impozit pentru acest apartament. Putem participa la programul prima casa in conditiile in care acest contract exista? Pe baza acestui contract el nici macar nu are dreptul sa locuiasca acum in acest apartament si nici nu il poate vinde. Mentionez ca acest contract a fost incheiat inainte de casatoria noastra iar eu nu posed si nu am posedat niciodata un apartament sau o casa.
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:39)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea V

   Conform conditiilor programului Prima Casa, in situatia descrisa de dvs, sotul nu poate solicita un credit Prima Casa. Totusi daca contractul de intretinere (sau orice alt contract prin care sotul devine proprietar) a fost incheiat inainte de casatorie, iar dvs nu detineti in acest moment in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul nicio locuinta (sau detineti dar suprafata este mai mica de 50 m2 utili) dvs puteti solicita un credit prima casa in calitate de beneficiar al Programului, iar sotul poate fi garant si/sau codebitor la cererea facuta de dvs.
 • credit in franci (Vineri, 15 iulie 2011, 8:18)

  Stefan [anonim]

  am luat in 2008 un credit ipotecar in franci echivalent a 50000 E , acum as avea de platit 70000E .
  in ce conditii se poate refinanta ? e indicat acum sa se faca refinantare sau exista sperante sa scada in viitor cursul ?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:53)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   Va rog sa revedeti raspunsul postat la „refinantare credit in franci la alta banca”.
   In completarea raspunsului postat anterior, nu am informatii (altele decat cele vehiculate in presa) in ceea ce priveste evolutia cursului de schimb. Este decizia dvs, daca considerati oportun sau nu acest moment. Ce va spot spune este ca in momentul de fata BCR are in desfasurare o campania de unde beneficiati de conditii de cost competitive (fara comisione de analiza sau de administrare), iar in plus cheltuielile notariale (onorariu notar, inregistrare ipoteca etc), costul de evaluare al imobilului adus in garantie si costul cu asigurarea imobilului sunt suportate de catre BCR.
 • DRV (Vineri, 15 iulie 2011, 8:49)

  FlorinDuban [utilizator]

  Care este formula pentru "dobanda de referinta variabila, afisata la sediile BCR". Ce indici compun aceasta dobanda?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 10:16)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui FlorinDuban

   Dobanda de referinta variabila a fost o formula utilizata de multe institutii bancare inainte sa se treaca la formula compusa simplu din indice independent (EURIBOR/LIBOR/ROBOR + marja). Aceasta dobanda de referinta interna includea costuri de tipul: costul de finantare, costul de lichiditate, costul de risc, marja comerciala, etc... Desi aceasta formula era proprie fiecarei banci (in functie de structura interna a costurilor) clientii puteau compara indicele DAE si sub presiunea competitiei dobanzile oferite de catre cele 40 de banci active la nivel local costurile erau comparabile.
   OUG 50 a eliminat acest mod de calcul al dobanzii rezultand un castig de transparenta in beneficiul tuturor. S-a creat insa un mit pe care doresc sa il dezmint. O banca poate opera majorari de dobanda (doar in conditii contractuale!) dar atentie, o banca poate suferi pagube serioase daca ridica dobanda dincolo de nivelul pe care si-l pot permite clientii sai. OUG 50/2010 a eliminat barierele care impiedicau mobilitate creditelor. Cine doreste sa faca o refinantare si se incadreaza conform normelor aprobate de catre BNR are optiuni foarte avantajoase in acest moment.
 • PROGRAMUL PRIMA CASA 4 (Vineri, 15 iulie 2011, 9:22)

  Stefan [anonim]

  daca am deja o garsoniera luata prin credit de nevoi personale dar nu e pusa ipoteca pe ea pot aplica pentru prog prima casa 4 ?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:59)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   Va rog sa revedeti raspunsul postat la „creditare”. Daca garsoniera are mai putin de 50m2 utili puteti aplica pentru un credit Prima Casa prin care sa achizitionati o alta locuinta decat cea pe care o detineti in acest moment.
 • prima casa (Vineri, 15 iulie 2011, 9:24)

  ictin [anonim]

  In cazul achizitionarii unui imobil prin programul prima casa, cum poate fi vandut acest imobil dupa perioada de restrictie de 5 ani? Trebuie luat acordul de la banca (care da creditul), de la fondul de garantare (in favoarea caruia este ipoteca) sau de la ambele? Intreb deoarece un astfel de credit de deruleaza pe minim 20 de ani, iar in 20 de ani omul poate vrea sa se mute si ar fi trist daca cei care cumpara prin prima casa ar fi blocati in aceeasi casa pana achita creditul. Cred ca aceeasi situatie ar fi si in cazul unei refinantari.
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 10:13)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ictin

   Locuintele achizitionate prin programul Prima Casa au interdictie de vanzare pentru 5 ani. Chiar si in cazul rambursarii anticipate a creditului in primii 5 ani, interdictia de vanzare se pastreaza pana la aniversarea celor 5 ani.
   Vanzarea imobilelor achizitionate prin program (in cazul in care creditul este inca in derulare) dupa expirarea celor 5 ani, se poate face doar cu acordul Bancii.
 • Refinantare prin prima casa 4 (Vineri, 15 iulie 2011, 9:54)

  Cristi [anonim]

  Buna ziua,

  Exista posibilitatea de a refinanta un credit ipotecar prin programul prima casa 4 ?
  Mentionez ca este un credit facut pentru "prima casa" doar ca e contractat inainte de a incepe criza.
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 9:46)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Creditele acordate prin programul prima au ca destinatie achizitionarea sau constructia de locuinte, obiectivul programului fiind acela a stimula vanzarea de locuinte. Din pacate creditele acordate in cadrul programului nu au ca destinatie refinantarea creditelor ipotecare deja acordate.
   Totusi va recomand sa solicitati informatii despre cum si in ce conditii puteti refinanta creditul printr-un credit de refinantare standard. In acest moment BCR are o oferta speciala de refinantare, unde costurile asociate cu refinantarea creditului (cheltuieli notariale, cost evaluare etc) sunt suportate de catre banca. Pentru a obtine mai multe detalii puteti merge intr-una din agentiile BCR sau puteti apela TelVerde InfoBCR: 0800.801.BCR (0800.801.227) din orice rtţea nationala, zilnic, intre 8.00 – 22.00 sau sa transmiteti un email la contact.center@bcr.ro
 • PROGRAMUL PRIMA CASA 4 (Vineri, 15 iulie 2011, 10:08)

  Stefan [anonim]

  revin cu completarea intrebarii anterioare .
  Chiar daca am deja un credit la banca de nevoi personale cu rata de 540 franci ,prin care am achiziotionat o garsoniere pot aplica la programul prima casa ?
  Multumesc frumos pt primul raspuns
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 10:31)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   La momentul analizei financiare, banca va tine cont de rata pe care o deja o aveti, si va stabili care este valoarea maxima a creditului pe care il puteti solicita in conditiile date. Daca venitul dvs. permite, este posibil sa puteti obtineintreaga suma necesara achizitionarii unui nou imobil.
 • credity in franci (Vineri, 15 iulie 2011, 10:30)

  nicu [anonim]

  daca am credit in franci elvetieni pot s ail refinantez? ce sa fac daca creste cursul in continuare...
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 10:19)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicu

   Va rog sa revedeti raspunsurile postate mai sus in legatura cu aceasta tema.
 • R (Vineri, 15 iulie 2011, 10:33)

  Valentin Ducu [hotnews.ro]

  Daca doriti sa mai adresati si alte intrebari, va asteptam pe pagina de Facebook a BCR www.facebook.com/bcrromania
 • Pacalit Suport Colect (Vineri, 15 iulie 2011, 11:19)

  Cristi [anonim]

  Anul trecut mi-au murit parintii , dupa 3 luni de boala grava.In acest timp nu am reusit sa platesc ratele la un credit imobiliar BCR si mi-a fost transferat creditul si ipoteca, fara sa fiu anuntat catre Suport Colect SRL.
  De atunci am recuperat si am ajuns la zi cu creditul sar cei de la Suport Colect refuza sa discute cu mine pentru a imi muta inapot creditul la BCR , ca sa beneficiez de o refinantare.Cum sa procedez?
  Multumesc pentru raspuns.
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 10:04)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Consider ca situatia semnalata de dvs.reprezinta un caz izolat, nu ar trebui sa existe un refuz la dialog din partea dansilor. Recomandarea mea este sa stabiliti o intalnire cu cei de la Suport Colect si sa aflati care sunt motivele si conditiile in care creditul dvs. poate fi transferat catre BCR. In urma discutiilor purtate cu acestia va rugam sa ne contactati la 0800.801.BCR (0800.801.227) din orice retea nationala, zilnic, intre 8.00 – 22.00 sau sa transmiteti un email la contact.center@bcr.ro
 • imprumut acum? (Vineri, 15 iulie 2011, 11:30)

  ana jurcut [anonim]

  am citit in ultima vreme despre faptul ca BNR ar vrea sa impuna restrictii creditului in valuta. eu doresc sa imi iau casa si sa fac un imprumut in euro dar nu stiu daca sa mai astept. ma gandesc ca preturile ar mai putea scadea, dar daca apoi nu voi ma mai incadrez? ce ma sfatuiti?
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 10:22)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana jurcut

   Va rog sa revedeti primele 2 raspunsuri postate. In ceea ce priveste informatiile aparute in presa referitoare la eventuale restrictii impuse de BNR pentru credite in valuta, interpretarea mea este ca aceste restrictii se refera la creditele de nevoi personale fara garantie.
 • Prima casa 2 (Vineri, 15 iulie 2011, 12:55)

  caty [anonim]

  am achizitionat in 2009 un apartament cu 2 camere prin Prima Casa in Constanta (acolo avand domiciliul) - cand s-a demarat proiectul.
  De 6 luni ne-am mutat cu serviciul la Bucuresti ( atat eu, cat si sotul).
  Exista posibilitatea ca prin acest program sa achizionam un apartament in Bucuresti?

  Multumesc anticipat!
  Caty
  • Raspuns (Vineri, 15 iulie 2011, 10:25)

   Valentin Ducu [hotnews.ro] i-a raspuns lui caty

   Din pacate, daca sunteti deja beneficiarul unui credit acordat prin programul prima casa (iar la momentul achizitionarii locuintei erati deja casatorita), nu mai puteti solicita un nou credit in cadrul aceluiasi program. Va recomand totusi sa incercati sa obtineti un credit ipotecar standard.
 • Schimbare destinatie imobil achizitionat cu PC (Miercuri, 10 iulie 2013, 20:46)

  Alina Stoica [anonim]

  Buna ziua,

  Am o garsoniera care se preteaza la spatiu comercial. As dori sa-i schimb destinatia din spatiu de locuit in spatiu comercial. Ce ar trebui sa obtin pentru acest lucru?

  Va multumesc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by